Voor en tijdens de verbouwing van onze woning hebben we veel keuzes moesten maken. Dingen als; welke kleur doen we op de muren? Waar komen nieuwe stopcontacten? En doen we wel of geen kunststof kozijnen? We hebben tot nu toe namelijk alleen houten kozijnen in ons huis. Daarom ben ik me eens gaan verdiepen welke voordelen er zitten aan kunststof kozijnen ten opzichte van houten kozijnen. Mijn bevindingen deel ik graag met jullie.

Voordelen kunststof kozijnen

De kunststof kozijnen van tegenwoordig zijn niet meer zoals twintig jaar geleden. Misschien heb jij er nog een beeld bij dat kunststof kozijnen vooral groot, glad en wit zijn. Ik kan je alvast verklappen, dat beeld klopt totaal niet meer met de realiteit. Wist je dat er daarnaast nog veel meer voordelen aan kunststof kozijnen hangen? Ik noem de zeven belangrijkste voordelen wat mij betreft:

Onderhoud

Kunststof kozijnen zijn eenvoudig in onderhoud. Je hoeft ze eigenlijk alleen nog maar schoon te maken, verder heb je er geen omkijken meer aan. Zo is het schilderwerk, ten opzichte van houten kozijnen, niet nodig. Dat scheelt onderhoud, maar ook geld en is daarom een stukje duurzamer. Ideaal!

Duurzaam

Dan maak ik gelijk een bruggetje naar het tweede voordeel: duurzaam. Nu duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt in de wereld, is het een groot voordeel dat kunststof kozijnen duurzaam zijn. Dit komt mede door de lange levensduur (tot wel 50-60 jaar). Daarnaast is het duurzamer dan houten kozijnen omdat je minder hoeft te stoken én er dus minder onderhoud aan nodig is.

Warmte isolerend

Kunststof kozijnen zijn goed warmte isolerend, wat ook een energiebesparing met zich meebrengt. Vooral als je er HR++ of Triple glas in laat zetten, kan het je ook nog eens euro’s per jaar besparen.

Voordeliger

Hoewel in de meeste gevallen de kunststof kozijnen kosten hoger liggen in aanschaf dan houten kozijnen, zal het op lange termijn wel voordeliger zijn. Dit heeft alles te maken met de bovenstaande voordelen van minder onderhoud, lange levensduur en minder stookkosten door goede warmte isolatie.

Geluidsisolerend

Door de goede isolatie waarden van de kozijnen, is het niet alleen warmte isolerend, maar isoleert het ook geluid. Woon je aan een drukke straat dan is dit ook zeker een groot voordeel. Naast isolerend glas (zoals HR++) draagt ook het kunststof kozijn bij aan geluidsisolatie. Ze beschikken namelijk over meerdere luchtkamers die voor een uitstekende isolatiewaarde zorgen.

Varianten

Kunststof kozijnen passen bij iedere woonstijl. Zoals ik hierboven al verklapte, zijn de kunststof kozijnen verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en stijlen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kozijn met een houtnerf, zodat het lijkt alsof het een houten kozijn is. Er is altijd een variant te vinden die je mooi vindt.

Veiligheid

Op twee punten zijn kunststof kozijnen veiliger vergeleken met houten kozijnen. Ten eerste is het beter tegen inbraak. Kunststof kozijnen geven minder makkelijk mee en daarom geven inbrekers de voorkeur aan woningen met houten kozijnen. Wist ik niet, maar vind ik wel heel leuk en handig om te weten. Ten tweede zijn ze brandvertragend. Ook een heel fijn en veilig voordeel als je het mij vraagt.

Mocht je ook een keuze moeten maken tussen houten en kunsstof kozijnen, dan hoop ik dat deze blog een beetje heeft bijgedragen aan het maken van de juiste keuze. Daarnaast wil ik je adviseren je er goed in te verdiepen, veel research te doen en advies te vragen aan een leverancier. Daar kun je bijvoorbeeld ook een kunststof kozijnen prijslijst opvragen zodat je ook weet wat het financiele plaatje zal zijn. Heel veel succes!