In het voorjaar is het tijd om de bloembakken aan te planten. Het maakt er je terras en bijvoorbeeld de schutting sfeervoller en kleurrijker. Het is ook dé oplossing voor een bloeiende tuin, zonder dat je planten in de directe grond hoeft te poten. Maar welke planten zijn hiervoor het meest geschikt en welke combinaties qua kleur en bloemen zijn mooi. We vertellen je er alles over in deze blog.

Welke planten zijn geschikt voor bloembakken?

Welke planten geschikt zijn voor bloembakken is een beetje afhankelijk of je een staande bloembak hebt op je terras of dat je een bloembak aan je schutting wilt hangen. Over het algemeen moeten de planten in potten sterke planten zijn die goed tegen weinig ruimte kunnen. Het is ook wel fijn wanneer de planten langdurig bloeien, zodat je niet na twee weken een kale pot of bak hebt.

Staande bloembak

Voor de staande bloembak zijn de volgende planten en bloemen erg geschikt:

 • Viooltjes
 • Narcissen
 • Spaanse margrieten
 • Ridderspoor
 • Geranium
 • Ballonklokje

Hangende bloembak

Wil je een bloembak of bloembakken aan de schutting? Kies dan voor bloemen en planten die gaan hangen naar mate ze gaan groeien. Dit geeft een mooi effect en geeft je tuin gelijk meer sfeer. Geschikte planten hiervoor zijn;

 • Hangpetunia’s
 • lobelia’s
 • hanggeranium
 • Vleitig Liesje
 • Fuchsia (ook bekend als bellenplant)

Wanneer bloembakken naar buiten?

Vul je bloembakken bij voorkeur na 15 mei, want dan zijn de IJsheiligen. IJsheiligen revereert naar het gevaar van koud voorjaarsweer en de kans op nachtvorst. Dit is uiteraard niet goed is voor je mooie bloeiende planten en wil je het liefst voorkomen. De kans op nachtvorst na half mei is dusdanig klein dat je de bloembakken met een gerust hart buiten kunt hangen en zetten.

Welke combinaties in bloembakken zijn mooi?

Je kunt voor een rustige uitstraling kiezen voor één soort in de bloembak. Maar het is ook leuk om een paar soorten planten en bloemen te combineren in een bloembak. Denk bijvoorbeeld aan de vorm van blad of de vorm van de bloemen die mooi bij elkaar passen. Daarnaast kan je ook mooie kleurcombinaties maken.

Romantische combinatie: Een hele mooie combinatie is wanneer je de bloembak aanplant met een vlijtig liesjes in een mooie rode kleur en dit bijvoorbeeld combineert met fijn bloemige witte lobelia’s. Dit geeft een heel speels effect.

Paarse combinatie: Wil je graag een bloembak met de kleur paars? Dan is lavendel in combinatie met bijvoorbeeld maagdenpalm met een lila kleur een leuke combinatie. Overigens is een maagdenpalm een bodembedekker maar deze kan ook in een bloembak.

Bonte combinatie: wil je een vrolijke bonte bloembak? Kies dan bijvoorbeeld voor rode petunia’s, roze potgerbera’s, paarse scabiosa en gele zonnehoedjes.

Plant de bloembak niet te vol

We zijn vaak geneigd om een plantenbakken propvol te zetten, zo dicht mogelijk tegen elkaar. Een volle bak ziet er mooi uit, maar geef de bloemen en planten in de bloembak wel genoeg ruimte om verder te kunnen groeien. Als je ze te dicht op elkaar zet is daar weinig of geen ruimte meer voor. Kies je ervoor om wat minder planten erin te zetten? Dan heb je na een tijdje ook gewoon een mooie volle bloembak met prachtige bloemen. Maar dan hebben de bloemen en planten wel ruimte gekregen voor hun natuurlijke groei.

Welke planten kies jij voor je bloembakken?

Fotocredits: Ina Hoekstra via Pixabay