De snelle wereld waarin wij tegenwoordig leven vraagt veel ons, zowel fysiek als mentaal. Regelmatig treden er kwaaltjes op in je lichaam, zoals schouder- en nekklachten. Gelukkig kunnen deze pijntjes vaak snel verholpen worden, bijvoorbeeld bij fysio Scheveningen.  Vaak is het probleem tijdelijk opgelost, maar op de lange termijn duiken ze weer op. Dit komt doordat de meeste lichamelijke klachten onlosmakelijk verbonden zijn met je mentale welzijn. Deze kennis is de basis van holistische fysiotherapie: een vorm van fysiotherapie die kijkt naar het hele lichaam en zoekt naar de échte oorzaak van je pijn. Ben jij benieuwd hoe fysiotherapie jou kan helpen om je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren? Lees  gauw verder!

Wat houdt holistische fysiotherapie in?

De betekenis van holisme is ‘allesomvattend’. Het hele lichaam staat centraal bij een holistische aanpak in fysiotherapie. Dit wil zeggen dat er wordt gekeken naar de onderliggende oorzaken van klachten die in je lichaam verschijnen. Zo kan drukte op je werk leiden tot stress, en dit kan zich dan weer uiten in rugklachten. Door vanuit een holistische manier te kijken naar het lichaam, zal het probleem bij de kern kunnen worden aangepakt.

Hoe gaat een holistische fysiotherapeut te werk?

Een holistische fysiotherapeut zal zowel aandacht besteden aan het gehele lichaam als de lokale pijnpunten. Daarnaast zullen nog veel andere factoren worden meegenomen zoals de bouw van je lichaam, leefomstandigheden, voeding, beweging, hoe jij je tijd besteed, enzovoorts.  Hierna zal de fysio met het gehele overzicht en zijn of haar eigen kennis een behandeling op kunnen stellen om de problemen te verhelpen. Deze behandeling is gericht op de lange termijn en het voorkomen van dezelfde problemen in de toekomst. Voorbeelden van onderdelen van zo’n behandeling zijn: massage, mobilisatie oefeningen, ontspanningstechnieken, rek- en strekoefeningen en soms ook voedingsadvies. Samengevat een totaalpakket dat past bij jouw fysieke en mentale staat van zijn.

Wat zijn de voordelen van holistische fysiotherapie?

Er zitten veel voordelen verbonden aan jouw lichamelijke problemen aanpakken bij de kern. De behandeling staat dichter bij de patiënt omdat het gericht is op hem of haar als individu. Daarnaast verbetert het algehele welzijn van de persoon in kwestie en is de behandeling gericht op de lange termijn. De patiënt zal minder stress ervaren en is meer in contact met zijn of haar eigen lichaam.

Is holistische fysiotherapie geschikt voor mij?

De meeste fysiotherapeuten weten behoorlijk veel van het menselijk lichaam af. Het verschil met een holistische fysiotherapeut is dat er langer de tijd wordt genomen om het individu te onderzoeken. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw klachten niet zomaar te verhelpen zijn, zal de holistische aanpak wellicht meer geschikt zijn voor jou. Holistische fysiotherapie is geschikt voor een breed scala aan klachten zoals nekpijn, sportblessures maar ook bij vermoeidheid en stress.