Steenstrips zijn eigenlijk bakstenen, waarvan door deze te zagen dunne strips ontstaan. De strips kunnen worden gebruikt, om de buitenmuren van de woning te isoleren of te verfraaien. We vertellen je hieronder graag, wat meer over de voordelen van steenstips gebruiken en waarom je zou moeten kiezen voor deze dunne strips van steen.

Waarom kiezen voor steenstrips?

Met steenstrips kan je een bestaande buitenmuur isoleren. Je kan er natuurlijk ook kiezen, om een extra buitenmuur met hele bakstenen op te trekken, maar dit neemt veel meer ruimte in beslag. Een extra muur op metselen kost veel meer tijd.

Dit is bovendien ook echt werk voor een echte vakman of metselaar. Steenstrips zijn heel stevig, eenvoudig aan te brengen, dempen het geluid zijn goed isolerend en afhankelijk van het materiaal bestand tegen allerlei weersinvloeden. Je kan er echt jarenlang plezier van kan hebben. Het geeft je gevel bovendien een hele natuurlijke uitstraling. Je kan namelijk niet zien, dat het geen hele bakstenen zijn maar strips waardoor het aanzicht van het huis identiek blijft.

Wat zijn de voordelen van steenstrips

We hebben het net al even gehad over, wat redenen kunnen zijn om voor steenstrips te kiezen. Maar wat zijn nog meer voordelen? Strips van steen zijn qua kosten een stuk aantrekkelijker tegenover een complete buitenmuur van hele bakstenen als gevelbekleding.

Desgewenst kan je deze strips ook binnen in je interieur toepassen. Het geeft bijvoorbeeld de muur in de woonkamer een heel natuurlijke en robuuste look. Een ander nader te noemen voordeel is, dat je de steenstrips meestal niet hoeft te bewerken als je ze wil aanbrengen bij ramen en deuren.

steenstrips gebruiken verschillende soorten

Welke keuzemogelijkheden zijn er?

Steenstrips zijn er van verschillende materialen. Maar let op niet alle materialen zijn geschikt voor de buitenmuren of gevels. Gips, lei of natuursteen zijn naast baksteen de meest voorkomende materialen en vaak kun je steenstrips online bestellen. Maar welke materialen gebruik je nou voor welke toepassing?

Steenstrips voor buitengebruik

 1. Natuurlijke steen:
  • Graniet: Duurzaam en bestand tegen vorst en andere weersinvloeden.
  • Leisteen: Weerbestendig en verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen.
  • Kalksteen: Afhankelijk van de specifieke soort kalksteen kan het geschikt zijn voor buitengebruik.
  • Kwartsiet: Een metamorf gesteente dat duurzaam en weerbestendig is.
 2. Kunstmatige steen:
  • Gefabriceerde steenstrips: Gemaakt van beton, polymeer of keramisch materiaal. Deze kunnen duurzaam zijn en vaak behandeld zijn om bestand te zijn tegen de elementen.
  • Keramische steenstrips: Gemaakt van gebakken klei. Ze zijn doorgaans vorstbestendig en duurzaam.

Steenstrips voor binnengebruik

Gips of gipsplaat is uiteraard niet geschikt voor buiten, maar is wel een mooie keuze voor een muur binnen in huis. Daarnaast kan je natuurlijk ook kiezen uit allerlei kleuren en afmetingen. Maar ook steenstrips in MDF of andere bepaalde soorten zachte kalkstenen zijn uitsluitend geschikt voor binnengebruik.

Het advies is om alle mogelijkheden rustig te onderzoeken en advies te vragen aan een professionele fabrikant of leverancier.