Laatst las ik dat er steeds minder kinderen zijn die kunnen fietsen. Soms is het zelfs zo dat de helft van de kinderen in een klas geen fiets heeft of niet kan fietsen. Super jammer, want fietsen is juist ontzettend leuk en goed voor kinderen. Maar om als kind goed te leren fietsen, moet je vooral heel veel oefenen. Meters maken. Of eigenlijk kilometers maken. Een ideale manier hiervoor is om een kinderfietsroute te fietsen. Een route speciaal voor kinderen. Niet al te ver en in een veilige fietsomgeving.

Je kunt zelf zo’n kinderfietsroute maken. Dus, stop wat lekkers voor onderweg in een rugzak, pomp je banden op en gaan met die banaan. Stap gezellig samen op de fiets. In je eigen buurt zijn vast en zeker ook veel leuke routes te vinden. Nederland is een heel fijn fietsland en daarom kun je er ook altijd nog op uit gaan met de auto. Enige wat je dan hoeft te doen is de fietsendrager e bike of normale fietsendrager op de auto te zetten. Fietsen achterop en naar een ander mooie locatie in Nederland te rijden.

Wat is een kinderfietsroute?

Een kinderfietsroute is een route speciaal voor kinderen. Niets is zo leuk om op je eerste fiets in je eigen buurt leuke fietspaden te ontdekken. Maar ook in de omgeving die je niet zo goed kent, kun je veilig en in elke afstand routes vinden om met kinderen te fietsen.

  • Je fiets langs bestaande fietsknooppunten;
  • Soms is het een rondje dat je fietst, soms is het begin- en eindpunt op een andere locatie;
  • Een kinderfietsroute heeft brede fietspaden, waar je goed met twee personen laast elkaar kunt fietsen;
  • De routes gaan niet over fietsstroken langs een drukke weg of over drukke kruispunten;
  • De afstand van de routes is goed te doen voor kinderen. Vaak niet langer dan 15 kilometer;
  • Bij langere routes is er een leuke stopplek voor kinderen, waar je even kunt rusten en bijvoorbeeld een ijsco of drinken kunt kopen.

Lees hier meer over onze ervaringen met het Qibbel Air fietsstoeltje

Kinderfietsroute maken

Je kunt via de ‘Eropuit-app‘ van de ANWB zelf een kinderfietsroute maken doormiddel van knooppunten. Daarnaast kun je inspiratie opdoen van andere kinder routes of kiezen uit een bestaande route uit de databank. Let dan op de aanduiding ‘kinderroute’ in de titel.

Natuurlijk kun je ook altijd opzoek gaan bij de VVV’s en lokale fietsbonden in de buurt voor een leuke kinderfietsroute. Zij hebben ook vaak mooie routes beschikbaar. En natuurlijk weet Google je ook een heleboel te vertellen.

kinderfietsroute maken fietsroute voor kinderen