Je eigen ontwerpideeën drukken op kleding? Dat is heel eenvoudig. Daar hoef je geen proffessioneel merk voor te zijn. Er zijn verschillende technieken voor het drukken van kleding, maar het drukken met transferfolie is uitermate geschikt voor de huis-tuin-en-keukendesigner. In deze blog lees je wat je nodig hebt om low budget kleding zelf bedrukken.

Wat heb je nodig om kleding zelf te bedrukken?

  • goedkope T-shirts naar eigen keus (bijvoorbeeld fruit of the loom)
  • transferfolie voor laser- of inkjetprinter
  • strijkijzer
  • schaar of eventueel een snijplotter

Hoe werkt het printen op transferfolie?

Als je een ontwerp hebt gemaakt, kun je deze printen met een eigen kleureninkjet- of laserprinter. Voor beide printers is er speciale transferfolie te koop. Zo kun je jouw kleurenontwerp overbrengen op de transferfolie. Stel de optie ‘fotopapier’ in, dan komen de kleuren mooier over. Let op! Gewone printers kunnen over het algemeen niet wit printen.

Snijden met een snijplotter of niet?

Als het printen klaar is, dan is kun je de print met een randje van circa 5 mm om het ontwerp heen uitknippen. Of je maakt gebruik van een snijplotter, wel wat prijziger in aanschaf, maar hiermee is het mogelijk om veel preciezer om je ontwerp heen te snijden. Hoe duurder de snijplotter hoe uitgebreider de mogelijkheden. Eenmaal geknipt of gesneden kan het ontwerp overgebracht worden op de (nu nog!) goedkope T-shirts.

Het strijkijzer goed heet?

Het strijkijzer is in dit geval niet tegen kreukels, maar om je design over te brengen op de shirts. Bij je speurtocht naar goedkope t-shirts of andere kleding, let dan op of de kleur past bij je ontwerp en kies voor katoen of katoen/polyester. Maak het shirt stofvrij en leg de transferfolie recht en op de juiste plek waar het op het shirt moet komen. Let er op dat de achterkant van de print naar boven ligt. Goed heet op standje katoen en strijken maar! Geef druk vanuit het midden en van daar uit gelijkmatig over de rest van je ontwerp. Strijk ongeveer een minuutje en bij een groter ontwerp iets langer. Vergeet vooral de randjes niet goed te strijken. Laat de transferfolie afkoelen voor je het voorzichtig van het shirt afhaalt.

En voilà, je goedkope T-shirts zijn omgetoverd naar jouw unieke design van onschatbare waarde!

Voordelen en nadelen van kleding zelf bedrukken

Voordelen:

  • geen hoge kosten;
  • weinig overtollig materiaal;
  • ingewikkelde ontwerpen mogelijk.

Nadelen:

  • wordt minder mooi na ongeveer 20/30 keer wassen;
  • de transfer folie is niet zo rekbaar, dus erg rekbare stof is niet geschikt;
  • er kan niet in het wit geprint worden.

Heel veel plezier en succes bij het bedrukken van je eigen kleding!