Dat hoelahoepen alleen voor kinderen is, is allang niet meer het geval. Al een aantal jaar heeft de fitness hoelahoep haar intrede gedaan. Het is een item die je ook steeds vaker in sportscholen tegen komt. Maar hoe werkt zo’n hoepel nou precies? Is het leuk om te doen en wat zijn de voordelen? Ik vertel je er in deze blog alles over én vertel je mijn ervaring met de hoelahoep met gewicht.

Wat is een fitness hoelahoep?

De fitnesshoepel of sporthoepel, hoe het ook wel genoemd wordt, is een zwaardere hoepel dan normaal. Het is dus eigenlijk een hoelahoep met gewicht, verkrijgbaar in verschillende zwaarte klassen. Hoelahoepen is een fitness workout, waarbij je je hoepel om je lichaam laat draaien. Het kan een onderdeel zijn van je fitnesstrainingen of van je home workouts om lekker thuis te sporten. Als beginner start je met een lichte hoepel van 1,2 kg en dit kun je opbouwen tot de zwaarste categorie van 2,3 kg.

Voordelen van hoelahoepen

Hoelahoepen is niet alleen leuk om te doen, maar je verbrandt er ook nog aardig wat calorieën mee. Wist je dat je met een uurtje hoelahoepen zo’n 350 kcal verbrandt? Het is een soort cardio vorm waarbij je meerdere spieren en lichaamsdelen traint. Zo is hoelahoepen goed voor een:

  • Goede core stabiliteit
  • sterkere buik- been- en bilspieren
  • slankere taille
  • conditie verbetering
  • betere coördinatie

Afvallen

Een workout met de hoelahoep is niet alleen maar leuk en goed voor een slankere taille, je verbrandt er ook aardig wat calorieën mee. Met een uurtje hoepelen, verbrand je ongeveer 350 kcal per uur. Dat doe je door je boven- en onderlichaam goed te gebruiken wat de energieverbranding aanslingert. Om echt af te vallen, zul je wel iets meer moeten doen dan alleen hoepelen. Eén van de dingen is te letten op je voeding. Eet gevarieerd en gezond, dat is het belangrijkste. Als je wilt dat het sneller gaat, is er altijd nog een zogenoemd ‘crash dieet’. Houd bijvoorbeeld de Modifast aanbieding in de gaten, maar lees je ook goed in.

Hoelahoep oefeningen

Het is slim, net als met andere cardio trainingen, rustig te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld een schema aanhouden om je hoelahoep trainingen rustig op te bouwen: 2 dagen hoepelen + 1 dag rust en dit herhalen. Begin met 2 minuten hoepelen en voeg daar elke dag een halve of één minuut aan toe. Zo werk je met je schema toe naar 30 minuten of zelfs 60 minuten hoepelen.

Heb je de basistechniek van het hoelahoepen aardig te pakken? Dan kun je het voor de variatie en intensiviteit nog combineren met andere oefeningen. Op de site van Matchu Sports kun je leuke alternatieve oefeningen vinden om mee te trainen. Dit maakt het hoelahoepen nóg leuker.

Lees ook mijn ervaring met de 3 daagse detox kuur van Sapje

Mijn ervaring met de hoelahoep met gewicht

Mijn ervaringen met een hoepel als kind, waren niet zo positief. Op de één of andere manier slaagde ik er niet in om de hoepel meer dan 3 rondjes te laten draaien, voordat hij weer op de grond belande. Een beetje aarzelend kocht ik daarom een hoelahoep met gewicht. Maar mijn ervaring is dat een fitness hoelahoep niet te vergelijken is met de kinderhoepel uit de speelgoedwinkel. Hij is groter, waardoor het makkelijker is om sneller te bewegen en de hoepel draaiende te houden. Het is in het begin best even wennen, maar na een paar keer proberen had ik de smaak te pakken. Ik ben ook overtuigd dat iedereen kan hoelahoepen. Enige waarschuwing is wel dat het je aan het begin best wat blauwe plekken kan opleveren.

Ik vind het een ontzettend leuke manier van bewegen. Het is een perfecte thuis workout die je tussendoor kunt doen. Zo sta ik regelmatig voor de TV een half uurtje te hoelahoepen. Win-win! Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch de stap heb genomen om de sporthoelahoep aan te schaffen, want ik heb er al heel veel plezier aan mogen beleven. Mocht je dus nog twijfelen, ik kan het je van harte aanbevelen.

fitness hoelahoep