De leukste manieren om Sinterklaas & pakjesavond te vieren. Pakjesavond of sinterklaasavond vieren met de familie, vrienden en de kinderen. Een heerlijk avondje om dit samen te vieren. Om het nog leuker te maken geven we je hier graag nog wat voorbeelden of tips over leuke manieren om sinterklaas te vieren.

1. Een persoonlijke videoboodschap van de Sint

Een leuke tip is om voor in de avond een video van de sint te kijken. Je kan een persoonlijke videoboodschap laten maken op Video van de Sint. Geef de namen van de kinderen en stuur eventueel ook foto’s door. Maar ook wat bijvoorbeeld hun hobby’s en iets wat ze misschien kunnen verbeteren zoals hun speelgoed beter opruimen enz. Ook voor de volwassenen kan je een persoonlijke boodschap van de Sint laten maken. Wat je ook aan het einde van de videoboodschap kan laten verwerken is waar de cadeautjes in huis liggen. Een leuke manier om het heerlijk avondje mee te beginnen.

2. Sinterklaas komt op bezoek

Wat is er nu leuker voor de kinderen dan dat de sint een persoonlijk bezoek aan huis komt brengen met zijn pieten. Echt een van de leukste manieren om sinterklaas & pakjesavond te vieren. Geef bij de definitieve afspraak maken wat leuke en persoonlijke anekdotes of in ieder geval de nodige informatie door. Dan kan de goedheiligman er vooraf al een leuk verhaal omheen verzinnen of in ieder geval de namen goed opschrijven en onthouden. Het geeft nog meer sfeer en gezelligheid als de sint met zijn pieten een bezoek komen brengen. Een goede tip. Wil je dat er een sinterklaas op bezoek komt? Maak op tijd een afspraak want veel hulpsinterklazen zitten al vroeg helemaal volgeboekt.

Tip: om low budget en voordeling het Sinterklaasfeest te vieren

3. Surprises maken

Lootjes trekken en een mooie of grappige surprise maken met eventueel een gedicht erbij. Dit blijft ook echt een van de leukste manieren om sinterklaas te vieren. Uitermate geschikt om met wat grotere kinderen en volwassenen te gaan doen. Het mooiste is om er echt iets van te maken wat bij de persoon past. Heb je een puberzoon die gek is op voetbal.
Probeer dan iets met het thema voetbal te verzinnen en te maken. Deze manier van vieren geeft vooraf al veel voorpret. Niet alleen het maken van de surprise maar ook het proberen te raden wie jouw lootje heeft getrokken. Maak vooraf wel goede afspraken over het te besteden bedrag en zet op het lootje een paar cadeautips. Zo vier je een gezellige sinterklaas & pakjesavond met wat grotere kinderen en volwassenen. Ben je niet zo creatief en krijg je liever wat hulp? Er bestaan ook hele leuke en handige klant en klare surprise pakketten.

4. Een sinterklaas speurtocht door het huis

Deze tip begint met een brief van Sinterklaas aan de kinderen. Hier staat bijvoorbeeld in dat er cadeautjes in huis liggen maar dat de goedheiligman en de pieten vergeten zijn waar. Door middel van allerlei opdrachten over de hele avond verspreid (of met kleine kinderen misschien beter ’s middags) vinden ze alle cadeautjes ook leuk voor de volwassenen om aan mee te doen.


De opdrachten kan je zelf verzinnen. Van sinterklaasliedjes zingen tot bijvoorbeeld een tekening maken van een stoomboot. Er zijn genoeg leuke opdrachten te verzinnen om er in huis een leuke speurtocht van te maken. Je kan als de opdracht is voltooid direct een nieuw briefje met de volgende opdracht geven bijvoorbeeld een aanwijzing naar het eerste kleine cadeautje dat in hun schoen zit in de hal of iets dergelijks.

Vind hier de leukste kinderboeken over het Sinterklaasfeest

5. De ouderwetse jute zak

Ouderwets misschien, maar nog steeds heel leuk. Stop de cadeautjes in een grote jute zak, net als vroeger. Als het een beetje schemerig begint te worden kunnen de gordijnen dicht. En dan.. wordt er op de deur gebonkt. Tadaa! Een zak vol cadeautjes staat voor de deur en het Sinterklaasavondje is begonnen.

