Iedereen kent het populaire Airbnb denk ik wel. Dé website waar je een woning van iemand anders tijdelijk kunt huren, of juist je eigen woning in de verhuur zet. Zo kun je slapen op de leukste plekjes wanneer je met z’n tweeën een citytrip maakt. Of met je gezin verblijven in een prachtige villa aan de kust. Misschien heb je er zelf ook ervaring mee en al eens geboekt via Airbnb. Dan heb ik goed nieuws voor je, want je kunt je betaalde servicekosten bij Airbnb terugvragen. Hoe dit precies zit vertel ik je hier.
Waarom kun je servicekosten bij Airbnb terugvragen?
Om het volgende te kunnen begrijpen verwijs ik eerst naar een artikel uit de wet, waarin staat dat de ‘bemiddelaar’ niet dubbel mag verdienen bij de totstandkoming van de huurovereenkomst. (Artikel 7:417 Lid 4). Dit betekent concreet in de situatie van Airbnb, dat ze niet bij zowel de verhuurder als de huurder servicekosten in rekening mogen brengen. De rechtbank van Amsterdam heeft dit onderzocht en hierover in maart 2020 een uitspraak over gedaan. Ze stellen dat Airbnb bij de huurder tot 14,2% aan servicekosten rekent en bij de verhuurder 3,63%. Het platform ontvangt van zowel de huurder als de verhuurder een vergoeding. En dat mag niet.
Hoe kun je servicekosten bij Airbnb terugvragen?
Ondanks de duidelijke uitspraak, weigert Airbnb geld terug te betalen. Individuele aanvragen van huurders hebben tot nu toe een afwijzing ontvangen. Daarom heeft Servicekostenterug.nl een dienstverlening opgezet, waar individuele gebruikers zich kunnen aanmelden. Het doel is om als collectief, één groep, bij Airbnb servicekosten terug te vorderen. Ze hebben hiervoor een team van advocaten in de arm genomen om hen met deze actie te helpen. Ook hebben ze zich aangesloten bij Stichting Massaschade & Consument die namens de individu ‘collectieve acties’ voert waar het moeilijk is om dit als eenling te ondernemen. Zo zal de Stichting zich inzetten om alle servicekosten te verhalen op Airbnb.
Wat moet je zelf doen?
Heb je zelf de afgelopen jaren geboekt bij Airbnb? Dan kun je heel eenvoudig je factuur uploaden via de site van servicekostenterug.nl. Omdat tot op heden nog niet bekend is tot hoelang je de servicekosten van Airbnb terug kunt vragen, is het goed om dit van al je boekingen te doen. Gegevens kunnen namelijk verjaren. Op de facturen, die je op kunt vragen in je Airbnb account, staan je betaalde servicekosten vermeldt. Stuur ze in en servicekostenterug.nl doet de rest voor je.
Moet ik betalen voor het terugvragen van de servicekosten?
Nee. De site werkt op basis van No Cure No Pay. Dat betekent dat wanneer het hen niet lukt om je geld terug te krijgen, je ook niets hoeft te betalen. Lukt het hen wel, dan vragen ze een vergoeding van 25% van de opbrengsten. 75% is dus voor jezelf en je gaat er hierbij dus altijd op vooruit. Stel je hebt in totaal €200,00 betaald aan servicekosten en het lukt servicekostenterug.nl om het terug te vorderen, dan krijg je uiteindelijk €150,00 terug. Leuke besparing toch?
Kijk gerust op hun site voor nog meer informatie!
Graag info