Vanaf kleins af aan ging ik met mijn ouders kamperen. Geweldig vond ik dat. Met de caravan en tent hebben we heel wat leuke plekken bezocht. Nu we zelf kleine kinderen hebben, gaan we ook graag met hen kamperen. Om ervoor te zorgen dat de kampeervakantie een plezierige en onvergetelijke ervaring wordt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn mijn tips voor enkele musthaves, los van je eigen kampeermiddel natuurlijk, die niet mogen ontbreken op een kampeervakantie met kinderen.

Kamperen met kinderen

Als je op vakantie gaat met kinderen is het soms een hele volksverhuizing. Zo’n beetje je hele inboedel lijkt mee te moeten, herkenbaar? Hieronder geef ik een aantal échte musthaves voor je kampeervakantie met kinderen. De rest kun je dus gerust thuis laten 😉

#1 Kinder meubulair

Draagbare stoelen en campingtafels op kinderhoogte zorgen voor een comfortabele eet- en speelruimte voor de kleintjes. Met dit kinder meubilair kunnen kinderen makkelijk mee eten of gezellig een spelletje spelen met elkaar.

#2 Ranjakan

Op de camping maken kinderen ontzettend snel vriendjes. Voor je het weet ‘zie’ je ze de hele dag niet en komen ze zo af en toe even langs de tent om wat drinken te vragen. Mijn musthave is dan ook een ranjakan. Die pak ik uit onze camping keukens en vul ik zo nu en dan met vers drinken (hoeft natuurlijk geen ranja te zijn, kan ook water). Zo heb je in een handomdraai snel een aantal bekers gevuld.

#3 Zwemspullen

Ga je lekker zwemmen met je baby of peuter? Dan moet je voor de kampeervakantie, een wasbare zwemluier en opblaasbare zwembandjes en/of een grote zwemband niet vergeten.

#4 SOS bandje

Een andere musthave is een SOS-bandje die je om pols van je kind kunt omdoen. Mocht je peuter, kleuter of iets ouder kind per ongeluk net iets te ver weg lopen en verdwalen, dan kan iemand anders middels het SOS-bandje contact met je opnemen. Is je kind al iets ouder? Dan is een GPS horloge voor kinderen ook zeker aan te raden. Zo kun je altijd zien waar ze zijn en contact opnemen als er wat is.

gps horloge voor kinderen ervaring

#5 Peuter potje

Als je peuter of kleuter onderweg of gedurende de nacht ineens moet plassen is het handig om een reispotje bij je te hebben. Dan kan je kind in de tent of ergens onderweg gebruik maken van het potje. Dit voorkomt ongelukjes als je net even te lang moet zoeken naar een toilet.

#6 Zaklamp

Ga je kamperen? Neem dan voor je kinderen een zaklamp mee. Maar dan het liefst een die ze op hun hoofd kunnen zetten. Ideaal voor als je kind ‘s-nachts in het donker op zoek moet naar de toiletruimte. Maar ook handig als je kind nog even een boekje wil lezen voor het slapen gaan.

#7 Picknickkleed

Waar we ook veel gebruik van maken als we met de kinderen kamperen, is ons picknickkleed. Niet alleen om te picknicken als we onderweg zijn, maar ook als speelkleed met andere kinderen van de camping. Ook is een picknickkleed handig als plek voor het lezen van een boekje of om al hun handelswaar op uit te stallen als de kinderen spullen zoals armbandjes / loombandjes willen verkopen op de camping.

#8 EHBO spullen

Veiligheid staat voorop, vooral wanneer kinderen betrokken zijn. Een goed gevulde EHBO-kit, aangepast aan de behoeften van het gezin, is van essentieel belang. Zo neem ik standaard altijd paracetamol en onze oorthermometer mee. Vergeet ook niet om eventuele voorgeschreven medicijnen mee te nemen en voldoende zonnebrandcrème en insectenwerende middelen voor de huidgevoelige kleintjes.

Meer kampeer inspiratie met kinderen

Kamperen met kinderen kan een prachtige gelegenheid zijn om samen herinneringen op te bouwen en de wonderen van de natuur te ontdekken. Met bovenstaande musthaves ben je goed voorbereid op een avontuurlijke en plezierige kampeervakantie. Wil je eens een andere leuke kindercamping proberen? Check dan zeker ook deze lijst met de leukste kindercampings in Nederland.