De geboorte van een kleintje is een bijzonder moment, en mag gevierd worden. Als kersverse ouder(s) is het héérlijk om verwend te worden met de allermooiste of misschien wel allerliefste kraamcadeaus. Weet jij vaak al welk kraamcadeau je meebrengt wanneer je naar een babyshower of op kraamvisite gaat? In deze blog geef ik jullie een aantal leuke en handige tips, voor wanneer je zelf even geen inspiratie hebt, of niet goed weet wat je mee kunt nemen wanneer je naar een babyshower of op kraamvisite gaat. Het perfecte kraamcadeau idee vind je hier.

Kraamcadeau idee

Enkele tips die je mee kunt nemen tijdens het uitzoeken van een cadeau zijn: zorg ervoor dat je cadeau handig en nuttig zal zijn. Denk hierbij ook na over de situatie van het gezin. Zijn er al meerdere kinderen binnen het gezin, ga je voor de kleuren die passen bij het geslacht van het kindje of houdt diegene waarvoor het cadeau is juist van rustige en neutrale kleuren?

‘Geliefde kraamcadeaus die veel worden gegeven zijn o.a. kleertjes in maat 62 en speelgoed. Beide staan ze in de top 5 van meest gewenste kraamcadeaus.’

Ken je de smaak en stijl van de ouders een beetje dan kun je het cadeau hierop verder aanpassen en weet je zeker dat het in de smaak zal vallen. En bij twijfel gewoon altijd even vragen. Veel ouders vinden dat namelijk helemaal niet erg, maar juist heel fijn! Ik hoop dat ik jullie in ieder geval kan inspireren met de kraamcadeaus waarvan ik denk dat ze zeker in de smaak zullen vallen, waarbij je natuurlijk wel het allerbeste rekening kunt houden met bovenstaande, eerder genoemde tips.

Kraammand

Wat ik zelf altijd erg leuk vind om te maken als kraamcadeau is een kraammand. Een kratje vol met leuke, (eventueel iets kleinere) nuttige cadeautjes. Tegenwoordig kun je ze overal krijgen. Bij de Hema, Zeeman en de Wibra bijvoorbeeld: van die leuke, handige kratjes waar je je cadeautjes mooi in kunt presenteren. Wanneer alle cadeautjes uitgepakt zijn, houdt de kersverse ouder er ook nog een handig mandje voor in de kast, lade of op de commode voor bijvoorbeeld sokjes & luiers o.i.d. aan over.

Nog een leuke, extra tip voor het maken van een kraammand: bij de Hema koop je de kratjes eventueel met letters die je in de mandjes kunt steken. Leuk om de naam van de pasgeboren baby op het kratje te zetten.

Om er een mooi geheel van te maken, zou ik persoonlijk kiezen voor inpakpapier in dezelfde stijl, zodat het allemaal goed bij elkaar past. Vind je het dan ook nog leuk om je creativiteit te gebruiken, dan kun je aan alle ingepakte cadeautjes nog een cadeaukaartje hangen met bijvoorbeeld een lieve tekst, of een mooi gedichtje. Tip: geef alle cadeautjes een cijfer. Wanneer je 7 cadeautjes in het kratje stopt, is er voor 1 week lang, iedere dag een cadeautje om uit te pakken.

Cadeautips

Kleding

Vooral bij de geboorte van een eerste kindje vind ik leuk om een setje kleding, een mooie romper, zwemkleding of bijvoorbeeld slofjes cadeau te geven. Geef je het cadeau na de aankondiging van de zwangerschap, of tijdens de babyshower dan kun je ervoor kiezen om het setje kleertjes of de romper in een klein maatje te geven. Geef je het cadeau na de geboorte van het kindje, zou ik er persoonlijk voor kiezen om voor een grotere maat te gaan omdat een baby snel uit de eerste maatjes groeit. Denk hierbij wel altijd goed na over de seizoenen waarin het kindje de kleding draagt, en pas je cadeau hierop aan.

Slofjes

De meeste baby’s zullen ze ongetwijfeld dragen: slofjes. Fijn voor het warmhouden van de voetjes wanneer het kindje nog klein is, maar wanneer je kiest voor slofjes in een maat groter misschien juist fijn voor de eerste stapjes of tijdens de herfst en wintermaanden. Denk hierbij ook weer goed na over de maat, en het seizoen waarin het kindje de slofjes zal dragen.

