Het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar gaat bijna weer van start: De Nationale Voorleesdagen! 26 januari tot en met 5 februari staat in het teken van voorlezen en de leukste prentenboeken. Traditiegetrouw wordt de week afgetrapt met Het Nationale Voorleesontbijt waar vele scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en boekhandelaren aan mee doen.

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen heeft een groot positief effect op kinderen. Het prikkelt hun fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en geeft vooral plezier. Want niets is zo leuk (en belangrijk) om voorgelezen te worden uit een van de talloze mooie kinderboeken. Want zeg nou eerlijk: van kinderboeken krijg je eigenlijk nooit genoeg.

Zoek je leuke voorlees- of prentenboeken? Ga dan zeker ook langs bij Bruna. Zij hebben een groot assortiment kinderboeken voor alle leeftijden. Álle boeken zijn op reservering af te halen in de winkel of je kunt ze online bestellen op de site.

Prentenboek van het jaar 2022

Elk jaar in april wordt de Prentenboek Top 10 gevormd door een commité van jeugdbibliothecarissen. Samen met Het Prentenboek van het Jaar zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen.

Dit zijn de thematitels kinderboekenweek 2022

Het prentenboek van het jaar 2022 – Maar eerst ving ik een monster – gaat over een verhaal waarin een kind zelf zijn verhaaltje voor het slapengaan bedenkt. Een verhaal over een ouder/kind rol met een verrassend einde. Het is een verhaal waarin ouders (maar vast en zeker ook kinderen) zich in zullen herkennen. Het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

prentenboek van het jaar 2022 maar eerst ving ik een monster

Ga je ook iets leuks voor het Prentenboek van het Jaar knutselen? Wij maakten monsters van papier. Boekenlegger monsters die je in je boek kunt stoppen, om later precies te weten waar je in het boek bent gebleven.

prentenboek van het jaar knutselen

Lees ook: voorlezen is een feestje!

Wat heb je nodig?

 • verschillende kleuren karton
 • lijmstift
 • schaar
 • zwarte stift
 • wiebeloogjes
 • eventueel meer versieringen zoals washitape, veertjes, etc.

Het knutselidee voor de Nationale Voorleesdagen 2022 maken

 1. Gebruik een stuk gekleurd karton naar keuze. Je maakt hiermee de onderlegger (de vorm van het monster). Deze kun je rechthoekig maken (zo’n 5 bij 15 centimeter) of knip een andere gekke vorm.
 2. Knip de ‘neus’ van het monster uit een ander stukje karton. Je kunt hiervoor dezelfde kleur gebruiken als je voor de vorm van het monster hebt gebruikt. Maar een ander bijpassend kleurtje kan ook heel leuk staan. Vouw het laatste stukje om. Dit wordt het plakrandje
 3. Plak de neus met het plakrandje op de onderlegger.
 4. Plak daarboven één, twee of meer wiebeloogjes voor een leuk effect
 5. Daarna kun je gaan versieren. Heeft jouw monster gekke pukkels? Rare strepen? Of misschien een veer bovenop zijn hoofd? Gebruik je fantasie, want hoe gekker hoe beter!

Ga jij nou ook deze monsters van het Prentenboek van het Jaar knutselen? Laat het me vooral weten, want ik ben erg benieuwd naar jullie mooie creaties! Deel bijvoorbeeld een leuke foto in een story of post en tag @pscheryl op Facebook of Instagram. Of laat een reactie achter onder deze blog.

prentenboek van het jaar knutselen monster boekenlegger