Als het weer warmer wordt denk je misschien al na over bovengrondse zwembad ideeën voor je tuin. Dat is een verstandige overweging want deze semi-permanente elementen zijn perfect om af te koelen van de hitte en zullen zeker het plezier in je tuin verhogen in de zomer.

Als je houdt van de gedachte van een zwembad in de achtertuin, dan zijn er tal van redenen waarom het kiezen van een bovengronds zwembad boven een ingegraven zwembad een goede zet is. Ze zijn bijvoorbeeld veel sneller te installeren en zijn de kosten vaak een stuk lager, ideaal als je met een kleiner budget werkt. En over kleiner gesproken, deze zwembaden zijn vaak ook  compacter, wat betekent dat ze een goede oplossing zijn voor de kleinere achtertuinen.

We hebben een aantal tips voor een zwembad in de tuin op een rijtje gezet om te laten zien hoe makkelijk je een zwembad onderdeel kunt laten zijn van je de algehele tuinsfeer.

1 Maak een vlonder dek

Als je voor een bovengronds zwembad gaat, is het een geweldig idee om het te integreren met een verhoogde vlonder. Het helpt echt om het zwembad in de achtertuin te integreren, terwijl het een gemakkelijk toegangspunt biedt. En het betekent natuurlijk ook dat je een stevige basis hebt om je beste ligstoelen op te zetten voor een dutje na het zwemmen.

2 Maak de wanden aantrekkelijk met planten

De keuze voor planten aanbrengen rondom de zwembad panelen is hier een goede keuze. Hiervoor neem je vooral eenjarige planten. Ze groeien snel en omringen je zwembad met prachtige zomerse kleuren en, als je kiest voor geparfumeerde planten, ook met geuren. Dan kun je het schema het volgende jaar veranderen. 

Leestip: zwembad verwarming met zon

3 Omring het zwembad met een eigen bestrating

Het aanleggen van een speciaal zwembad terras voor je bovengrondse zwembad is een geweldige manier om de ruimte te verdelen en je gazon te beschermen tegen overtollige water spatten. Er zijn tal van stijlen bestrating om uit te kiezen, maar natuurlijk kies je niet alleen voor eenzelfde stijl als de rest van je tuin. 

Wat de materialen direct onder het zwembad betreft, raden de meeste fabrikanten een laag metselzand aan. Daarbovenop kun je een onderlegger aanbrengen om de liner van je zwembad te beschermen. Een laag kiezelstenen of grind direct rond de omtrek van het zwembad is ook een goed idee, omdat het zal helpen bij de drainage.

4 Kies voor een houten behuizing

De rijke tint van de houten panelen en het vlonder platform heeft veel traditionele charme die goed zou werken in allerlei soorten tuin designs. Het geeft tevens een natuurlijke look en je bent al gauw vergeten dat de binnenkant van het zwembad een heel onnatuurlijk kleur blauw heeft die je liever niet van de buitenkant ziet.

5 Maak een relaxte sfeer van de omgeving

Bij het overwegen van bovengrondse zwembad ideeën moet je niet vergeten dat de omgeving van het zwembad uitnodigend is voor het inrichten van een vakantiesfeer. Denk hierbij aan ligstoelen voor na het zwemmen, een bijpassende BBQ voor een complete poolparty of zelf buitenverlichting voor als het wat donkerder wordt.

Welke sfeer elementen en designs je ook kiest voor bij je zwembad, voor elk type budget is er een manier om je zwembad een onderdeel te laten zijn van je achtertuin.

Afbeelding van Pexels via Pixabay