Wil je dit jaar Sinterklaas duurzaam vieren maar weet je niet zo goed hoe? In deze blog kun je veel inspiratie en ideeën vinden om deze feestdag op een duurzame manier te vieren.

6. Sinterklaas spelletjes

Er zijn heel veel verschillende leuke spelletjes om te spelen op pakjesavond. Je kunt je eigen spel maken en daarbij je eigen spelregels bedenken, maar er zijn ook veel leuke spellen te koop.

Sinterklaas dobbelspel

Ook een van de leukste manieren om sinterklaas te vieren is een dobbelspel spelen. Laat iedereen vooraf een bepaald aantal cadeautjes kopen bijvoorbeeld vijf voor een vooraf bepaald bedrag. Pak deze mooi in en leg die op het heerlijk avondje op een grote stapel bij elkaar. Je kan online zoeken naar een sinterklaas bordspel en de spelregels vooraf uitprinten en deze aan iedereen die mee doet geven of je kan uiteraard ook zelf spelregels verzinnen. De eerste ronde speel je en gooi je met de dobbelsteen zes dan mag je op het bordspel zes plaatsen vooruit en moet je bijvoorbeeld een cadeautje van de stapel pakken en deze links of rechts doorgeven. Heb je bijvoorbeeld vier gegooid dan mag je een cadeautje pakken en zelf openmaken. Alle cadeautjes uitgepakt dan is de tweede ronde dat je elkaars cadeautjes kan winnen of weer afpakken. Zorg er wel voor dat op het einde van de avond iedereen ongeveer met evenveel cadeautjes naar huis gaat.

Sinterklaas ganzenbord

Een ganzenbord spel in sinterklaas stijl. Het super leuke bordspel kan gespeeld worden door jong en oud, want is in de basis heel simpel. Ook hier kun je je eigen spel maken, door bijvoorbeeld op Pinterest te neuzen. Maar er zijn ook veel kant en klaar te koop. Een populaire is het Sinterklaas kadospel, met opdrachten en spelregels. Je kunt het spelen met 2 tot 4 spelers en staat garant voor een leuke pakjesavond. Een ander leuk spel is het Sinterklaas pakjesspel. Een bordspel dat draait om pakjes ruilen, geven en krijgen. Bereid je voor op een spannende strijd om de meeste gewilde pakjes. Het Pakjesspel is het meest gespeelde familiespel met de feestdagen en hét alternatief voor surprises.

Pepernoten spel

Je kunt heel veel verschillende spelletjes met pepernoten spelen. Met kinderen is het pepernotenspel van Kidsproof een hele leuke. Maar wat dacht je van sjoelen met pepernoten? En dan bijvoorbeeld wie de meeste punten heeft, mag een cadeautje uitpakken. Of een piramidespel met pepernoten, waarbij je de pepernoten in een piramide voor je legt. (begin met 1 pepernoot en eindigt met een rij van 6 pepernoten). Dan ga je gooien met een dobbelsteen. Gooi je een twee? Dan haal je de rij met 2 pepernootjes weg (eet het op of leg het in een bakje), etc. Het spel wordt gewonnen door degene die het eerste alle 6 verschillende getallen van de dobbelsteen heeft gegooid.

Sinterklaas quiz

Dit is ook een leuke tip hoe je sinterklaasavond kan vieren. Eigenlijk heel simpel maar wel superleuk voor jong en oud. Stop alle cadeautjes met de naam van de ontvanger in een grote jute zak. Het leuke is om echt in een kring te gaan zitten.
Je maakt vooraf kaartjes met allerlei vragen en opdrachten zoals bijvoorbeeld kleed de persoon die links of rechts van je zit aan als hulpsinterklaas. Zing een leuk sinterklaasliedje los een rebus op. Probeer in gebaren een sinterklaasliedje uit te beelden enz. De overige aanwezigen zijn de jury en beslissen of je het wel goed gedaan. Vraag of opdracht goed uitgevoerd dan mag je uit de zak zonder te kijken een cadeautje pakken de naam oplezen en het cadeautje geven. Zorg dat je vragen en opdrachten uitzoekt die voor jong en oud geschikt zijn of maak anders teams een kind samen met een volwassene. Gegarandeerd een geslaagde sinterklaasavond.

manieren om sinterklaas te vieren pakjesavond