Voor gezinnen met jonge kinderen is een kindvriendelijke tuin heel belangrijk. Sinds we door corona veel op huis aangewezen waren en zijn, is het belang van een fijne tuin wel naar voren gekomen. Een tuin waar kinderen lekker kunnen spelen en ravotten, terwijl we als ouder kunnen genieten van beide. Dat is toch wel wat je wilt. Maar waar moet je op letten als je een kindvriendelijke tuin wilt inrichten?

Kindvriendelijke tuin inrichten

Met een kindvriendelijke tuin kun je natuurlijk denken aan veiligheid, maar ook een stuk plezier voor de kinderen hoort hier bij. In deze blog vind je tips en ideeën om je tuin praktisch en ook stijlvol in te richten voor kinderen.

1 Giftige planten

Haal giftige planten die een gevaar vormen voor je kind uit de tuin. Kinderen steken heel snel iets in hun mond en vooral gekleurde besjes zijn voor hen heel aantrekkelijk. Controleer goed welke planten je in je tuin hebt staan en welke een risico kunnen vormen. Bekende voorbeelden van giftige planten zijn de taxus, goudenregen, vingerhoedskruid en de blauwe monninkskap. Wanneer je je planten wilt controleren adviseer ik je alle planten op te zoeken om te controleren of ze giftig zijn. Bij het inrichten van de tuin is het ook slim om rekening te houden met planten die tegen een stootje kunnen, zodat ze niet direct sneuvelen als er een bal op komt.

2 Gras

Een grasmat is eigenlijk ook een must voor een kindvriendelijke tuin en staat garant voor fijn speelplezier. Het kunnen echte zoden zijn, maar ook kunstgras is een optie. Je ziet steeds vaker dat ouders kunstgras laten leggen. Het is, naast dat het steeds minder van echt te onderscheiden is, ook prima voor elk weertype. In de zomer wordt het niet te warm, in de winter niet glad en na een flinke regenbui is het zomaar droog. Daarnaast is kunstgras lekker zacht, ook voor blote voeten. En wat ik zelf wel handig vind is dat je geen grasvlekken in je kleding krijgt.

kindvriendelijke tuin inrichten

3 Goede afbakening

Je wilt je tuin zo inrichten dat kinderen niet zo de straat op kunnen lopen. Een kindvriendelijke erfafscheiding als afbakening van de tuin is daarom ook belangrijk. Dit kan een hek zijn, een schutting of groene haag. Zolang de omheining maar praktisch, fraai en veilig is. In ons geval hebben we gelijk een hekwerk neergezet aan de waterkant die aan ons perceel grenst. Je moet er als ouder niet aan denken dat je kind in een onbewaakt moment in het water terecht komt.

4 Vijver

Het hebben van een vijver in de tuin vormt een groot risico. Een peuter kan verdrinken in een paar centimeter water. Ben je heel erg gehecht aan de vijver, dan kun je kiezen voor een veiligheidsrooster die ervoor zorgt dat je kind er niet in kan vallen. Wil je totaal geen risico nemen, dan kun je er ook voor kiezen om de vijver te dempen.

5 Zandbak

Kinderen en zandbakken zijn vaak een perfecte match. Het is daarom altijd leuk om een zandbak in de tuin te hebben. Kies dan wel voor eentje die je af kunt sluiten. Want naast dat kinderen een zandbak heel fijn vinden om in te spelen, vinden de katten uit de buurt dit ook. Niets is vervelender dan een vieze zandbak. Wat denk je van een zandbak van hout of de schelpzandbak van kunststof?

6 Speeltoestellen

Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen zijn er ook leuke speeltoestellen voor de tuin. Bijvoorbeeld een kleine glijbaan, een schommel of een klimtoestel of klimmuur in de tuin. En wat dacht je van een trampoline in de tuin? Denk dan bij het plaatsen ook aan een zachte ondergrond zoals rubberen tegels of valmatten onder klimtoestellen en schommels.

7 Speelplekje

Mocht je over voldoende ruimte in de tuin beschikken, is het voor kinderen heel fijn een eigen plekje in de tuin te hebben. Een stukje tuin wat helemaal is ingericht voor de kinderen, bijvoorbeeld met een leuk speelhuisje, een schoolbord aan de schutting, stapstenen of een boomstam als bankje. Al zijn er heel veel leuke variaties voor een eigen speelplekje te bedenken. Let bij het inrichten van de tuin wel op het zicht dat je hebt op de speelplek, zodat je als ouder gemakkelijk op de kinderen kunt letten vanaf je eigen plekje.

8 Schaduwplekken

Wanneer je de mogelijkheid hebt, houd dan rekening met de plek van de zon ten opzichte van de speelplek wanneer je de tuin gaat inrichten. Zorg voor één of meerdere schaduwplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een schaduwdoek.

9 Moestuintje en/ of dieren in de tuin

Veel kinderen vinden het leuk om mee te helpen in de tuin. Wat is nou leuker om dit te doen in een moestuintje in hun eigen tuin? Hun eigen fruit en groente kweken en zo spelenderwijs kennis maken met de natuur. En ook diertjes, zoals konijnen en kippen, passen perfect in een kindvriendelijke tuin.

10 Tegels in de tuin

Als volwassene is het ook wel fijn om een heerlijk plekje in de tuin te hebben in de vorm van een terras. Wanneer je kiest voor tegels, moet je een type tegel kiezen die niet loeiheet wordt wanneer ze in de felle zon ligt. Een tuin vol tegels is niet aan te raden vanwege de afwatering, de hittestress en de dieren die moeilijker kunnen overleven. Maar een terras is natuurlijk geen probleem. En zo hebben de kinderen gelijk een leuk plekje om te stoepkrijten.