Gefeliciteerd mama, je kind wordt binnenkort achttien. Dat is een behoorlijke mijlpaal, niet alleen in het leven je kind, maar in dat van jou als ouder. Met het bereiken van deze mijlpaal, moet je kind vooral zélf van alles gaan regelen in het leven. Maar als moeder is je rol daarmee natuurlijk niet compleet uitgespeeld. Plus: je helpt je zoon of dochter natuurlijk graag een stukje op weg. Onderstaande zaken moeten echt geregeld zijn voordat je kind 18 is geworden.
Identiteitsbewijzen
Vanaf achttien jaar is iedere Nederlander verplicht om een geldig identificatiebewijs bij zich te dragen. Als je kind er nog geen heeft, ook niet in de vorm van een brommerrijbewijs, dan moet er dus een geldige identiteitskaart worden aangevraagd via de gemeente. Want zijn of haar paspoort de hele tijd meeslepen is niet handig (want te groot), en ook niet slim (want wat als je kind het kwijtraakt?). Check meteen ook even of het paspoort van je kind nog geldig is of misschien ook meteen vernieuwd moet worden.
Bankzaken en financiële educatie
Misschien had je kind al een eigen bankrekening. Indien niet: dan moet dit ook worden geregeld. Omdat je kind vanaf zijn achttiende zelf overal kan beschikken, maar je als ouder nog tot zijn 21ste financieel verantwoordelijk bent voor hem, is dit ook een goed moment om een goed gesprek te hebben over allerhande financiële zaken. Over de verantwoordelijkheid van het hebben van een creditcard bijvoorbeeld, en dat dit dus geen ‘gratis geld’ betekent. En over het bezoeken van een casino online, en de risico’s die online gokken met zich kunnen meebrengen.
Zorgverzekering
Vanaf nu moet je kind ook een eigen zorgverzekering afsluiten; hij of zij kan niet langer meer gratis meeverzekerd zijn bij de ouders op de polis. Je kind kan ervoor kiezen om dezelfde zorgverzekering als jou te nemen. Maar misschien is een andere verzekeraar goedkoper en/of beter geschikt voor de specifieke situatie van je kind. Daarom is het verstandig om te kijken welke opties en verzekeringen het beste aansluiten bij je kind. Je hebt onder andere speciale, goedkopere, jongerenverzekeringen.
Studiefinanciering en toekomstplannen
Gaat je kind studeren, of studeert het al? Dan is het belangrijk om studiefinanciering aan te vragen. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat je kind later onnodig opgezadeld zit met een torenhoge studieschuld, dus leg je kind goed de verschillen uit tussen de basisbeurs, een aanvullende lening, de rentepercentages, en de gevolgen van dit alles. Bespreek ook de toekomstplannen goed. Is die al helemaal tot in de puntjes uitgestippeld, dan kun je de studiefinanciering daarop afstemmen. Is die nog onzeker, bespreek dan of een tussenjaar misschien even een goed idee is. Waarin je kind gaat werken en wat geld verdient, zodat het zich even kan beraden op de studie die het, eventueel, graag wil gaan doen. Of misschien wil je kind wel een praktische opleiding doen, met werken en leren gecombineerd. Bespreek alle opties goed met je kind. En zeker ook de gevolgen van zijn keuzes.