Wasbare luiers, je hoort en ziet ze steeds vaker. Ze hebben de laatste jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt en producenten zien dat steeds meer ouders kiezen voor dit type luier. Men schat dat 2-5% van de ouders wasbare luiers voor hun kinderen gebruikt. Maar waarom kiezen ze hiervoor? Ik zet de voor- en nadelen van wasbare luiers op een rij.

Waarom wasbare luiers?

In de eerste jaren van elk kind kun je er niet omheen; luiers. Maar welk type luier kies je? Wegwerpluiers of kies je voor een wasbare variant. Uiteindelijk wil je het beste voor je kind, het milieu én je portemonee. In deze blog vind je redenen waarom je zou kiezen voor wasbare variant én reden waarom je dit mogelijk niet zou willen. Zijn ze bijvoorbeeld echt zo vies als het klinkt en hoe zit het met het milieuaspect?

Voordelen wasbare luiers

  • Duurzaam

De wasbare luiers zijn een stuk milieuvriendelijker in vergelijking met de wegwerpluiers. Dit heeft te maken met zowel de productie van de wegwerp luier, waar veel plastic in verwerkt wordt, als de berg afval die wegwerpluiers produceert. Milieucentraal heeft berekend dat bij het gebruik van een luier die je kunt wassen (zonder het gebruik van een droger) het een besparing oplevert van 49% minder CO² uitstoot én 44% minder afval op basis van één kind. En dan hangt het er natuurlijk wel vanaf welk type wegwerpluier je kiest, want er zijn ook steeds meer duurzame wegwerpluiers op de markt.

  • Vriedelijk voor de billetjes

Over het algemeen hebben kinderen die wegwerpluiers dragen eerder kans op uitgedroogde billetjes dan kinderen die wasbare luiers dragen. Dit komt voornamelijk doordat de wegwerpluiers deels van plastic zijn gemaakt. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van absorptiekorreltjes die in een gel verandederen zodra er vocht bij komt. Deze gel trekt naast het vocht, ook het vocht uit het babyhuidje waardoor het sneller uitdroogt.

  • Kleinere kans op spuitluiers

Wasbare luiers hebben een goed elastiek op de rug, waardoor hij beter aansluit dan wegwerpluiers. Daardat hij beter aansluit op de rug, is de kans op ongelukjes kleiner. Dat scheelt een boel vervelende verschoningen.

  • Heupontwikkeling

Wasbare luiers zijn breder tussen de beentjes, waardoor de beentjes een beetje in een kikkerstand worden geduwd. Dit lijkt misschien een beetje raar, maar is juist goed voor de heupontwikkeling van het kind. Het is namelijk ook precies de houding zoals baby’s al die tijd in de buik hebben gezeten. Dus ook voor hen voelt het heel fijn.

  • Eerder zindelijk

Omdat de billetjes bij een wasbare luier nattig aanvoelen na het plassen en/of poepen, worden kinderen er ook eerder bewust van. Dit resulteert er in dat kinderen die deze luier dragen gemiddeld een paar maanden eerder zindelijk zijn dan hun leeftijdsgenootjes die wegwerpluiers dragen.

  • Geld besparen

Wasbare luiers vraagt om een duurdere investering, maar levert op den duur een kostenbesparing op ten opzichte van de wegwerpluiers. Milieucentraal heeft uitgerekend dat je gemiddeld per kind ongeveer 480 euro bespaart wanneer je wasbare luiers gebruikt. Hierin zijn de waskosten zelfs meegerekend.

  • Printjes

Een ander voordeel van wasbare luiers is dat ze ook nog eens ontzettend leuk zijn. Ze zijn verkrijgbaar in heel veel leuke kleurtjes in printjes.

Nadelen wasbare luiers

  • Natte billetjes

Bij het genoemde voordeel, dat kinderen gemiddeld eerder zindelijk zijn als ze wasbare luiers dragen, werden de natte billetjes al even genoemd. In plaats van de absorberende korrels uit de wegwerpluiers, wordt bij de wasbare variant gebruik gemaakt van absorberende stof zoals bamboe, microvezel of katoen. Deze stof kan veel vocht opvangen, maar voelen uiteindelijk nattig aan. Maar, dit heeft geen effect op de huid van de babybilletjes.

  • Meer wassen

Het gebruik van een wegwerp luier is makkelijker. Is hij vies? Dan gooi je hem weg en doe je een nieuwe om. Bij een wasbare luier is het iets bewerkelijker. Het inlegvelletje gooi je weg, maar de rest van de luier zul je moeten wassen en drogen. Het is dus iets tijdrovender en minder gebruiksvriendelijk.

  • Eenmalige investering

Ook de eenmalige investering is een nadeel van de wasbare luier. Deze investering is zo’n 400 euro, waar bovenop nog de inlegvellen en de waskosten komen. Maar ga je het langer gebruiken, dan zal dit op termijn toch een geldbesparing op gaan leveren (zoals je bij de voordelen hebt kunnen lezen). En helemaal wanneer je het ook nog gebruikt voor meerdere kindjes.

Wat zouden voor jou redenen zijn waarom je wel of niet voor wasbare luiers zou kiezen?