Misschien heb je de koppen ook in de kranten zien staan: “Miljardenclaim tegen banken vanwege teveel betaalde rente” of “Ruim 200.000 klanten ABN krijgen deel ‘woekerrente’ terug.” Wat is er precies aan de hand in de financiële wereld? Nou, iedereen die in de afgelopen 30 jaar een lening heeft gehad en daarover een variabele rente heeft betaald, heeft onterecht teveel rente betaald. Qollect is een initiatief gestart om iedereen te helpen om geld terug te vragen voor de rente die je teveel hebt betaald. Benieuwd hoe dit precies zit?

Variabele rente

Even een stukje financiële les; banken mogen een variabele rente verhogen als de marktrente stijgt. Dat hebben ze gedaan. Maar de variabele rente moeten banken verlagen als de marktrente daalt. En dat is nou precies waar het mis gaat. Dat hebben ze dus niet gedaan, wat in strijd is met de wet én je contract. Banken hebben op leningen en schulden een hogere rente berekend dan ze mochten. Ze hebben teveel rente in rekening gebracht, zonder dat je het wist.

Dat geldt dus bijvoorbeeld voor:

  1. Een hypotheek voor je huis of je bedrijfspand
  2. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet
  3. Een lening voor een auto, een wasmachine of ander gekocht product
  4. Debet standen op een betaalrekening
  5. Schulden uit rekening courant
  6. Leningen voor zakelijke investeringen
  7. Het gebruik van creditcards

Compensatie regelingen

De Consumentenbond heeft onlangs met sommige banken afspraken gemaakt over compensatie regelingen. Dit hebben ze onder andere gedaan met de Rabobank en de ABN AMRO. Maar het blijkt dat deze regelingen niet dekkend zijn voor waar de meeste mensen recht op hebben. Mocht je een aanbod krijgen, let dan goed op waar je mee akkoord gaat.

Maar in principe geldt het voor vrijwel alle banken en kredietverstrekkers zoals levensverzekeraars en creditcardmaatschappijen. Om te kijken of jouw situatie in aanmerking komt, kun je aanmelden waarna je een indicatie krijgt over de compensatie waar je recht op hebt.

Lees ook hoe je geld terug kunt vragen voor teveel betaalde servicekosten bij Airbnb

Collectief geld terug vragen via Qollect

Berekeningen laten zien dat minstens 8 miljoen Nederlanders teveel rente heeft betaald. Het gaat om een serieus bedrag en hiervoor heeft Qollect een initiatief gestart. Zij zijn een ambitieuze jonge onderneming die ons gaat helpen geld terug te krijgen van de rente die je teveel hebt betaald. En dit kan al snel oplopen tot een paar duizend euro per persoon.

Heb je het vermoeden dat je op jouw financiële producten te veel rente hebt betaald? Meldt je dan aan voor bijvoorbeeld de rentevergoeding ING of één van de andere banken. Wat je moet doen is online het formulier invullen, Qollect doet de rest. De dienstverlening is volledig geautomatiseerd, waardoor je binnen een paar minuten je case kunt aanmelden. Het is vrijblijvend én gratis. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken of dit ook voor jou geldt.

geld terug rente qollect
Bron: Printscreen afkomstig van site Qollect