Herinneringen vastleggen. Vooral van kinderen, die zo ontzettend snel groot worden is het waardevol mooie foto’s van ze te hebben. Foto’s zijn blijvende herinneringen voor later. Je kunt af en toe een fotoshoot plannen met een goede fotograaf, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Gewoon met je smartphone of je digitale camera. Je kunt daarna je foto met een preset nét even iets extra’s geven, waardoor het lijkt alsof het van een fotograaf afkomstig is. Maar wat zijn nou de mooiste Lightroom presets voor kinderfotografie? In deze blog laat ik een paar persoonlijk favorieten aan je zien.

Wat zijn Lightroom presets?

Veel fotograven maken gebruik van presets. Dit zijn vooraf ingestelde instellingen die je in Lightroom ‘over’ je foto kunt plaatsen. Zo maak je je foto in één klik lichter, warmer of geef je het een bepaalde sfeer. Een preset kun je zelf samenstellen en opslaan, maar je kunt ook kant-en-klare presets aanschaffen bij sommige fotograven.

Hoe gebruik je Lightroom presets?

Lightroom presets kun je bij verschillende aanbieders aanschaffen. Soms kostenloos, maar bij de meeste moet je een klein bedrag betalen. Waar je wel op moet letten bij de aanschaf is of de presets voor de Lightroom Mobile versie is of de desktop versie (of beide). Je kunt na aanschaf de preset opslaan in Lightroom en ze gebruiken bij je eigen foto’s. Als je benieuwd hoe je dit precies moet doen, kun je in deze blog nalezen hoe je foto’s eenvoudig bewerkt met Lightroom.

Wat zijn mooie Lightroom presets voor kinderfotografie?

Welke presets mooi zijn voor kinder- en gezinsfotografie is in principe heel persoonlijk. Ik houd zelf heel erg van een lichtere fotostijl, waardoor ik ook kies voor de presets met lichtere tinten. Ik laat je een paar persoonlijke favorieten zien. Deze presets zijn van Maxine Stevens. Maxine is een Belgische lifestyle fotografe, zelf moeder en biedt haar presets én fototips aan.

Soft Tones preset

Soft Tones is een hele subtiele preset die de foto net even een beetje extra geeft. Aan het licht en contrast wordt niet veel veranderd, maar het geeft de foto wel een iets dromerig gevoel mee. En, ik vind de huidskleur mooier worden met deze preset. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de Soft Tones 08 warm.

Warm White preset

Een mooie preset met een warme ondertoon. Hij maakt de foto helder en licht, maar geeft toch nog wat extra warmte mee. Mijn ‘voor’ foto is aan de donkere kant. En ook met de preset er overheen, vond ik hem nog iets te donker. Ik heb in de ‘na’ variant alleen de belichting nog iets verhoogd met onderstaand resultaat. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de Warm White 01.

Black & White preset

Bij kinderfotografie vind ik zwartwit foto’s ook echt heel mooi. Daarom vind ik ook dat een zwartwit preset thuis hoort in dit rijtje. Geen flets grijs, maar met heldere zwarte tinten. In dit voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van de Black & White 01.

Meer leren over foto’s bewerken

Heb je nu zoiets van, dit wil ik ook maar ik weet niet waar en hoe ik moet beginnen? Dan is wellicht de Pixel Perfect fotobewerking cursus iets voor jou. In een half uur tijd leert Maxine je hoe je simpel en snel foto’s kunt nabewerken. De cursus bevat daarnaast nog veel meer handige tips en tools om alles uit je fotografie skills te halen. Bij aanschaf van de cursus ontvang je ook nog een gratis preset naar keuze, waarmee je gelijk aan de slag kunt. Daarna is het vooral heel veel doen.

Fotoalbum maken

Als je alle foto’s van de kinderen hebt bewerkt, is het zonde om ze op de computer of telefoon te laten staan. Je kunt ze allemaal los afdrukken of er bijvoorbeeld online een fotoboek van maken die je vervolgens laat afdrukken. Ik bundel foto’s van de kinderen vaak in een jaarboek. Eerder schreef ik een blog over mijn werkwijze en tips om een fotoboek te maken.

Gebruik jij ook presets bij je fotobewerking? En wat is jouw favoriete Lightroom presets voor kinderfotografie?

Lightroom presets voor kinderfotografie gezinsfotografie mobile mooiste