Ik denk dat iedereen wel in meer of mindere mate met duurzaamheid en/of minimalisme bezig is. Of het nu gaat om ‘consuminderen’, het inzetten van duurzame energie of het kopen van (duurzame)kleding. Ik probeer me er zoveel mogelijk bewust van te zijn en op die manier keuzes te maken en mijn steentje bij te dragen. Waar mijn kledingkast voorheen uitpuilde en bomvol lag met kleding van de welbekende fast fashion kledingmerken, ziet het er nu een tikkeltje anders uit. En ben ik begonnen met de eerste stap naar een capsule wardrobe. Ik probeer je in deze blog antwoord te geven op de vraag: Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Wat is een capsule wardrobe?

Er zijn verschillende theorieën wat een capsule wardrobe precies is. Over het algemeen kun je zeggen dat het een minimalistische en efficiënte garderobe is die één seizoen (dus 3 maanden) mee gaat. Het zijn 37 items die je kunt combineren tot wel 80 verschillende outfits. Je creëert overzicht aan je kledingrek en zo kun je veel eenvoudiger beslissen wat je aantrekt.

Handig! Je kan het kledingrek ook als wasrek gebruiken

De 37 items zijn onder te verdelen in de categorieën:

  • shirts
  • tops
  • truien
  • vesten
  • broeken
  • jurken
  • rokken
  • jassen
  • schoenen

Accessoires, sportkleding, ondergoed en pyjama’s tellen niet mee in de capsule wardrobe. Je kunt er grofweg de regel hanteren van 3 of 4 items per categorie.

Voordelen van Capsule Wardrobe

Één van de belangrijkste voordelen is dat het duurzaam en beter voor het milieu is. Het idee achter de capsule wardrobe is om fast fashion een halt toe te roepen en te kiezen voor duurzame alternatieven. Daarnaast geeft het meer overzicht in je kast of kledingrek. Het scheelt daardoor tijd om je outfit in de ochtend uit te zoeken.

Je bent nu minder vatbaar voor impuls aankopen wat natuurlijk ook goed is voor het milieu én je portemonnee. Je wordt heel creatief in het combineren van outfits en je creëert daarmee je eigen stijl.

Wil je meer stylingtips voor het eenvoudig uitzoeken van je mooiste outfit? Lees dan het boek Style Your Life van Lonneke Nooteboom eens.

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Wanneer je het ook tijd vindt om je garderobe eens flink onder handen te nemen, kun je in een paar stappen een capsule wardrobe samenstellen.

1. Begin met het opstellen van je eigen regels. Bijvoorbeeld over het maximum aantal items dat je wilt overhouden. Ga je helemaal voor een capsule wardrobe of laat je iets meer items toe en werk je aan een minimalistische garderobe. Het moet vooral leuk blijven en doe wat voor jou goed voelt.

2. Gooi alles vervolgens uit je kast of je kledingrek en bekijk ze stuk voor stuk. Vraag jezelf per item af: Draag ik het nog? Word ik er gelukkig van? Past het überhaupt nog? En hang vervolgens je favorieten terug. Alles wat je overhoudt kun je weggeven of verkopen. Weggooien is not done ;). De kleding van de andere seizoenen berg je op en haal je over drie maanden weer tevoorschijn.

3. De meest leuke en essentiële items houd je dus over. Combineer hiervan verschillende setjes, zodat je heel eenvoudig kunt zien of je garderobe compleet is en wanneer er iets mist. Basics zijn onmisbaar hierin. Mis je items? Zet het op je ‘wishlist’ of koop het heel gericht.

Ga je te shoppen is het misschien goed om jezelf af te vragen: ga ik dit minstens 30 keer dragen? Nee? Hang het dan weer terug. Deze #30wearschallange is een mooie leidraad om tot een bewuste keuze te komen vind ik.

Mijn eerste stappen naar een capsule wardrobe

Heel eerlijk, ik heb nog geen échte capsule wardrobe. Ik noem het meer een minimalistische kledingkast. De afgelopen tijd ben ik rigoureus door mijn kast gegaan. Dingen die ik niet meer pas (en ook niet meer de illusie heb dat ik het nog ooit nog weer ga passen), niet meer draag en gewoonweg blijven liggen heb ik weggedaan. Sommige items verkocht en het meeste weggegeven. Daarnaast heb ik me verdiept in de vraag: “hoe stel ik een capsule wardrobe samen?” Ik probeer de laatste tijd bewuster mijn kleding te kopen en te kijken wat ik nog heb. Een grote stap in de goede richting en een kleine stap naar een capsule wardrobe.

Lees ook: Vintage of tweedehandskleding kopen: hier moet je op letten.

Hoe ziet jullie kledingkast er uit? Gaat hij richting het uitpuilend of meer naar de capsule wardrobe? Ik ben benieuwd!