Het duurt nog maar heel even en dan zitten we midden in de Sinterklaastijd. Vanaf halvewege november kunnen we de Sint weer in ons land verwachten en breekt ook de periode van schoen zetten aan. Een super leuke tijd vind ik het. Maar wanneer mogen de kinderen hun schoen zetten? En hoe vaak? Ik geef je tips om het schoen zetten nog leuker te maken.

Wanneer mogen kinderen schoen zetten?

Je kunt je schoen pas zetten vanaf het moment dat Sinterklaas weer in het land is. Eerder kan natuurlijk niet, want dan zit hij nog op zijn boot. Halverwege november, op de eerste zaterdag na 11 november, is de landelijke intocht en dat is vaak het moment waarop kinderen voor de eerste keer hun schoen mogen zetten. Maar je kunt ook wachten tot Sinterklaas aangekomen is in jullie eigen dorp of stad.

Vanaf welke leeftijd kinderen hun schoen mogen zetten is natuurlijk iets wat je zelf moet beslissen. Wij zijn vorig jaar, toen Wisse net 3 was gestart met zijn schoentje zetten.

Hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten?

Hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten voor Sinterklaas is ook iets wat je als ouder zelf moet beslissen. De één doet het 2x in de week, de ander elke dag en weer een ander begint er niet aan. Wat ik wel kan adviseren is gebruik te maken van een schoenzet kalender. Mocht je het leuk vinden heb ik hier een leuke schoenzet kalender printable voor je gemaakt. Sinterklaas heeft aan jou laten weten wanneer hij of zijn Pieten cadeautjes komen brengen. Zo weet je kind waar hij/zij aan toe is en bespaard het je discussies of telleurstellingen.

Bekijk hier de gratis schoenzet kalender printable

Wat zijn leuke schoencadeautjes?

Ik zou zeggen: houd het klein. Hoe groter het cadeau, deze te groter is de verwachting voor het volgende cadeau en uiteindelijk pakjesavond. Er zijn genoeg leuke kleine cadeautjes te vinden bij bijvoorbeeld Xenos of Hema. En er hoeft ook niet elke keer een cadeautje in de schoen te zitten. Een handjevol pepernoten van Piet is natuurlijk ook al super leuk.

Bekijk hier de leukste schoencadeautjes voor meisjes en hier de leukste schoencadeautjes voor jongens onder de 5 euro.

Tips om schoen zetten nog leuker te maken

Maak van het schoen zetten een feestje. Zing samen keihard Sinterklaasliedjes, maak een mooie tekening voor Piet en leg bijvoorbeeld een bakje water of een wortel klaar voor het paard. En, vergeet het verlanglijstje niet.

Sinterklaas schoorsteen

Bedenk ook samen waar je de schoen neer gaat zetten. Dit kan bij de haard zijn, in de vensterbank of bij de voordeur onder de brievenbus. Tegenwoordig heb je ook hele leuke Sinterklaas schoorsteen van karton mocht je bijvoorbeeld thuis geen haard hebben.

Spoor van pepernoten

Maak er ook zeker een feestje van in de ochtend. Het is natuurlijk super spannend of Piet wel is geweest. En of er iets in hun schoen zit. Maak bijvoorbeeld een spoor van pepernoten naar hun schoen en begin al bovenaan de trap. Dan begint het feestje boven al.

Malle piet is geweest

Kinderen vinden het vaak fantastische als Piet iets geks heeft gedaan in huis. Haal bijvoorbeeld al het speelgoed over hoop zodat het lijkt dat Piet ’s nachts even met hun speelgoed heeft gespeeld. Of misschien is de warrige Piet wel geweest die spulletjes heeft verstopt of verplaatst. Je kunt alles uit de kast halen, hoe gekker hoe leuker!

Lees ook de leukste manieren om Pakjesavond te vieren of vind hier leuke Sinterklaas spelletjes.

Ik hoop dat jullie ook veel plezier beleven aan het schoen zetten met de kinderen. Ik ben benieuwd hoe vaak jullie kinderen hun schoen mogen zetten en wat jullie er bijvoorbeeld in stoppen. Laat het weten in een reactie en laten we elkaar inspireren!

Deze blog bevat affiliate linkjes. Ik ontvang een kleine commissie als je iets besteld via één van deze links.