Het is altijd al zo geweest dat bepaalde vaste lasten voor veel mensen nagenoeg onbetaalbaar zijn, maar in de huidige tijd is deze groep mensen flink groter geworden. Zeker de energieprijzen lopen behoorlijk op. Tijd dus voor een blog over geld besparen met energie, in dit geval, zonnepanelen. Want hoe kun je geld besparen met zonnepanelen? Wat zijn de voordelen en wat levert het nou op? In deze blog vind je de meeste antwoorden op deze vragen.

Hoe kun je geld besparen met zonnepanelen?

Er valt veel geld te besparen met zonnepanelen, als je het over een langere tijd bekijkt. Je hebt natuurlijk in het begin te maken met kosten die je maken moet, zoals de kosten van een zonnepaneel, BTW en installatie. Over het algemeen geldt de regel; hoe meer panelen je aanschaft, hoe voordeliger het wordt. Daarnaast kun je een deel van de BTW over de aankoop terugvragen bij de Belastingdienst.

Zodra de panelen op je dak liggen, begint de besparing (of in het begin het terugverdienen) gelijk. De kosten voor de panelen geef je één keer uit, jaarlijks blijft de besparing terugkeren. Door je opwekking met (gratis) zonlicht, hoef je zelf niet te kopen van je energiebedrijf. En wek je meer stroom op dan je verbruikt? Dan kun je het ook nog eens terugleveren aan het net. (Daarover later meer.)

De voordelen van zonnepanelen

Dat de energierekening onbetaalbaar is (of wordt) voor veel mensen, is tegenwoordig een meer dan bekend gegeven. Ook bekend is dat je met zonnepanelen best wat kunt besparen op je rekening, maar hoe zit het nu precies met de voordelen van zonnepanelen? We zetten ze op een rijtje:

  • Energie besparen (geld) is natuurlijk het eerste, grote voordeel van zonnepanelen. Je wekt namelijk je eigen stroom op, in plaats van dat je enkel en alleen stroom verbruikt van het net.
  • Hier komt direct het tweede voordeel bij kijken, want doordat je stroom je eigen stroom opwekt zijn er bepaalde momenten dat je méér stroom opwekt dan je verbruikt. Dit kun je (nu nog) terugleveren. Het zogenoemde salderen. Door deze salderingsregeling mag je die stroom wegstrepen tegen de stroom je afneemt van je energiebedrijf, tegen hetzelfde tarief. Alleen, deze salderingsregeling zal hoogstwaarschijnlijk vanaf 2025 afgebouwd worden heeft de overheid aangegeven.
  • Het feit dat je zodoende bijdraagt aan een betere duurzame leefwereld, is toch wel het derde grote voordeel. We zijn ons met zijn alleen steeds meer bewust van het milieu en door zonnepanelen te gebruiken, draag ook jij je steentje bij.
  • Nog een voordeel dat zeker benoemd mag worden, is dat zonnepanelen je eigen huis direct meer waarde geven. Zou jij je woning nadien verkopen, dan kun je rekenen op een hogere prijs.

Wat levert zonnepanelen op?

In dit voorbeeld van Mileucentraal.nl kun je zien wat je opbrengsten zijn met 10 zonnepanelen. Hier wordt uit gegaan van het zonnepanelen kopen in 2023.

Je ziet in dit voorbeeld dat je na ongeveer 7 jaar de 10 panelen hebt terugverdiend. Over het algemeen kun je zeggen dat de winst op zonnepanelen in de meest gunstige ligging (zuid) vergelijkbaar is met een rente van 4,3%. Heb je een dakligging op het oosten of westen? Dan is het ongeveer 3,4% wat nog altijd meer is dan je geld op een spaarrekening. Plus het duurzaamheidsaspect niet te vergeten. Met 10 panelen beperk je 1.400 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Zonnepanelen kopen in 2023Kosten en voordeel
Kosten zonnepanelen€ 4.500
Dit bespaar je in 25 jaar€ 13.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar€ 510
Terugverdientijd7 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van4,3%
CO2-winst per jaar1.400 kilo
Bron: Mileu Centraal

Zonnepanelen aanschaffen

Zonnepanelen kopen ja of nee? Nu je hebt kunnen lezen wat de verschillende voordelen zijn die zonnepanelen bieden en in grote lijnen de besparing hebt kunnen inzien, kun je alleen zelf de vraag beantwoorden. Het blijft natuurlijk een grote uitgave die je vooraf doet. De keuze hoeveel zonnepanelen je neemt is sterk afhankelijk van je eigen budget, dakvlak en eventueel je jaarlijkse kWh verbruik. Vraag altijd meerdere offertes op en laat je goed informeren over de mogelijkheden. Vaak is er ook rondom de betaling wel iets te regelen. Aan jou uiteindelijk de keuze om zonnepanelen wel of niet te kopen, zodat je ook geld kunt besparen met energie.