Het is winter. We hebben dit weekend voor het eerst dit jaar een klein beetje sneeuwpret gehad, al was het van hele korte duur. Sneeuw of geen sneeuw, ik vind het heerlijk om in deze tijd mooie prentenboeken over de winter voor te lezen. Zo komen we samen met de kinderen nog meer in de winterstemming. Van mij mag het wel weer eens écht winter worden. Sneeuwpoppen maken met de kinderen of een eindje schaatsen. En dan bij thuiskomst een kop warme chocolademelk drinken onder een dik kleedje. Ik kan niet wachten. Maar hé, eerst doen we het gewoon met deze prachtige en leuke kinderboeken over de winter. Ik heb de 12 leukste voor je op een rijtje gezet. Met deze boeken kom jij vast en zeker ook de winter wel door.


12x kinderboeken over de winter

Raad eens hoeveel ik van je hou in de winter

Iedereen kent het originele boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ wel. In deze wintereditie speelt Hazeltje samen met Grote Haas in de sneeuw ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Een prachtig pop-up boek.

Leeftijd: 3 – 12 jaar | Prijs: €17,50 bij Bol.com

Boer Boris in de sneeuw

Uiteraard is er ook een winter verhaal uit de serie van Boer Boris. Want ook bij Boer Boris heeft het gesneeuwt en alles zit onder een dik pak sneeuw. Gelukkig heeft hij een sneeuwschuifmachine waarmee hij de koeien, de akkers en zijn traktor bevrijdt van het dikke pak.

Leeftijd: 3 – 6 jaar | Prijs: €13,99 bij Bol.com

De kleine walvis in de winter

Dit prachtige prenteboek is het vervolg op de populaire ‘De kleine walvis’. Het is inmiddels winter geworden en Boy mist zijn kleine vriend de walvis. Hij denkt nog vaak aan hem en wil hem heel graag weer zien.

Leeftijd: 1 – 6 jaar | Prijs: €14,99 bij Bol.com

Een muts voor de maan

Het drietal, Krokodil, Aap en Kip, vinden dat de maan er maar bloot uit ziet. Hij zal het wel koud hebben denken ze. Daar weten ze wel wat op en gaan op een koude winteravond op pad om de maan een opwarmertje te geven.

Leeftijd: 3 – 12 jaar | Prijs: €14,95 bij Bol.com

Kikker in de kou

Een mooi prentenboek uit de serie van Kikker. Het is winter en en er ligt sneeuw en ijs. De dieren hebben het niet koud. De eend heeft namelijk zijn verenpak en Varkentje heeft haar speklaagje. Behalve Kikker, hij heeft helemaal niets. Daarom heeft hij het wel erg koud en bevriest bijna.

Leeftijd: 3 – 5 jaar | Prijs: €15,99 bij Bol.com

Anna en de winter

Anna doet haar muts, sjaal en jas aan en beleeft een leuke koude winterdag buiten. Een leerrijk verhaal voor kinderen over een kale boom zonder blaadjes, bevroren grond en vogeltjes die geen eten meer hebben.

Leeftijd: 3 – 12 jaar | Prijs: €13,95 bij Bol.com

Wat een winter!

Één van onze persoonlijke favorieten van de kinderboeken over de winter is toch wel dit zoekboek. Vooral voor de jongste kinderen die nog niet kunnen lezen, is het een perfecte manier om hun fantasie te ontwikkelen. In ‘Wat een winter!’ raak je niet uitgekeken, er valt ook zo veel te ontdekken.

Leeftijd: 0 – 3 jaar | Prijs: €13,50 bij Bol.com

Een stipje in de sneeuw

IJsbeertje Miki woont op de Noordpool. Duiken vindt hij eng, hij speelt veel liever. Op een moment rent Miki naar de sneeuwvlakte als hij weg loopt van zijn mama. Daar ziet hij een stipje in de sneeuw. Als hij dichterbij komt, ziet hij dat het een meisje is! Ze worden vriendjes. Durft Miki te duiken om zijn nieuwe vriendinnetje te helpen?

Leeftijd: vanaf 4 jaar | Prijs: €15,95 bij Bol.com

Willewete – De Noordpool en de Zuidpool

Wordt een echte expert over de Noord- en de Zuidpool met dit boek van Willewete. Het vertelt je wat de polen precies zijn en wie er wonen. Welke mensen en welke dieren en wat ze er doen. Een echt informatief prentenboek.

Leeftijd: 5 – 12 jaar | Prijs: €16,95 bij Bol.com

Het sneeuwvlokje

De succesvolle schrijver en illustrator Benji Davies heeft ook een prachtig winters prentenboek geschreven: Het sneeuwvlokje. Een hartverwarmend verhaal over een sneeuwvlokje dat hoog in de wolken woont. Tot het opeens begint te vallen. Beneden loopt een meisje met haar opa en ziet het sneeuwvlokje. Ze vraagt haar opa of het misschien gaat sneeuwen?

Leeftijd: 3 – 6 jaar | Prijs: €14,99 bij Bol.com

Waar komt sneeuw vandaan?

Een mooi prentenboek over de seizoenen van het jaar. Drie vriendjes, Slak, Kikker en Bij gaan op zoek naar het antwoord op de vraag waar sneeuw vandaan komt. Ze weten het allemaal niet en willen er alles over weten.

Leeftijd: 3 – 12 jaar | Prijs: €14,50 bij Bol.com

Het Gruffalo winter natuurspeurboek

Een boek voor echte Gruffalo speurneuzen. Leer van alles over de natuur en de winter met dit fantastische natuurspeurboek. Bomvol stickers, buitenspelletjes en dingen om te ondernemen voor de hele familie.

Leeftijd: 4 – 99 jaar | Prijs: €7,50 bij Bol.com


Een heel lijstje vol leuke kinderboeken over de winter. Wat is jullie favoriete prentenboek of kinderboek over dit seizoen?

kinderboek over de winter prentenboek zoekboek leesboek