Een gat in je hand of is het echt een koopverslaving? Het klinkt misschien heel heftig en ervaar je het niet zo, maar een koopverslaving is echt wel iets om alert op te zijn. Misschien herken je het wel, wanneer je de winkel in gaat voor iets, maar met veel meer de winkel uit gaat dan je eigenlijk voor was gekomen. Één keer is niet zo erg, maar wanneer de structureel gebeurt, dan kan dit uiteindelijk problemen op gaan leveren. Zoals, geldproblemen. Maar hoe kom je van je koopverslaving af? In deze blog geef ik je een aantal tips om minder te kopen en dus meer geld over te houden.
#1 Kijk wat je hebt
Zonder dat je het weet, heb je al heel veel verzamelt. Trek je keukenkastjes eens leeg of de voorraadkast. Vier potjes tomatentapanade, 12 rollen plakband of voor 3 jaar aan wasmiddel. Door te weten wat je hebt, voorkom je dubbele aankopen. Haal bijvoorbeeld ook je kledingkast eens leeg. Je bent niet de enige die achterin de kast nog kledingstukken vind met kaartjes, die dus nog nooit zijn gedragen.
#2 Beperk je geld
Pin je veel? Dan kun je er beter voor zorgen dat je niet zoveel geld op je lopende rekening hebt staan. Want wanneer je niet zoveel saldo hebt staan, zul je ook minder snel zinloze uitgaven doen. Wat ook een oplossing is, om met contant geld naar de winkels te gaan en je pinpas thuis laten. Je kunt dan niet meer uitgeven dan wat je contant bij je hebt.
#3 Briefje in je portemonee
Je kent vast de tip van briefjes op de koelkast wanneer je wilt afvallen. Zo is het ook net bij een koopverslaving. Stop een briefje in je portemonee die je tegenkomt wanneer je wilt afrekenen. Deze moet je er aan herinneren om even goed na te denken of deze aankoop, of aankopen (wanneer er meerdere items op de band liggen) écht de moeite waard zijn. Just for sure.
#4 Dankbaarheid
Sta ook af en toe even stil bij alle rijkdom in je leven. Wat heb je al en waar ben je dankbaar voor. Hier zijn mooie en handige boekjes voor, zoals dankbaarheidsdagboeken. Maar in een simpel schift werkt ook hartstikke goed. Hoe blijer je bent met wat je hebt, hoe minder je de drang hebt om iets te kopen om weer dat ‘gelukshormoon’ mee op te wekken.
#5 Bedenk een spaardoel
Bij een koopverslaving is het lastig om te beoordelen wat nu een zinvolle besteding is van je geld. Door daar wel kritischer op te zijn, zal sparen makkelijker gaan. Bedenk daarom een mooi spaardoel. Iets wat je al heel lang zou willen doen, iets waar je helemaal blij van wordt. Open een spaarrekening, bijvoorbeeld door te sparen bij NIBC enwerk die koopverslaving de deur uit!