Sparen is voor kinderen vaak een lastig iets. Want hoe doe je dat eigenlijk? En kun je echt niet alles kopen? Als ouder heb je hier een belangrijke rol in en kun je een goede basis leggen voor de toekomst. Want eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk. In deze blog vind je simpele tips om je kind op een leuke manier te leren sparen.

#1 Laat je kind zelf zijn spaardoel bedenken

Sparen zonder doel is lastig. Laat je kind daarom zelf zijn spaardoel bedenken. Een niet te groot doel, want dan duurt het veel te lang. Maar ook niet een te klein doel. En kijk tussendoor hoe het spaardoel er voor staat.

#2 Zorg voor overzicht

Dat brengt ons bij de tweede tip om je kind te leren sparen: overzicht. Een kinderspaarrekening geeft je een digitaal overzicht. En gebruik je een spaarpot, dan is het wellicht handig er een kladblok naast te leggen om op te schrijven wat er in gaat. Maak het voor je kind visueel hoe ver het spaardoel is behaald. Dit kan bijvoorbeeld met stickers die je op een poster moet plakken. Voor elke euro een sticker, en is de poster vol dan is het spaardoel behaald.

Geef bijvoorbeeld ook overzicht door te laten zien wat er gebeurt wanneer je kind een deel uitgeeft (aan iets anders) en hoe lang het dan weer duurt voordat het spaardoel is bereikt. Zo leert je kind bewust keuzes maken tussen sparen en uitgeven.

Ook leuk is een sparen gratis printable te gebruiken om meer overzicht te krijgen in het sparen en je spaardoel.

#3 Wees als ouder consequent

Geef je als ouder zakgeld aan je kind? Doe dit dan consequent. Ook wanneer het spaardoel volgens je kind niet snel genoeg gaat, is het niet slim om geld bij te leggen. Je kind moet leren dat het tijd kost om geld bij elkaar te sparen.

#4 Leuke spaarpot

Maak het sparen leuk door het aanschaffen van een leuke spaarpot. Zoek samen naar een leuk exemplaar, dit maakt het sparen ook echt een feestje.

Lees ook deze blog: kinderen leren over geld met tips over zakgeld

#5 Contant geld storten

Naast dat het een leuke beleving is om geld bij een bank te storten, zien kinderen ook dat het om echt geld gaat dat op een rekening staat. En zodra het op de rekening staat, is de verleiding van uitgeven ook een stuk minder groot. Als ouder kun je vooraf een (kinder-) spaarrekening openen waar het geld op gestort kan worden. (Tip: ga dan ook eerst even je spaarrekening vergelijken).

#6 Extra spaartips

Gaat het sparen bij je kind niet snel genoeg? Dan zou hij/zij wellicht een ‘heitje voor een karwijtje’ kunnen doen. Bij jullie thuis, maar misschien ook wel bij opa & oma of de buurvrouw. Door een paar kleine klusjes kan je kind misschien een extra zakcentje verdienen, waardoor het spaardoel weer iets sneller in het zicht komt. Maar ook de tanden fee kan misschien geld brengen, of geld voor het rapport of voor de vakantie zijn momenten waarop je kind mogelijk iets extra’s kan ontvangen.

Lees ook: sparen voor je kind – wat zijn de mogelijkheden

#7 Vier het behaalde doel

Is het spaardoel behaald? Maak er dan ook een klein feestje van. Wanneer het spaardoel bijvoorbeeld het kopen van een spelcomputer is, maak er dan een speciaal moment van wanneer jullie samen deze gaan kopen. Het is tenslotte een mooie prestatie!

Wat is jouw ultieme tip als het gaat om je kind te leren sparen?

kind sparen tips