Kinderen vinden het vaak heerlijk om lekker buiten te spelen. Daarnaast is buitenspelen in de natuur gezond. Vooral nu het zomer is, zullen ze de meeste tijd buiten doorbrengen. Maar af en toe kun je wel wat inspiratie gebruiken om de kinderen te vermaken. In deze blog vind je een verzameling van de leukste buitenspeelactiviteiten voor kinderen.

Buitenspeelactiviteiten met water

 • Maak eigen waterglijbaan – Met een stuk zeil en water maak je in een handomdraai een super toffe buikschuifbaan. Let wel op dat je dit op een zachte ondergrond, bijv gras, doet om gewonden te voorkomen. Natuurlijk zijn de waterglijbanen ook online te koop.
 • Waterparcours – maak een parcours door de tuin met verschillende hindernissen. Zet een volle emmer aan het begin en een lege aan het einde. Loop het parcour met een bekertje gevuld met water naar het einde en leeg hem in de emmer die daar staat. Wie heeft er binnen een bepaalde tijd de meeste water in de emmer?
 • Door de sprinkler rennen – is een heel goed idee bij heel heet weer. Lekker rennen, springen en kliederen. Voor kinderen is er niets leukers.
 • Watergevecht op de muur – Teken op de muur een vrolijk gezichtje met stoepkrijt en spuit deze er met een waterpistool zo snel mogelijk van af.
stoepkrijt activiteit
 • Waterballon pinata – Ook zo’n fijne activiteit om lekker af te koelen. Knoop aan een touw verschillende waterballonnen gevuld met water. Probeer om de beurt met een stok de waterballonnen van het touw te slaan.
 • Waterspeelgoed – Je hebt ook nog heel veel anders waterspeelgoed wat ontzettend leuk is voor kinderen. Denk aan mega bellenblaas, waterpistolen, waterballonnen en verschillende watertafels. Voor elke leeftijd is er geschikt waterspeelgoed te verkrijgen.

Buitenspeelactiviteiten spelletjes

 • Hindernisbaan – Klauter door een opgezet touwparcours in de tuin. Hang touwen kriskras door elkaar en klim hier door heen zonder het touw te raken. Spannend!
 • Speel KUBB – Bij dit Zweedse familie spelletje moet je houten blokken van de ander omgooien. Je kunt de houten blokken zelf maken samen met papa of mama, maar natuurlijk is deze ook te koop.
 • Zakdoekje leggen – Een activiteit die je met meerdere kinderen kunt spelen. Leg allemaal kussens in een kring op de grond en speel het wel bekende spelletje zakdoekje leggen.

Buitenspeelactiviteiten creatief

 • Maak een bloemenketting – Je hebt ze misschien zelf vroeger ook wel eens gemaakt, een madeliefsjes ketting. Maak van deze kleine bloemetjes die vaak in de grasvelden wel te vinden zijn een ketting. Maak een gaatje, bijvoorbeeld met je nagel, in het uiteinde van het steeltje en haal het madeliefje hier door heen. Rijg zo door tot je een lange ketting hebt.
 • Maak zelf een bloempot – Knutsel van oudere spullen, zoals een conservenblikje of een lege pindakaaspot een bloempot. Haal het etiket er af en versier het met papier, stof of kleurrijke masking tape tot een mooie bloempot.
 • Maak je eigen racebaan – maak van verschillende kleuren stoepkrijg je eigen racebaan. Dit kun je ook spelen met meerdere kinderen. Haal de autotjes tevoorschijn en racen maar!
 • Wolken knutselen – Kijk met je kind op een bewolkte dag naar de wolken. Welke vormen zie je? Teken, schilder of plak met watjes wat je ziet.
 • Tuin opfleuren – Zoek bijvoorbeeld stenen die je kunt verven, ga takken versieren of maak een leuke vlaggenlijn voor buiten in de tuin. Fleur je tuin binnen no time helemaal op met je eigen knutsels.
vlaggenlijn voor buiten

Meer voorbeelden voor creatief buiten spelen? Bekijk hier meer ideeën om te doen met stoepkrijt

Buitenspeelactiviteiten in de natuur

 • Zelf insectenhotel maken – Deze buitenactiviteit is leuk en ook nog eens goed voor milieu. Om de kleine diertjes te helpen kun je van oude spulletjes zelf een insectenhotel maken. Gebruik bijvoorbeeld een houten kistje of een oud vogelhuisjes. En gebruik hierin materialen uit de natuur zoals takjes, zaagsel of holle rietstengels. Plaats hem vervolgens op een plek in de tuin waar veel zon is en de diertjes zullen je heel dankbaar zijn.
 • Tuinbingo – Doe de tuinbingo van OERRR. Wie spot als eerste de koolmees en wie de mier? Op de website van natuurmonumenten kun je deze tuinbingo downloaden. Maar zelf maken kan natuurlijk ook.
 • Plant een zaadje – Zoek samen met je kind een leuke bloem of kruid uit die je gaat planten. Vervolgens kun je samen met je kind het hele groeiproces volgen. Een ontzettend leuke en leerzame activiteit. Kijk bijvoorbeeld ook hoe je een mandarijnenkistje omtovert tot een mini kruidentuintje.
kruidentuintje in een mandarijnenkistje

Hopelijk heb je weer nieuwe inspiratie voor buitenspeelactiviteiten of buitenspeelgoed. Zoek je meer inspiratie om kinderen thuis te vermaken, kijk dan tussen deze leuke ideeën?

Wat vinden jouw kinderen leuk om te doen wanneer ze buitenspelen?