Wist je dat we per persoon zo’n 165 kilo aan plastic verpakkingen per jaar gebruiken? En dat we de helft daarvan maar één keer gebruiken voor we het weggooien? Zonde toch! Een klein groepje mensen heeft om die reden Shampoo Bars opgericht om de wereld een beetje mooier te maken. Ze hebben als doel het gebruik van plastic shampoo flessen te minderen. Wat zijn het en hoe gebruik je Shampoo Bars? Je leest het hier!


Wat zijn Shampoo Bars?

Een Shampoo Bar is eigenlijk een blok zeep, speciaal ontwikkeld voor je haar. In plaats van een vloeibare substantie zijn deze bars hard en bevatten alleen de ingrediënten die je haar nodig heeft. De shampoobars gaan gemiddeld 80 wasbeurten mee en vervangen hiermee 3 plastic shampoo flessen.

Gebruik Shampoo Bars

Voor elk haartype is er een geschikte Shampoo Bar. Van shampoo tegen vet haar tot anti roos shampoo en een shampoo voor volumerijk haar tot het krijgen van een ‘zilvergloed’. Kies een shampoo die bij je past. Ik heb gekozen voor de Shampoo Bar Lavendel, die geschikt is als alternatief voor zilvershampoo. Een mooie paarse bar met een heerlijke geur en een luxe uitstraling. Er zitten zelfs nog een paar kleine stukjes lavendel in als je goed ziet.

Shampoo Bars gebruik

Het is even omschakelen als je met de bar onder de douche staat. In plaats van het knijpen in een fles, sta je nu met een blok in je handen. Voor het gebruik maak je je handen nat en wrijf je over de Shampoo Bar. Verdeel de shampoo door je haar en spoel het daarna grondig uit. Je kunt ook de bar direct over je natte haren wrijven, dit is maar net wat je gemakkelijker vindt.

Lees hier meer over een duurzame kledingkast – de eerste stap naar een capsule wardrobe.

Voordelen Shampoo Bars

Het grootste voordeel vind ik dat je met de aanschaf van een Shampoo Bar je steentje bijdraagt aan een betere wereld zonder plastic. Want aan het hele proces, van verpakking tot verzending, wordt geen plastic toegevoegd. De verpakkingen zijn 100% biologisch afbreekbaar en daardoor veel minder belastend voor het milieu.

Hoe kun je milieuvriendelijke beauty producten herkennen? Er zijn wel een aantal tips die je helpen bij het herkennen van een milieuvriendelijke versie. Kijk goed naar de verpakking, ingrediënten, certificering en vermijd microbeads. Shampoo Bars kan alles aanvinken, dus een heel goed alternatief voor normale shampoo.

Wil jij ook minder plastic in huis gebruiken, lees hier 5 simpele tips

Daarnaast is het (omgerekend) voordeliger, want je doet er gemiddeld langer mee. De bars bevatten natuurlijke ingrediënten en het ziet er daarnaast, niet geheel onbelangrijk, heel mooi en fris uit. Ik vind het een ideaal cadeautje om weg te geven.

Ik ben erg enthousiast over mijn nieuwe manier van haar wassen en ben erg benieuwd wat jij van dit duurzame alternatief vindt. Maak jij al gebruik van een Shampoo Bar of een ander product zoals bamboe wattenstaafjes in je badkamer? Lees hier welke alledaagse gebruiksvoorwerpen je nog meer kunt vervangen in duurzame alternatieven.