In een gezin met kleine kinderen is een veilige badkamer noodzakelijk. Je moet er niet aan denken dat ze kunnen uitglijden of zich bezeren aan harde of scherpe voorwerpen. Een kindvriendelijke badkamer inrichten kan veel leed voorkomen. Zeven praktische en veilige ideeën voor een kindvriendelijke badkamer op een rij. Zo maak je je badkamer kidsproof!

Pas de wastafel aan voor de kleintjes

De wasbak zelf mag geen scherpe randen hebben, denk bijvoorbeeld aan afgeronde hoeken. Daarnaast is het hebben van een softclose systeem op je badkamermeubels een veilig systeem voor kinderen. Zo voorkom je namelijk dat een deurtje of la dichtklapt, maar juist geleidelijk en langzaam sluit. Je wilt natuurlijk geen kleine kindervingertjes tussen de deuren hebben.

Slimme kraan

Een slimme kraan kan zorgen voor een constante temperatuur die niet warmer wordt dan 38 graden. Met deze temperatuurbegrenzer voorkom je dat het water te heet wordt voor kinderen als ze de kraan ineens open draaien. Daarnaast kan het zijn dat kinderen de kraan lang(er) open laten staan. Ze zijn iets sneller afgeleid. Om die reden kan een sensorkraan uitkomst bieden.

Opstapje

Een opstapje met antisliprand is voor kinderen ideaal om bij de wastafel te komen, zonder dat ze ervan af kunnen glijden. Zo kunnen ze zelf bij de wasbak staan of op het toilet klimmen.

Kindvriendelijke douche

Een inloopdouche is ideaal voor kleine kinderen. Peuters en kleuters hebben geen opstap nodig, maar kunnen de inloopdouche veilig in- en uitlopen. In de douche kunnen ze spelen en spetteren. En ook met een baby is het hebben van een inloopdouche een uitkomst. Je kunt er eenvoudig een babybadje in vullen, plaatsen én legen. Met een inloopdouche kun je kiezen uit verschillende kindvriendelijke douchekoppen met verschillende waterstralen, zoals je hier kunt zien. Hiermee kun je de kinderen makkelijk afspoelen. Zorg daarnaast voor een veilige antislip doucheondergrond, zoals een mat of kies speciale zachte tegelvloeren.

Veilig spelen in bad

Natuurlijk verlies je je kind nooit uit het oog in de badkamer. Zeker niet als ze in bad zitten. Toch is een ongeluk in bad snel gebeurd. Vul het bad nooit te vol en leg in het bad een antislip badmat. Zorg dat je alle badproducten bij de hand hebt, zodat je niet van het bad weg hoeft te lopen. Met een paar badspeeltjes hebben kinderen vaak enorm veel plezier.

kindvriendelijke badkamer inrichten

Hoge opbergruimte

Om een kindvriendelijke badkamer inrichten optimaal te maken zijn veilige badkamermeubels een must. Zoals hierboven al beschreven zijn meubels met een softclose systeem een pre. Kinderen kunnen zich niet bezeren aan een snelle dichtvallende deurkast of lade. Denk hierbij ook aan het toiletbril, met een softclose systeem valt de bril niet met een klap naar beneden. Met hoge opbergruimte voorkom je dat kinderen bij onveilige badkamerproducten komen. Zet er voor extra veiligheid eventueel een slot op. Zet alle elektrische apparaten buiten handbereik en let op kindvriendelijke stopcontacten.

Maak de badkamer gezellig

Een kindvriendelijke badkamer inrichten, betekent ook: een gezellige badkamer. Denk aan leuke decoratie zoals:

  • Vrolijke print handdoeken
  • Muurstickers die je makkelijk kunt aanbrengen/verwijderen
  • Grappige douchegordijn of wand
  • Badkameraccessoires in felle of pasteltinten
  • Felle badkamermatten
  • Mooie (groene) kunstplanten

Ben je van plan om binnenkort je badkamer te verbouwen of kidsproof te maken? Let dan vooral op deze toepassingen. Want met een paar simpele oplossingen heb je al snel een veilige en kindvriendelijke badkamer in huis.

kindvriendelijke badkamer inrichten