Wil je gezonde en lekkere traktaties maken voor de verjaardag van je kids? Dit zijn tien tips om je kind een lekkernij vol gezonde voedingsstoffen mee te geven als hij of zij trakteert op school:

1.     Vermijd geraffineerde suikers

Op veel scholen mogen suikerrijke traktaties niet meer en dat is heel gezond. Traktaties met geraffineerde suikers kunnen zorgen voor onrustige kinderen door darmklachten en hoofdpijn. Suikerrijk lekkers stimuleert ook het beloningscentrum in de hersenen in hoge mate en laten kinderen wennen aan extreem zoet. Datzelfde geldt voor intensieve zoetstoffen, die ook nog andere nadelen hebben.

Kunstmatige zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, zijn nadelig voor de gunstige bacteriën in de darmen en de darmen zelf. Ook kunnen er schadelijke stoffen ontstaan als deze zoetstoffen worden verhit. Een natuurlijke zoetstof als stevia heeft deze nadelen niet. Je kunt deze zelfs tot 200 graden verhitten zonder dat er iets aan de smaak verandert. Ideaal als je iets wil bakken dus. Kies wel voor pure stevia, ofwel stevia met minstens 95 procent steviolglycosiden.

2.     Gebruik natuurlijke suikers

Er zijn veel natuurlijke suikers die je kunt gebruiken als je iets gaat bakken. Voorbeelden daarvan zijn kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Deze zijn minder zoet dan witte suiker en ze bevatten nog alle gezonde voedingsstoffen. Het zijn daarom suikers die je veilig kunt gebruiken in traktaties voor kinderen.

3.     Voorkom transvetten

Transvetten vind je in kant-en-klare koek, gebak en snacks. Vooral voor kinderen in de groei zijn deze vetten erg ongezond. Ze beschadigen de lichaamscellen en de bloedvaten.

Kies daarom voor traktaties die vrij zijn van transvetten, E-nummers en andere ongezonde stoffen. Je kunt transvetten herkennen aan benamingen als ‘plantaardig vet’, ‘gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’. Laat je overigens niet misleiden door ovenchips. Deze zitten vaak vol suikers.

4.     Gebruik vers fruit

Met vers fruit kun je fantastische traktaties maken. Denk niet alleen aan fruitspiesjes, maar ook van dieren en stripfiguren. Op internet zijn tal van ideeën te vinden.

Vers fruit bevat bovendien allerlei gezonde voedingsstoffen. Denk aan vezels, vitamines en mineralen als vitamine C en calcium. Ook bevatten vruchten natuurlijke suikers, die op een gezonde manier tegemoet komen aan de zoete trek van kinderen.

Deze banaan met spikkels, komt uit het boek Gezond trakteren met Nijntje.

5.     Kies verschillende soorten fruit

Fruit in allerlei verschillende kleuren staat vrolijk en maakt een traktatie aantrekkelijk. Denk aan aardbeien, druiven, ananas en mango.

6.     Geen vers fruit? Fruit uit de diepvries kan ook

Fruit uit de diepvries is vrijwel net zo gezond als vers fruit. Dit kun je dus ook prima gebruiken voor een traktatie.

7.     Vermijd fruit uit blik en pot

Fruit uit blik en pot bevat vaak toegevoegde suikers en die wil je vermijden in een gezonde traktatie. Laat deze producten dus vooral staan.

8.     Geef het kleur zonder kleurstoffen

Veel ongezonde traktaties bevatten toegevoegde kleurstoffen. Je kunt ook kleur aan een traktatie toevoegen door een kleurrijke verpakking. Dan krijgen kinderen geen kleurstoffen binnen, maar ziet de traktatie er wel vrolijk uit.

9.     Maak de leukste traktaties van groenten

Van groenten maak je de leukste traktaties. Denk aan raceauto’s die gemaakt zijn van een wortel, schijfjes komkommer en een cherrytomaatje (als hoofd van de coureur). Je kunt ook dieren maken of groenten uitsteken in allerlei vormen. Gebruik je fantasie en creativiteit of zoek op internet naar leuke ideeën.

10. Gezonde ijsjes

In de zomer zijn ijsjes natuurlijk de leukste traktatie. Je kunt heerlijke gezonde ijsjes maken van fruit en vers fruitsap. Wat dacht je bijvoorbeeld van een schijf watermeloen op een ijsstokje? Een paar uur in de vriezer en je hebt een puur natuurlijke watermeloenijsje.

Van Griekse yoghurt en honing maak je lekker yoghurtijs en je kunt bevroren banaan gebruiken voor écht bananenijs. Voeg er cacao aan toe en je hebt chocolade ijs. Succes gegarandeerd!