Wie is er net als ik gek op slingers? Maak van iedere dag een feestje, hang daarvoor wel zelf de slinger op…. Voor het 1e verjaardagsfeestje van onze dochter maakte ik een vlaggenlijn van jutetouw en linnen stof, hij hing zo gezellig in de woonkamer dat ik besloot om de slinger nog even te laten hangen, en je raadt het al: hij hangt nog steeds. Omdat ik zo enthousiast en blij werd van de slinger, besloot ik om nog zo’n gezellige vlaggenlijn te maken, dit keer alleen net even anders, namelijk van (oude) hydrofiele luiers en natuurlijke producten om de stof mee te verven. In deze blog neem ik jullie mee en vertel ik jullie meer over hoe jij zelf ook zo’n gezellige slinger maakt. 

VERVEN MET THEE, AVOCADOPIT EN UIEN: PUUR NATUUR & BUDGETPROOF

vlaggenlijn van stof zelf maken

Benodigdheden

 • Hydrofiele luiers – óf voor de andere variant slinger een rolletje met jute van de Action. Deze is helaas niet altijd in het assortiment en wordt verkocht op een houten klosje.
 • Natuurlijke producten (avocado pit, ui schillen, thee)
 • Jutetouw
 • Schaar (bij voorkeur een stofschaar, maar dit is geen pré)
 • Eventueel een naald en draad of een naaimachine

Hoe maak je de vlaggenlijn van stof?

Het maken van deze DIY is wederom helemaal niet moeilijk, erg leuk om te maken en budgetproof. Kies eerst de stof die je wilt gaan gebruiken voor je vlaggenlijn. Ik koos oude (licht gekleurde) hydrofiele luiers. Zorg ervoor dat de stof die je gaat gebruiken gewassen is, voordat je begint. Stoffen die al vaker gewassen zijn, nemen kleur beter op: je kunt dus prima oude, gebruikte hydrofiele doeken gebruiken. Gebruik lichte kleuren, dan zie je het eindresultaat het beste.

Welke stoffen kun je verven?

Voor het kleuren met natuurlijke ingrediënten kun je het beste natuurlijke stoffen gebruiken, zoals katoen, wol en linnen. Synthetische stoffen pakken minder goed.

Verven van de stof

Voordat je kunt gaan verven, moet je de stof eerst ‘klaar maken’. Door dit te doen, zorg je ervoor dat de kleur na het verven langer behouden blijft. Je doet dit door de stof eerst in een bad van zout water (1 deel zout op 16 delen water) of azijn (1 deel azijn op 4 delen water) te leggen. Laat het een uur intrekken en wring daarna de stof goed uit.

Kleuren

Nu kun je bedenken welke kleur(en) je wilt gebruiken en dus welke ingrediënten je moet gaan verzamelen voor het uitvoeren van je DIY.

Een paar voorbeelden:

 • Oranje: wortelen, uien
 • Bruin: walnootschillen, thee, koffie
 • Roze: avocadoschillen of avocadopitten, kersen.
 • Geel: kurkuma, paprika, (paarden)bloemen

Ik koos ervoor om aan de slag te gaan met thee, uien en avocadopitten omdat ik mijn slinger graag een natuurlijke uitstraling wilde geven.

Aan de slag met je vlaggenlijn

 • Neem een (oude) pan die je speciaal voor het verven gaat gebruiken. In de pan die je gaat gebruiken, kun je straks geen eten meer bereiden. (Echter is dit natuurlijk wel afhankelijk van welke ingrediënten je gaat gebruiken, maar ik wilde het risico niet nemen, en gebruikte een oude pan, die ik na mijn project in de buitenkeuken van de jongens heb gezet).
 • Vervolgens doe je alle ingrediënten die je gaat gebruiken met ruim voldoende water in de pan en verwarm je het water tot de kleurstof uit je ingrediënten zijn oplost. De meeste ingrediënten kun je koken, zorg ervoor dat je ze minstens een uur op het vuur laat staan. Laat het zachtjes pruttelen. Je kiest zelf de kleur, ben je tevreden dan zet je het vuur af, mocht je de kleur nog niet donker genoeg vinden dan kun je ervoor kiezen om de stof wat langer in de ingrediënten te laten staan. 
 • Nadat je DIY is afgekoeld, kun je de verfstof eruit te filteren. Filter/zeef je mengsel, totdat alleen de vloeistof overblijft. Je haalt hiermee dus de ingrediënten uit het water.  Verwarm daarna je verf opnieuw. Zet het vuur helemaal zacht (of uit) wanneer je de gewenste temperatuur hebt bereikt. Bij avocado kun je het beste kiezen voor een lage temperatuur tijdens het koken.
 • Leg de stof die je heb klaargemaakt in de verf en laat deze zo lang trekken totdat je de kleur mooi vindt. Vergeet niet af en toe even te roeren.
 • Wanneer je klaar bent met verven, spoel je de stof met koud water uit.
 • Daarna laat je de stof drogen en dan ben je al klaar.
 • Wanneer je stof volledig is gedroogd, kun je er een slinger van knippen. Zorg ervoor dat je een goeie schaar hebt, bij voorkeur een speciale stofschaar. Je kunt zelf kiezen hoe breed of hoe lang je de stroken knipt. Je kunt er ook voor kiezen om de stroken te knippen voordat je gaat verven, maar deze keuze is aan jou.
 • Wanneer je de stroken hebt geknipt, kun je ze aan het jutetouw knopen. Mocht je dit niet zo mooi vinden kun je er ook voor kiezen om speciale lijm voor stof te gebruiken, of de stroken aan je touw te naaien.

Ik heb de slinger een tijdje buiten gehad, en dan merk je wel dat de kleur snel vervaagd. Mocht je dit niet mooi vinden, zou ik ervoor kiezen om de slinger binnen te hangen, of in ieder geval op een plekje waar deze weinig tot niet in aanraking komt met zon en regen. In deze blog lees je hoe je eenvoudig een vlaggenlijn voor buiten kunt maken.

Mocht je zelf ook aan de slag gaan, wens ik je héél veel succes en knutselplezier tijdens je project. Maak je een mooie foto van het eindresultaat?

Liefs,

Hester (bij.hes)