Leuke babyslofjes vind je o.a. bij Babyslofjes Online

Zwemkleding

Persoonlijk vind ik het ook altijd erg leuk om een badpakje of een zwembroekje te geven. Hiervoor ga ik ook meestal voor een maatje groter (68 of 74), zodat je zeker weet dat het gebruikt zal worden.

Bij de HEMA hebben ze vaak ook een (lieve) collectie met zwemkleding voor baby’s.

Gepersonaliseerd kraamcadeau

Wat ik zelf erg leuk vond om te krijgen tijdens mijn kraamperiode, waren gepersonaliseerde kraamcadeaus met bijvoorbeeld de naam en/of geboortedatum van het pasgeboren kindje. Na de geboorte van onze dochter kreeg ik van een vriendin een theeservies van Little Dutch, met de gegevens van ons kleine meisje erop. Ik kan niet wachten tot ze straks oud genoeg is om ermee te spelen.

Het theeservies en ander mooi, gepersonaliseerd (houten) speelgoed  en knuffels vind je o.a. hier:

De zachte knuffeldoekjes van Happy Horse zijn altijd een goed idee. Je kunt ze laten bedrukken met de naam van het kindje bij bijvoorbeeld Bulbby.

Little Dutch speelgoed kan gepersonliseerd worden. Zoals bijvoorbeeld dit gepersonaliseerd theeservies. Maar ook de blokkenkar, vormenstoof of houten trein.

Kinderkamer

Mocht je een in hout gegraveerd cadeau willen geven voor bijvoorbeeld in de kinderkamer? Kijk dan eens op Mommies & Miracles voor inspiratie en de allermooiste cadeaus om te krijgen of te geven. Wat ook leuk om te geven is, is iets moois voor aan de muur van de babykamer.

Houten speelgoed

Houten speelgoed is vaak duurzaam. Duurzaam speelgoed voor baby’s en kinderen is speelgoed dat is gemaakt van veilige, ecologische en niet-giftige materialen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die ook in hun houdbaarheid duurzaam zijn, zoals dus van hout. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het niet snel kapot gaat. Ook is duurzaam speelgoed vaak speelgoed wat een educatief aspect heeft, of wat bijvoorbeeld prikkelend is voor de zintuigen. Enkele voorbeelden zijn het speelgoed van Little Dutch of de houten dieren van Holtziger.

De houten autobaan van Little Dutch is erg leuk speelgoed. Zowel voor jongens als voor meisjes.

Houten tuimelstapelaar is verkrijgbaar in het roze en het blauw. Dus zowel voor jongens als meisjes enorm mooi speelgoed waar al vroeg mee gespeeld kan worden.

De Holziger dieren zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende varianten. Van de huiskat tot een tijger en van een giraf tot een egel. Heel degelijk speelgoed waar urenlang mee gespeeld kan worden.

Hydrofiele doek XXL

Ik denk dat één van de items die ik écht niet had willen missen tijdens het verzorgen van mijn eigen kinderen, wel de grote XXL hydrofiele doeken zijn.

Het liefst zo groot en zacht mogelijk, in een zachte neutrale kleur, of met een mooie print. Ik heb hydrofiele doeken in de kast liggen die ik gekregen heb toen de oudste nog een baby was, ondertussen droogt hij zichzelf er nog steeds mee af na het douchen. Ook vind ik het fijn om ze mee te nemen op vakantie, naar het strand, of naar het zwembad. Ze zijn ligt, snel droog en multifunctioneel. Ik heb er zelfs wel eens ééntje als dekentje gebruikt tijdens de warme zomermaanden.

Prentenboeken

Van dit soort speelgoed kun je nooit genoeg hebben roep ik altijd! Een prentenboek cadeau geven is een perfect kraamcadeau idee. Lezen is goed voor de ontwikkeling van een kind, en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Het is bewezen dat het de taalontwikkeling van een kind stimuleert, wanneer je het al op jonge leeftijd kennis laat maken met prentenboeken.  

Mocht je geen keuze kunnen maken, kun je natuurlijk ook altijd voor een cadeaubon kiezen van een winkel  of webshop naar keuze.  Ik hoop dat ik je een eind opweg heb kunnen helpen in de zoektocht naar het perfecte kraamcadeau idee.

kraamcadeau idee inspiratie