Dan breekt na de kraamweek toch echt het moment aan dat je het met z’n drieën moet doen.  Maar eerlijk gezegd vond ik dit ook wel heel fijn. Ik had super veel vertrouwen gekregen en had ook zin om alles op je eigen maniertjes te proberen. Jacco ging vrijwel gelijk weer aan het werk. Wel begon hij vaak wat later of kwam hij iets eerder thuis van zijn werk. Dat ging prima, maar toch vond ik het altijd weer fijn wanneer ik de auto de oprit op zag komen. (Heb je mijn bevallingsverhaal of kraamweek ervaringen gemist, lees deze dan nog even terug).

Onrustig

Wat al snel bleek was dat Wisse een erg onrustig jongetje was. Lekker slapen in het familiewiegje in de kamer kon hij niet. Hij was heel alert en wilde veel bij mij zijn. Zodra ik hem bijvoorbeeld na een voeding slapend in het wiegje wilde leggen, hoefde ik hem alleen nog maar boven het wiegje te houden of hij keek me alweer met zijn grote ogen aan en begon te huilen. Ik heb daarom heel wat uurtjes samen met hem op de bank gelegen.

Onzeker

Na zo’n 3 weken kon ik hem helemaal niet meer weg leggen. De enige momenten dat hij stil was, was bij mij drinkend aan de borst. Nou ja, drinkend? Een beetje drinken, sabbelen en vervolgens in slaap vallen. Maar owee als ik hem vervolgens weer in zijn wiegje wilde leggen. Dat accepteerde meneertje niet: huilen huilen huilen! Ik werd er best onzeker van. Had ik wel voldoende voeding? Had hij ergens last van? Ik heb het consultatiebureau gebeld en zij gaven tips en adviseerden om Wisse in te bakeren zodat hij rustig werd en de geborgenheid toch voelde. En, ik bestelde een kolfapparaat. Ik wilde voor mezelf zeker weten dat hij voldoende voeding binnen kreeg en wilde uitsluiten dat zijn onrustigheid en vele huilen daar vandaan kwam.

Avonden

Elke dag, keek ik steeds meer op tegen de avonden. ’s Avonds leek het wel alsof hij koffie had gehad, zo wakker was hij. Avonden lang hebben we hem na de laatste voeding al wiegend in slaap proberen te krijgen. Hij sliep bij ons op de kamer in zijn wiegje met wieltjes. Met een hand kon ik het wiegje heen en weer rollen in de hoop dat hij in slaap zou vallen. Soms werkte dat, heel vaak niet. Die keren nam ik hem bij me op bed, legde hem boven op mij en zo vielen we samen in slaap. Het was niet heel ideaal, maar alles voor een beetje slaap.

Nachtvoeding

De nachtvoedingen vond ik gek genoeg helemaal niet erg. Ik vond het sneu om Jacco er ook nog extra wakker voor te maken, dus deed het meestal alleen. We slapen beneden, dus ik vond het fijn om samen met Wisse naar de woonkamer te gaan. Dan kon ik hem daar verschonen en hem relaxed op de bank voeden met een klein lichtje er bij. Mijn voedingen gingen niet heel rap moet ik zeggen. Wisse deed er lang over en viel continu in slaap. Wat heb ik veel ge-appt tijdens de nachtvoedingen met mede new-moms die tegelijk met ons met de nachtvoeding bezig waren. Erg gezellig zo midden in de nacht kan ik je vertellen.

Flesvoeding en kolven

Na 4 weken ben ik met de eerste flesvoeding begonnen. Omdat Wisse zo slecht in kon slapen ’s avonds en ik nog steeds onzeker was over mijn hoeveelheid, gaven we hem voor de nacht een flesje melk. Zo wisten we zeker dat hij met een gevuld buikje de nacht in ging. De rest van de voedingen deed ik tot die tijd, nog steeds zelf aan de borst. Maar deze week ben ik mijn kolfapparaat ook maar eens uit gaan proberen. Ik laste voor mezelf een zogenaamde ‘kolfdag’ in, zodat ik precies wist hoeveel melk ik produceerde op één dag en dus wist wat Wisse binnen kreeg (hoezo controlfreak?!).

Zoekend naar de rust

Mijn ‘kolfdag’ gaf me op de een of andere manier een heleboel rust. Terwijl het natuurlijk een ontzettend tijdrovend klusje is, wist ik nu in ieder geval wat hij binnen kreeg. Daarom ben ik vanaf dat moment dagelijks al mijn voedingen overdag gaan kolven (en na een aantal weken ook ’s nachts) en vulde de rest aan met flesvoeding. Ondertussen was ik ook begonnen met inbakenen. Eerst met een Swaddle me (maar daar rukte hij gewoon zijn armpjes uit), later met een Pacco (aanradertje!!). Of het nu aan het kolven, het inbakenen of de combinatie lag, ik weet het nog steeds niet. Maar wat ik wel weet is dat het werkte. Beetje bij beetje ging het beter en werd Wisse rustiger.

Stoppen met borstvoeding

Vooraf had ik me voorgesteld om te kijken of de borstvoeding zou lukken. Lukte het? Dan was het mooi, en anders zou ik Wisse flesvoeding geven. Maar toen ik eenmaal was begonnen met borst voeden kreeg ik toch een soort oer drang om door te zetten. En de beslissing nemen om te stoppen vond ik best een dingetje. De combinatie van het weer aan het werk zijn (na 14 weken) en een afnemende productie heeft me na 16 weken toch doen besluiten om de knoop door te hakken. Ik stop. Ik ben stiekem best een beetje trots op mezelf dat ik het toch nog 16 weken heb volgehouden, ondanks de keizersnee en vanaf een week of 5 fulltime kolvend.

Na 3 maanden

Na 3 maanden ben ik weer aan het werk gegaan en is Wisse een veel rustiger mannetje geworden. Terugkijkend op deze periode heb ik toch wel gemengde gevoelens. Ik vond het behoorlijk pittig moet ik zeggen. Ondanks dat, waren het ook maanden om nooit meer te vergeten. Wat is het toch bijzonder om zo’n klein mensje bij je te hebben.

Hoe waren jullie eerste maanden met je kleintje?

Badjasje