Je weet niet eerder hoe een wee voelt dan dat je je eerste ondergaat. Hoeveel boeken, blogs of cursussen je ook hebt gevolgd. Maar toch heeft deze voorbereiding mij geholpen om vol vertrouwen en op een fijne manier de bevalling te beleven. Benieuwd welke voorbereiding ik heb gedaan?

Cursus Fit voor de bevalling

De verloskundige vroeg bij één van de controles of het me ook leuk leek om de cursus ‘Fit voor de bevalling’ te volgen. Op een interactieve manier werden we met een groepje zwangere dames uit het dorp en omgeving (dat is heel gezellig trouwens) voorbereid op de bevalling. Daarnaast gingen we actief aan de slag met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken voor het opvangen van de weeën.

Cursus ‘Samen Bevallen’

Als vrouw beleef je de zwangerschap heel anders dan de man. Natuurlijk ging Jacco mee met echo’s en controles, maar zoals de cursus via de verloskundige en een aantal standaard controles deed ik alleen. Het leek ons beide wel heel fijn om samen ook een cursus te doen zodat ook Jacco weet wat hem te wachten staat. Al twijfelde Jacco wel een beetje: “moet ik echt mee?” “Ik ga echt niet mee puffen hoor”. Hebben we ons toch aangemeld voor de cursus Samen Bevallen, wel de verkorte versie ?. Deze cursus wordt door heel Nederland gegeven en in vier avonden werden we meegenomen door de verschillende fases van de bevalling. Achteraf zijn we beide super blij dat we dit gevolgd hebben. Het was totaal niet suf of beschamend, maar juist een fijne voorbereiding op de geboorte van ons kindje. En wat echt het leukste is, dat we er hele lieve vrienden aan over hebben gehouden!

Bezoek aan ziekenhuis

Ik wist al vrij snel dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen, ook al was het zonder medische reden. We wonen een klein half uur van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en ik wilde geen risico nemen. Zelf was ik alleen nog nooit op de kraamafdeling geweest, laat staan in een bevalkamer. Daarom vond ik het ontzettend fijn om de mogelijkheid te hebben om een kijkje te nemen waar ik op het moment suprême terecht zou komen. Het ziekenhuis waar ik zou bevallen (Nij Smellinghe in Drachten) organiseert namelijk eens per maand een voorlichtingsavond. Een paar weken van te voren heb ik met Jacco en samen met nog veel meer zwangere vrouwen en hun partners, deze avond bezocht. Je krijgt informatie uiteenlopend van ‘waar zet ik mijn auto neer’ tot ‘welke pijnstilling is er beschikbaar in dit ziekenhuis’. Daarnaast mochten we een rondje maken over de kraamafdeling en de verloskamers. Hierdoor heb ik een volledig beeld gekregen over het bevallen in het ziekenhuis en dat gaf me een zeker gevoel.

Vol vertrouwen

Naast deze fysieke bijeenkomsten heb ik ook veel gelezen. Tijdschriften, blogs en websites zoals Ouders van Nu. Iedereen bereidt zich op haar eigen manier voor op het grote moment. Er zijn natuurlijk ook dames die het liever allemaal over zich heen laten komen en niet zo van de cursussen zijn. Dat kan ook. Ik ben in ieder geval heel blij met de voorbereiding die ik destijds heb gedaan en het heeft zeker bijgedragen aan hoe ik terug kijk op de bevalling.

Hoe heb jij je voorbereidt op de bevalling?