De herfst is weer officieel begonnen. De kaarsjes mogen weer aan, de dikke truien uit de kast en weer gezellig met elkaar binnen blijven bij het gure weer. Zin om te knutselen met de kinderen tijdens de herfstvakantie? In deze blog vind je inspiratie voor de leukste en vrolijkste herfst knutsels om samen met je kinderen te maken. Heel veel knutsel plezier!

#1 Vrolijke spinnen

Deze vrolijke spinnen maak je van een papieren bordje (20 st voor 0,65 cent bij de Action), waterverf, wiebeloogjes, lijm en chenilledraad. Wij verfden de onderkant van het bordje in vrolijke kleuren waterverf. Zodra de verf droog is, kun je er een aantal wiebeloogjes op plakken. Wist je dat een spin 6 of 8 ogen heeft? Je kunt er dus flink wat plakken. Als laatste maak je met chenille draad pootjes. Hier heb je er 8 van nodig. Plak ze vast aan de achterkant met lijm. Voor de stevigheid kun je er ook nog een stukje washitape over heen plakken. Klaar is je vrolijke spin.

#2 Herfst boom knutselen

Deze herfst boom is ook heel leuk te maken met kinderen. Je knipt van gekleurd papier (in herfst kleuren) stroken van zo’n 1-2 cm breed en 10 cm lang. Plak hiervan de uiteinden aan elkaar met lijm. Plak een strook papier van zo’n 3 cm breed als boomstam op een vel papier. En vervolgens plak je alle rondjes die je hebt gemaakt van de stroken met lijm rondom de stam.

Kijk ook: knutselen met tissuedozen

#3 Paraplu knutselen

Tijdens de herfst is het soms guur en regenachtig. Daar hoort een paraplu bij nietwaar? Deze paraplu heb ik gemaakt van een half kartonnen bordje, met een uitgesneden middelste stuk. Hierachter heb ik gekleurd tissuepapier geplakt met vrolijke oogjes. Het bordje zelf is geverft met waterverf en het handvat is gemaakt van 2 kleuren chenilledraad om elkaar heen gedraaid.

#4 Vrolijke blaadjes

knutselen met blaadjes

Tijdens een herfstwandeling is het leuk om mooie bladeren te zoeken en mee te nemen naar huis. Niets is leuker tijdens de herfst, dan knutselen met bladeren! Thuis kun je er dan leuk mee aan de slag en bijvoorbeeld deze vrolijke blaadjes maken. Het enige wat je nodig hebt is een vel papier, lijm, pennen en een paar wiebeloogjes. Simpel maar zo leuk!

#5 Pompoen

Ook een pompoen kan zeker niet ontbreken bij de herfst knutselwerkjes. Hiervoor heb ik een kaartonnen bordje gebruikt waarop ik gescheurd oranje crêpe papier heb geplakt. Als laatste maak je van gekleurd papier het gezichtje en het steeltje met blad.

#6 Herfstblad met propjes crêpe papier

Dit herfstblad van propjes crêpe papier kun je in heel veel varianten maken. Je tekent eerst een blad op stevig karton, zoals dit eikenblad. Vervolgens maak je van dunne strookjes crêpe papier (je kunt ook tissue papier gebruiken) in mooie herfstkleuren. Smeer over he hele blad (met uitzondering van het steeltje) lijm en plak alle propjes op het karton. Tip: hang hem voor het raam of wanneer je een aantal kleinere bladeren maakt, kun je er een mooie slinger van maken.

#7 Spin in het web

Deze spin kan echt bewegen, brrrr! Van een kartonnen bordje maak je het web. Met waterverf verf je hem in een mooie kleur, met een wit krijtje teken je het web en bovenin snijd je een opening. Voor de spin gebruik je zwart karton en leuke wiebeloogjes. Aan de spin plak je een strookje van zo’n 15 cm lang die je door de opening in het bordje schuift. Nu kan je spin bewegen over het bordje. Gelukkig is hij niet zo eng!

Meer herfst inspiratie

Hopelijk genoeg inspiratie om te herfst knutselen in de herfstvakantie of tijdens een regenachtige zondag. Bekijk ook vooral deze leuke kinderboeken over de herfst eens, om lekker in de stemming te komen. Ben je op zoek naar nog meer activiteiten voor kinderen in de herfst, bekijk dan de blog van Manuela eens. Of de blog van Linda met nog meer herfst activiteiten. En wil je zelf ook iets leuks knutselen voor de herfst? Dan zijn deze toffe gekleurde pompoenen écht iets voor jou. Heel veel plezier!