Een moestuin beginnen is momenteel enorm populair. Het is heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn. Daarnaast ben je duurzaam en gezond bezig én bespaart het je flink op de boodschappen wanneer je kunt eten uit eigen tuin. Als je van plan bent om een eigen moestuin te beginnen, maar je weet niet waar je moet beginnen is deze blog helemaal voor jou geschreven. Hier geef ik je tips wanneer het beste moment is om een moestuin te beginnen, wat je allemaal nodig hebt en welke groente makkelijk is om te kweken. Lees je mee?

Wat heb je nodig om een moestuin te beginnen?

Om te beginnen heb je een stukje tuin nodig voor je moestuin. Woon je niet zo groot en heb je niet een riante tuin waar je een stukje vrij kunt maken? Geen probleem, want ook in losse bakken kun je prima een moestuin beginnen. De bakken kun je kant en klaar kopen (zoals een Elho kweektafel), maar ook kun je ze zelf maken. Met een paar heldere polycarbonaat platen en acrylaat lijm kun je in een paar simpele stappen je eigen kweekbak maken.

Vervolgens heb je grond nodig om de moestuin, moestuinbak of kweekbak te vullen. Dit vul je met speciale biologische moestuingrond, wat zorgt voor de beste voeding en ontkieming van de zaden. Het gebruik van normale potgrond is af te raden, want de voeding is niet voldoende voor de zaadjes.

Wat je uiteraard ook nodig hebt, zijn zaadjes of stekjes voor groente en fruit. Om het beste resultaat uit je moestuin te halen, kun je gebruik maken van bemesting en kalk om de bodem voedingrijk te maken.

Dit zijn wel de basisbenodigdheden voor je moestuin. Als je dan ook nog gereedschap hebt voor in je moestuin dan staat niets je meer in de weg om heerlijke groente en fruit te kweken.

Ook voor kinderen is het leuk om een moestuintje te beginnen. Maak bijvoorbeeld samen een mini kweekbak kruidentuintje

Wanneer is het beste moment om een moestuin te beginnen?

Wanneer je het beste je zaadjes voor groente en fruit kunt zaaien, hangt af van het soort. Over het algemeen kun je vanaf maart beginnen met het zaaien van de eerste zaadjes. Maar welke dat zijn, kun je het beste vinden in een moestuinkalender. Dit is de perfecte uitvalsbasis, want hier staat precies in omschreven wanneer je wat het beste kunt zaaien en wanneer het tijd is om te oogsten uit jouw moestuin of kweekbak.

Welke groente is makkelijk om te kweken?

Elke groente of fruitsoort heeft liefde en aandacht nodig om te groeien. Maar simpelweg zijn er een aantal soorten wat makkelijker te kweken dan andere. Een lijstje met de makkelijkere groentes zijn:

  • Komkommer
  • Courgette
  • Wortels
  • Radijsjes
  • Sperziebonen
  • Snijbonen
  • Bietjes

Het grootste advies is: gewoon doen! Je kunt in boeken of op internet veel tips vinden om het beste uit je moestuin avontuur te halen. Maar ga gewoon lekker aan de slag en geniet van al het moois wat opkomt. Voor je het weet is het tijd om te oogsten en kun je genieten van je zelf gekweekte groente!

Fotocredits Pixabay