Het uitkiezen van de juiste tegels is een belangrijk onderdeel van een badkamerverbouwing. Tegels geven niet alleen sfeer aan de badkamer. Ook moeten ze goed tegen vocht en een stootje kunnen. Om je te helpen zetten we 5 tips op een rijtje. Zo kun jij gemakkelijk nieuwe badkamertegels kiezen.

1. Glans of matte tegelafwerking

De keuze voor glans of matte tegels hangt vooral af van persoonlijke smaak. Toch hebben beide soorten hun plus- en minpunten. Heb je een kleine badkamer? Glanzende wandtegels maken door de weerkaatsing van het licht de ruimte groter. De tegels zijn door het gladde oppervlak gemakkelijk schoon te maken. Matte tegels geven je badkamer een moderne en rustige uitstraling. Deze tegels zijn een perfecte basis voor gekleurde accessoires en accenten. Een ander voordeel is dat op matte tegels vlekken minder zichtbaar zijn. Wel is het lastiger schoon te maken en zie je kalkaanslag sneller.

2. Een groot of klein tegelformaat

Het formaat van je vloer- en wandtegel is bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van je badkamer. Maar wist je dat je voor een kleine badkamer niet automatisch hoeft te kiezen voor kleine tegels? Een grote tegel maakt de ruimte juist optisch groter. Als je kiest voor een groot formaat heb je ook minder voegen en zo minder lijnen. Zo is de ruimte rustiger voor het oog. Een kleine wandtegel geeft juist meer karakter aan je badkamer. Maak bijvoorbeeld een echte blikvanger door een wand met hexagontegels. Wel is er meer voegwerk nodig bij kleinere tegels en zorgt het later voor meer onderhoud.

3. Gekleurde of witte badkamertegels

Een badkamertegel komt in vele formaten, maar ook in vele kleuren. Ondanks dat kleur een kwestie is van smaak, zijn er toch punten om op te letten. Ga bij een kleine ruimte voor een lichte of witte badkamertegel. Lichtere kleuren maken jouw badkamer optisch groter. Als je alleen witte tegels kiest krijgt je badkamer snel een steriele uitstraling. Dit is gemakkelijk op te lossen door kleur toe te voegen. Bij een geheel gekleurde badkamer loop je het risico dat je ruimte snel klein en druk aanvoelt. Kies daarom voor maximaal twee kleurtonen en combineer deze met een rustige basis.

4. Lange smalle of juist brede vloer- en wandtegels

Naast kleur en formaat zijn er ook genoeg opties voor de vorm van de tegels. Zo kun je kiezen voor mozaïek- of hexagontegels. Maar met een rechthoekige basisvorm kun je ook allerlei kanten op. Wil je jouw badkamer wat groter laten lijken? Dan is een brede badkamertegel ideaal. Een lange smalle vloertegel in de lengte maakt je ruimte langer, terwijl deze in de breedte juist breder maakt. Kleine langwerpige smalle tegels kunnen op verschillende manieren verwerkt worden tot een echte blikvanger. Ga voor een mooie kleur en leg ze bijvoorbeeld in een visgraatpatroon.

5. Onze laatste tips

Kies voor drie soorten tegels. Zo breng je ritme aan in je badkamer zonder dat het te druk of juist saai wordt. Vergeet niet, het belangrijkste is dat je jouw badkamer inricht naar jouw eigen smaak. Ga badkamertegels kiezen die jij mooi vindt en laat je niet te veel leiden door de laatste trends.