Het houten klimrek en het leuke speelhuisje voor de kinderen staan vaak het hele jaar buiten. Onder invloed van allerlei weersomstandigheden heeft een houten speeltoestel heel wat te verduren. Daarnaast moet je ook goed op de veiligheid van het toestel letten. Hout waar door de weersinvloeden een laagje groene aanslag op komt kan spekglad worden. Het is belangrijk om houten speeltoestellen regelmatig te controleren en te onderhouden. We vertellen je hieronder graag hoe je dat het beste kan doen.

Een houten speeltoestel onderhouden met beits

Het hout wat doorgaans gebruikt wordt voor het maken van speeltoestellen, is van uitstekende kwaliteit en in veel gevallen ook geïmpregneerd. Over het algemeen genomen vraagt het bijna geen onderhoud. Toch kan je het hout nog wat extra beschermen tegen bijvoorbeeld schimmels en het rotten van het hout tegengaan door het speeltoestel te beitsen.

Hier gebruik je een beits voor die doorzichtig is waardoor je de echte kleur en de tekening van het hout blijft zien. Uiteraard kan je ook kiezen voor een beits met kleur. Het beitsen zorgt ervoor dat een speeltoestel veel langer meegaat.

Elk seizoen het speeltoestel schoonmaken

We hadden het net al even over de mogelijk afzetting van groene aanslag op het hout. Hierdoor kunnen er onveilige situaties ontstaan. Veiligheid staat voorop. Kinderen moeten veilig kunnen spelen. Maak het houten speeltoestel schoon met een mengsel van water en wat zachte vloeibare zeep. Gebruik een borstel die zacht is, en ga ook niet heel hard schuren met de borstel op het hout. Dit is om beschadigingen van de houten delen te voorkomen.

Dit is ook de reden waarom het geen goed idee is om met de hogedrukreiniger het speeltoestel schoon te gaan spuiten. Door de hoge druk van het water kan het hout ook beschadigen. Gebruik daarom een mild sopje en een borstel met zachte haren. Tijdens het schoonmaken, heb je mooi de gelegenheid om alles te controleren. Zitten alle onderdelen nog goed vast? Kijk ook gelijk of er niet iets kapot is of ontbreekt aan het toestel.

Lees ook: hoe richt je een kindvriendelijke tuin in?

Onderdelen die je eraf kan halen binnen zetten

Nog een tip om houten speeltoestellen te onderhouden is om het niet buiten te laten staan. Soms is het niet haalbaar om het complete houten speeltoestel binnen te zetten. Tenzij je een heftruck wil huren of een pick and carry huren wilt én genoeg opbergruimte hebt in de berging of je schuur. Wat wel kan zijn losse onderdelen, of onderdelen die je gemakkelijk los kunt halen binnen te zetten. Dit binnen zetten is een betere optie dan een hoes over het speeltoestel plaatsen. Want met een hoes kan er onder de hoes vocht ontstaan waardoor de kans vrij groot is dat er schimmelvorming optreed.