De bulten was die zich opstapelen en een wasmand die nooit leeg lijkt te raken. Dat is vast herkenbaar als je de was doet in een gezin. Bij ons thuis komt er echt geen eind aan. Kleding die vies is geworden van het buiten spelen, de voetbalkleding van onze zoon, zwemles, beddengoed, handdoeken en ga zo maar door. Je kunt je dan voorstellen hoeveel was je als gezin snel hebt verzamelt. Maar hoe krijg je het wel voor elkaar om de wasmand snel leeg te krijgen en hoe vaak zet je de wasmachine aan in een gezin met kinderen? Ik geef je in deze blog meer tips over de was doen van een gezin. Wie weet heb jij iets aan deze tips!

Een vaste dag of dagen in de week om de was te doen

Even snel een wasje tussendoor doen is een optie. Maar in de meeste gevallen lukt het daarmee niet om alle wasmanden in een keer leeg te krijgen. Als het even kan is het wellicht beter, om een vaste dag in de week of eventueel twee dagen als wasdag uit te roepen. Je kunt op die dag heel de dag door de wasmachine en eventueel droger laten draaien. Aan het eind van de dag heb je alle wasmanden leeg en ligt alle kleding, handdoeken enz. weer mooi opgevouwen of gestreken in de kast. Een gemiddeld huishouden (en dan bedoelen we uiteraard met kinderen) zit gemiddeld op 3 of 4 wassen per week. En ja, soms heb je momenten dat je daar iets boven zult zitten.

De was sorteren voor een gezin

Wassen begint met alle soorten kleding en was vooraf goed te sorteren. Je wilt uiteraard geen rode sok in de witte was tegen komen. Om het sorteren van de was makkelijker te maken, gebruik ik verschillende wasmanden. Zorg ervoor dat je doormiddel van bijvoorbeeld etiketten, een watervaste stift of sticker letters erop te plakken duidelijk maakt welk soort was er in welke mand moet. Dit scheelt echt een hoop uitzoek werk tijdens de wasdag en maakt het ook overzichtelijker.

de was doen voor een gezin tips wasmand leeg

Vlekken gelijk aanpakken

Echte vlekken, zoals grasvlekken, koffie, wijn of bloed pak ik gelijk aan. Dan wacht ik niet tot de wasdag, want dan heb je risco dat je veel meer moet boenen (of zelfs de vlek er niet meer uit krijgt). De ene keer week ik het voor in een emmertje met gewoon wasmiddel en soms gebruik ik een vlekverwijderaar.

Kort wasprogramma

Een normaal wasprogramma kan soms al snel 2 á 3 uren in beslag nemen. Niet heel handig als je in één dag je wasmand leeg wilt krijgen. Daarom kies ik er ook vaak voor om een kort wasprogramma te gebruiken. Ik gebruik hiervoor de strips van Cosmeau, die ook geschikt zijn voor de korte programma’s en voor alle temperaturen. Met zo’n kort programma en een strip van Cosmeau heb je binnen 30 minuten schone was en is het al tijd voor de volgende machine. Handnekkige vlekken? Dan is het wel aan te raden om ze voor te behandelen zoals ik hierboven beschreef.

Goed & gemakkelijk wasmiddel

Ik gebruik sinds kort de strips van Cosmeau. Dit zijn eco vriendelijke vellen wasmiddel. Het lijkt op een velletje papier, maar het is natuurlijk wasmiddel. Het is te doseren via het stippellijntje. Toch een halve wasmachine vol (tot 5kg ongeveer), dan kun je één velletje gebruiken. Bij een normale tot volle machine gebruik je twee vellen. Ook voor babywasjes, zoals vieze rompers en wasbare luiers, kun je deze pH-neutrale strips gebruiken. Daarnaast hebben ze ook nog tal van parfum vrije varianten. Ik ben fan van het gemak. Je legt een strip simpelweg in een trommel met was en het lost 100% op, plus je hebt geen wasverzachter meer nodig. Het is ook nog eens duurzaam, wat ik een mooie bijkomstigheid vind. Win-win-win!

Waar blijven al die sokken?

Vraag je je ook altijd af waar al die sokken blijven als je weer eens met een exemplaar in je handen staat waarvan de bijbehorende sok in de was is zoekgeraakt? Dit is vervelend en komt vaak voor maar er zijn wel handige oplossingen voor. Mijn tip: doe sokken allemaal in een wasnetje. Zo blijven ze allemaal bij elkaar. En wat nou nog handiger is, is dat iedereen zijn eigen sokkenmandje heeft. Eén keer per week gooi je ze in de wasmachine, daarna in de droger en iedereen heeft weer schone en droge sokken. Je hebt trouwens ook speciale sokkenclips die sokken per paar bij elkaar houden in de was. Ook een optie dus!

Was drogen

Je bent in Nederland natuurlijk heel erg afhankelijk van het weer of je je was buiten kunt laten drogen. Het is sowieso het beste voor het milieu om de was buiten te drogen. En, de zon hoeft er echt niet altijd voor te schijnen. Ook met bewolkt weer kun je prima het wasrek of de droogmolen vol was hangen. Wil je écht nog even de laatste was aan kant hebben, kun je als redmiddel de droger gebruiken.

Heb jij ook een was routine? Ik ben heel benieuwd wat jou tips zijn bij de was doen van een gezin. Ik lees jouw tips graag terug in de reacties.