Kinderen komen tegenwoordig al heel snel in aanraking met de digitale wereld. Ze kunnen voor hun eerste verjaardag al swipen en weten precies waar het ontgrendelknopje zit. De meningen in moederland zijn erg verdeeld en discussies zijn fel over het gebruik van  smartphones en Ipad bij kinderen. Zelf vind ik het prima wanneer Wisse even mijn telefoon krijgt om een filmpje op Youtube te kijken of, sinds kort, een spelletje speelt. Ik vind het ook iets van deze tijd en zolang het niet uren achter elkaar is, sta ik het toe. Maar welk spelletje of educatieve apps voor peuters is dan leuk?

Lees ook: 3 uur internetten per week, kan dat? 

10 educatieve apps voor peuters

Ik vind het zelf wel fijn wanneer een app ook nog educatief en leerzaam is, zonder dat het kind het merkt. Ik heb voor jullie een aantal app’s voor peuters op een rijtje gezet. Wellicht ideaal voor straks wanneer je op vakantie gaat en een lange autorit of vliegtuigrit voor de boeg hebt. Als je van plan bent dit thuis te doen, maar je niet altijd een stabiele internetverbinding hebt, dan is hier dé oplossing.

#1 Babyblocks 

De eerste app die ik voor Wisse heb gedownload. Met deze app kun je digitaal puzzelen. Het is de bedoeling dat je het gekleurde vormpje/plaatje naar het grijze gelijke vormpje sleept. (gratis)

#2 Letterschool

Educatieve app voor peuters het ABC en de nummers 1-10 te leren schrijven. Door middel van een spelvorm kunnen kinderen de lijntjes van de letters en cijfers overtrekken, zodat ze de vorm leren kennen. (gratis + betaalde versies)

#3 Peuterspellen voor 2-5 jarigen 

Het is een app met een aapje als icoontje. Het is een verzamel app met 12 educatieve spelletjes voor peuters. Zo kunnen ze leren tellen tot 3, het leren begrijpen in verschil in grootte, geheugenspelletjes en nog veel meer. (gratis)

#4 Dr Panda 

Je kunt allemaal avonturen beleven met dit pandabeertje. Het is beschikbaar in veel verschillende omgevingen, van de creche tot de supermarkt, waar ook de spelletjes zich afspelen. (betaald)

#5 Z@ppelin 

Een app zonder gekkigheid met educatieve spelletjes, filmpjes en verhaaltjes. De app is leuk voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. (gratis)

#6 Leer tellen met dieren

Een Nederlands gesproken kinder app om spelenderwijs te leren tellen van 1 tot 10.  In zes spelvormen kunnen kinderen spelletjes spelen om te leren te tellen en te cijfers te herkennen. (gratis)

#7 Lego Duplo (train)

Je gaat in een kleurrijke Lego/Duplo trein van station naar station en hebt onderweg (eenvoudige) opdrachten te doen zoals passagiers helpen, vrachten in- en uitladen, brandstof bijvullen, etc. Naast deze trein zijn er nog andere app-varianten van Lego/Duplo. (gratis)

#8 Slaap lekker!

Is de app voor een interactief verhaaltje voor het slapen gaan. Met rustige muziek en een zachte stem worden verhaaltjes vertelt en kan op een interactieve manier vertelt dat iedereen gaat slapen. Het is voor veel kinderen al een onderdeel geworden van hun bedritueel. (gratis)

#9 Spel voor kinderen: dieren

Een eenvoudig mooi memoryspelletje met schattige plaatjes van dieren in drie spelniveau’s. (gratis)

#10 Tomke

Voor de Friese kids onder ons is Boartsje mei Tomke een ontzettend leuke app waarin filmpjes en verhaaltjes staan en leuke puzzels en spelletjes te vinden zijn. (gratis)

Ik hoop dat jullie kinderen iets aan deze leuke en educatieve apps voor peuters hebben. Is je kindje al iets ouder, kijk dan eens bij de 10 leukste apps voor 3 jarigen of apps voor 4 jarigen. Welke app’s hebben jullie op je telefoon of Ipad staan voor de kinderen? Ik ben erg benieuwd!

 

educatieve apps voor peuters