Pompoenen en herfst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We kennen natuurlijk allemaal de uitgeholde pompoenen wel, maar je kunt er nog een andere leuke herfst DIY mee maken. Het is namelijk ook super leuk om een pompoen te verven. Dat kun je zelf doen, maar is ook heel leuk om samen met kinderen te doen.

De kleuren van de traditionele pompoen of kalebas vind ik niet heel erg goed bij ons interieur passen. Ik ging aan de slag met wat restjes verf en toverde ze in een handomdraai om tot toffe eyecathers voor je interieur. Ik vertel je precies wat je nodig hebt en wat ik hiervoor heb gebruikt.

Koop je kalabas bij de plaatselijke bloemist, het kraampje aan de kant van de weg of ga zelf pompoen plukken.

Wat heb je nodig?

 • Pompoen en/of kalebas (leuk om verschillende vormen en formaten te gebruiken)
 • Verf (ik heb restjes muurverf gebruikt, maar je kunt ook krijtverf of een spuitbus gebruiken)
 • Kwast (je kunt ook sponsjes gebruiken)
 • Oude kranten/placemat

Hoe pak je het verven van de pompoen of kalebas aan?

 1. Leg een aantal oude kranten of een placemat op je werkblad om geklieder te voorkomen
 2. Maak vooraf de pompoen goed schoon en droog met een doek
 3. Controleer de pompoenen en kalebassen ook goed op zachte plekken. Het zou zonde zijn als je je mooie creaties gelijk weg kunt gooien omdat ze rot zijn
 4. Ga nu aan de slag met de verf. Je kunt heel goed je restjes verf hiervoor gebruiken. Tip: kies kleuren die ook nog eens goed in je interieur passen. Ik heb muurverf van ECO wallpaint van Vestingh paint & craft gebruikt in de kleuren ‘Diamond Dust’, ‘Frosted Sand’ en ‘Terra Pink’. Maar ook kan een verfspuitbus heel handig werken voor deze pompoenen en kalebassen.
 5. Laat ze vervolgens goed drogen.
 6. Als ze goed droog zijn, kun je er eventueel nog voor kiezen om de pompoenen en kalebassen te versieren. Ik heb ze bewust in één kleur gelaten, maar het kan ook heel leuk zijn om ze te versieren met een printje (zoals stippen, grafische patronen). Gebruik hiervoor dan bijvoorbeeld wattenstaafjes of een krijtstift.
 7. En dan is het tijd om je geverfde pompoenen en kalebassen een mooi plekje in huis te geven. Je kunt ze in een setje op tafel zetten of bijvoorbeeld onder een stolp of op een dienblad.

Meer inspiratie voor leuke DIY’s voor de herfst

Wil je ook knutselen met je kinderen voor de herfst? Dan zijn deze leuke knutsel ideeën de moeite waard om te bekijken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de vrolijke spinnen of grappige paraplu’s.

Als je nu zelf ook aan de slag gaat met het pompoen verven, dan vind ik het natuurlijk superleuk als je jouw creatie ook met me deelt. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te delen op Facebook of Instagram en mij hierin te taggen. In ieder geval heel veel plezier bij het maken van je herfst DIY!