Dat wegduiken in een goed boek jouw favoriete tijdverdrijf is, betekent niet dat je kind automatisch ook zo’n enthousiaste lezer is. Misschien verslindt jij op vakantie een Time magazine, twee romans en een zelfhulpboek, terwijl je kind alleen al het verplichte leeshuiswerk zo lang mogelijk uitstelt. Zelf weet je dat lezen een leuke en leerzame manier is om je even helemaal in een andere wereld onder te dompelen, iets nieuws te leren en je voorstellingsvermogen aan te spreken. Maar als je kind het lezen maar vervelend vindt, of er moeite mee heeft, kan een standaard leesboek veel weerstand oproepen. Lees verder als je benieuwd bent naar andere manieren om je kind toch met plezier te laten lezen, ook als hij geen boekenwurm is!

Tijdschriften

Dikke leesboeken met veel tekst, kunnen ook voor kinderen die al goed kunnen lezen moeilijk zijn. Je moet je namelijk ook langere tijd goed kunnen concentreren en inleven om voor jezelf een interessant verhaal te kunnen maken van een reeks letters op papier. Voor sommige kinderen werkt het dan ook beter om te beginnen met kleine stukjes tekst over specifieke onderwerpen die hun interesse hebben, waar plaatjes bij staan die het onderwerp meteen visueel maken. Moet je kind niets hebben van boeken, maar is hij wel gek op voetballen? Probeer een keer een tijdschrift over voetbal, met foto’s van bekende spelers en nieuwtjes over zijn favoriete voetbalclub. Grote kans dat dit hem motiveert om ook wat van de artikelen en verhaaltjes te lezen.

Luisterboeken

Als je kind niet graag leest of er bijvoorbeeld door dyslexie moeite mee heeft, kunnen luisterboeken een leuke manier zijn om je kind toch de ervaring te geven van jezelf onderdompelen in een verhaal. Er zijn verschillende diensten beschikbaar waar je bijvoorbeeld via een telefoon of tablet boeken kunt downloaden die worden voorgelezen. Zo kan je kind zich toch laten meevoeren in spannende verhalen of zich terugtrekken met iets anders dan een scherm, zonder dat hij of zij actief hoeft te lezen. Er zijn ook non-fictie luisterboeken als je kind meer van de feitjes is en bijvoorbeeld al luisterend een gaaf boek over dino’s wilt lezen.

Doeboeken

Een doeboek is een leuke manier om kinderen die niet van lezen houden, toch enthousiast te krijgen over boeken. In doeboeken staan bijvoorbeeld raadsels, spelletjes en opdrachten die je kind moet lezen om er vervolgens mee aan de slag te gaan. Dit maakt dat de hoofdzaak ligt bij het uitvoeren van bepaalde taken en het lezen meer terloops gebeurt. Zo haalt het voor kinderen de druk van het lezen en zorgt het voor een positieve associatie met het lezen van teksten, omdat het een leuke nieuwe activiteit of oplossing oplevert. Genoeg leuke manieren dus om je kind dat niet van boeken houdt toch aan het lezen te krijgen!