Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema in deze wereld. In het kader van ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ kun je jouw badkamer verduurzamen. Bij een duurzame badkamer moet je naast het water besparen en koud(er) douchen ook denken aan de producten die je gebruikt. Minder plastic en afval en zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke verzorgingsproducten. In deze blog vind je 10 tips met alternatieve producten voor jouw duurzame badkamer.

Shampoobar / conditioner

Misschien wel een van de bekendste alternatieven voor een duurzamere badkamer; een shampoo bar. De shampoo bar vervangt de fles en is een shampoo in een vaste vorm. De bars zijn verpakt in een papieren doosje dat is gerecycled. Tip: je kunt de shampoo bar heel goed combineren met een conditioner bar, omdat je haar meestal wel even moet wennen aan de omschakeling van een shampoo uit fles naar een shampoo bar.

Body bar

Vervang de douche en showergel flessen door een zero waste zeep zoals body bars. Body bars zijn als het ware blokken zeep en beschikbaar in talloze heerlijke geuren. De bars zijn vrij van plastic en milieuonvriendelijke ingrediënten zoals palmolie en parabenen. Een heerlijk duurzaam alternatief dus.

Natuurlijke deodorant

De klassieke deodorant is zo af en toe in het nieuws, maar niet op een positieve manier. De boosdoener zijn de ingrediënten van deze deodoranten, zoals aluminium, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Gelukkig bestaan er natuurlijke én duurzamere alternatieven. De natuurlijke deo’s zitten veelal in een kartonnen verpakking of bijvoorbeeld in een blikje als crème. Bij deze overstap moet je lichaam ook weer even wennen en dit kan resulteren dat je tijdelijk meer gaat zweten.

Wasbare wattenschijfjes

Herbruikbare wattenschijfjes zijn een ideaal duurzaam alternatief om je make-up te verwijderen. Je bespaart met deze overstap jaarlijks vele wegwerpschijfjes én plastic verpakkingen. De wasbare variant wordt in verschillende materialen gemaakt, zoals bio katoen, bamboe of microvezel. De werking is niet anders en je kunt er jaren mee vooruit. Je schone schijfjes bewaar je bijvoorbeeld in een mooi doosje of bakje en de vuile schijfjes bewaar je in een waszakje. Is het waszakje vol? Dan gooi je het in de wasmachine.

Bamboe wattenstaafjes

Hij is van kleine omvang, maar zo’n wattenstaafje is een belangrijk wegwerpartikel dat bijdraagt aan de plastic afvalberg. Je ziet steeds vaker de duurzamere varianten, zoals staafjes van karton of bamboe.

Houten kam of borstel

Wanneer je toe bent aan een nieuwe haarborstel, kun je dit keer kiezen voor een duurzaam alternatief van hout. De meeste borstels worden gemaakt van bamboe of een goedgekeurde houtsoort. Verder maken ze gebruik van natuurlijke materialen zoals een natuurrubber kussentje en pinnetjes gemaakt van bamboe of 100% echt haar. En, ze zeggen ook nog dat je er mooier en gladder haar van krijgt!

Menstruatiecups / organisch maandverband

Eentje waar nog wel taboe op heerst. Tegenwoordig kun je ook prima duurzaam menstueren. Als je nadenkt hoeveel afval tampons, maandverband of inlegkruisjes met zich meebrengt, is er gelukkig ook in dit geval een duurzaam alternatief. Meerdere zelfs. Eentje daarvan is de menstruatie cup. En als je toch meer van het maandverband bent, kun je kiezen voor een wegwerp variant die afbreekbaar is, zoals organische en biologisch maandverband. Maar ook herbruikbare stoffen maandverband en inlegkruisjes zijn een heel duurzaam alternatief.

duurzame producten menstruatie cup organisch maandverband

Lees hier meer tips voor een zero waste badkamer

Duurzaam tandenpoetsen

Tandenborstels gemaakt van bamboe en tandpasta’s in in tablet of poedervorm met minder plastic. Tandenpoetsen kan ook duurzamer dan we al doen. Als je tandartsen mag geloven is het het allerbeste om elektrisch je tanden te poetsen. Sinds kort heb je recyclebare opzetborstels, en dus een top alternatief als je over wilt gaan naar duurzamere badkamer producten. Deze opzetborstels zijn gemaakt van duurzame materialen en zitten in een gerecyclede verpakking.

Badschuim

Het is heerlijk af en toe een lekker bad te nemen. Met deze Bath Bomb neem je een duurzamer alternatief dan de traditionele bad bruisballen. Ze zijn namelijk kleiner van formaat, plasticvrij en binnen no-time heb je een bad met lekkere bubbels. Een Bath Bomb bevat natuurlijke ingrediënten, zijn reinigend én verzorgend voor je lichaam. Traditioneel zijn Bath Bombs wat groter en hebben vaak een (onhandig) plastic omhulsel.

Duurzame verzorging voor kinderen

Natuurlijk kunnen producten voor kinderen niet achterblijven in de musthaves voor een duurzame badkamer. Niets is zo fijn als een heerlijk geurende baby die pas gewassen is. Ook voor hen zijn er speciale Bars verkrijgbaar, speciaal ontwikkeld voor baby’s en kinderen van alle leeftijden. Deze bar van HappySoaps is zacht, prikt niet in de ogen, is plasticvrij en heeft een heerlijke geur. En als je dan toch bezig bent, is het slim om ook te kijken of je kunt overstappen op duurzame luiers. Dat scheelt ook een héle berg plastic afval.

Met deze tien musthaves voor een duurzame badkamer krijg je je badkamer plastic vrij. Welke duurzame badkamer producten gebruik jij al?

duurzame badkamer producten alternatief shampoo bar body bar bath bomb