De badkamer is een belangrijke plek voor de ontwikkeling van kinderen. In die kamer leren ze het belang van hygiëne, en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. Dit wordt in veel gevallen bemoeilijkt door het interieurontwerp. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld niet bij de wastafel om hun handen te wassen. Daarnaast kan de badkamer een risicovolle plek zijn, met gladde en harde oppervlakken. Welke aanpassingen kun je doen om een kindvriendelijke badkamer te creëren?

Functionaliteit

De badkamer moet het kind uitnodigen om het belang van goede hygiëne te leren. Daarvoor heeft het kind toegang nodig tot bijvoorbeeld de wastafel en de handdoeken. Een mogelijkheid is om krukjes te plaatsen waar het kind op kan staan. Wil je liever geen mobiele oplossingen, kan het bouwen van verschillende verdiepingen in de badkamer een prima oplossing zijn. Zo kan er een ophoging in de vloer gemaakt worden waar het kind op kan staan ​​om de tanden te poetsen. Je kunt bij het aanbrengen van een verhoging eventueel spelen met kleuren voor meer effect. Zo wordt de badkamer tevens een leuke plek voor het kind. 

Veiligheid

Sprekend voor een badkamer is dat deze vaak glad is. Dit gegeven is lastig te beïnvloeden: tegels, klinkers en porselein zijn materialen die hard zijn en pijn kunnen veroorzaken bij een val. Wel is het mogelijk om iets zachtere randen te kiezen, bijvoorbeeld aan de spoelbak. Bovendien kan er veel focus gelegd worden op het vermijden van het risico dat het kind uitglijdt. Om te beginnen kun je klinkers kiezen voor de vloer in plaats van tegels. Klinkers zijn compacter, en minder glad als ze nat zijn. Je kunt er ook voor kiezen om vloerverwarming te plaatsen; hierdoor droogt de vloer sneller op. Voor de douchecabine kun je het beste gaan voor een douchedeur met veiligheidsglas, dat niet breekt als er tegenaan gestoten wordt. Belangrijk is ook om een mat in de badkamer te plaatsen, waar het kind na het douchen op kan staan.

Water

Een ander belangrijk punt is het warme water. Een kind zal de douchekop en kraan erg interessant vinden. Dit betekent dat het risico bestaat dat het kind zich verbrandt. Dat risico neem je weg door te kiezen voor een thermostatische kraan die van de buitenkant nooit warm wordt, zodat kinderen zich er niet aan kunnen branden. Ook kun je als ouder de kraan zo instellen dat de temperatuur nooit boven bijvoorbeeld achtendertig graden komt. De speelse interesse voor water van een kind kan tevens leiden tot een verhoogd verbruik. Kies daarom voor waterbesparende kranen en toiletten. Het scheelt enorm in de kosten, en in combinatie met het feit dat je de warmte kunt regelen, is er ook geen onnodig verbruik van warm water.