Op een bepaald moment komen kinderen op een leeftijd dat ze spelletjes leuk beginnen te vinden. Ze begrijpen de spelregels die horen bij een spelletje en de concentratieboog wordt langer naarmate ze ouder worden. Ik merkte de interesse in spelletjes echt bij de kinderen toen ze ongeveer naar de basisschool gingen. Los van kwartet en memory natuurlijk, want dat was al een stukje eerder. Maar wat zijn nou de leukste kinderspelletjes voor kids van ongeveer 4 jaar? Ik vroeg het aan het thuis panel en deel hier onze favorieten.

Top 5 – kinderspellen voor kinderen van 4 jaar

Hieronder deel ik onze favoriete kinderspelletjes voor kids van 4 jaar. Maar voodat ik dat doe, deel ik ook nog even een item die hier in huis echt onmisbaar is, de kaartenhouder. Zoals je straks gaat lezen zitten er een aantal spelletjes bij waar je meerdere kaarten in de hand moet houden, net zoals bij kwartet. Dat is vrij lastig voor de kleine handjes en daarom is een kaarthouder echt een uitkomst.

Ook leuk om te lezen: onze favoriete spelletjes apps voor kinderen van 4 jaar

#1. Skip-bo junior

Het eeste spelletje wat een favoriet is bij ons, is Skip-Bo Junior. Het lijkt, natuurlijk, heel erg op het originele Skip-Bo wat je misschien wel kent. De junior versie gaat alleen tot 10 in plaats van 12. Daarnaast staan er herkenbare plaatjes per getal op de kaarten. Zo zie je de slak op alle tweeën en kom je op alle kaarten met de zeven het lieveheersbeestje tegen. Dit helpt de kinderen de kaarten beter te herkennen.

kinderspelletjes Skip bo junior

#2 Sequence Junior

Ook dit spelletje is een kinder variant op een bekend en populair spel bij volwassenen, Sequence. Sequence Junior kan al gespeeld worden vanaf 3 jaar. Het doel van het spelletje is om met fiches vier op een rij te krijgen.

Het speelbord bestaat uit plaatsjes van dieren,19 verschillende in totaal. Daarnaast heb je speelkaarten met daarop dezelfde dieren van het speelbord. Iedere speler ontvangt vooraf drie kaarten. Om de beurt mag je een fiche leggen op een dier van het bord waar je een speelkaart van hebt. Elk dier staat twee keer op het bord, dus je moet goed kijken welke het beste en handigste voor je is. Je moet uiteraard proberen om vier fiches op een rij te krijgen. De eenhoorn kaart (waarmee je een fiche mag leggen op het dier naar keuze) en de draken kaart (waarmee je een fiche van een andere speler mag omruilen met de jouwe) maken het spel helemaal af.

spelletjes voor kinderen van 4 jaar

#3 UNO Junior

Je hebt verschillende varianten in de UNO junior spellen. De originele met dieren uit de dierentuin is de meest voorkomende, maar je hebt ook een variant van PAW Patrol of een Mario variant.

Het doel van het spel is wel overal hetzelfde: zo snel mogelijk alle kaarten die je in je handen hebt wegspelen. Dit doe je door de kaarten op kleur, dier of cijfer op de bovenste kaart van de stapel te leggen. Er zitten een paar ‘pestkaarten’ tussen waarbij de tegenspeler +1 of +2 kaarten moet bij pakken of een beurt moet overslaan. Heb je nog één kaart in je handen? Roep UNO en wie weet win je het potje.

spellen voor 4 jarigen

#4 Carcassone Junior bordspel

Carcassonne Junior is winnaar van de verkiezing Spel van het Jaar 2012 in de categorie 3-6 jaar en ik vind dat meer dan terecht. Het is echt een favoriet spelletje van onze 4 jarige thuis.

Je ontvangt vooraf acht houten speelstukken die je als eerst aan land moet proberen te krijgen. Dit doe je door steeds een landtegel op tafel te leggen waardoor je wegen, bruggen en huizen aan elkaar bouwt. Heb je een weg afgebouwd? Dan mag je de hout speelstukken (de kinderen van Carcassonne) aan land zetten. Ben je als eerste alle stukken kwijt? Dan heb je gewonnen!

bordspel voor kinderen

#5 Jumbo Kroko Loko

Kroko Loko is echt een aanrader voor kinderen van 4 jaar. Ze moeten proberen hun krokodil zo lang mogelijk te maken door kaartjes te verzamelen. Je moet daarbij goed onthouden welk dier waar ligt én ook nog letten of het een land-, lucht- of waterdier is. Zo leren kinderen gelijk wat voor dier het is. Met de dobbelsteen kun je een kaartje pakken van je tegenspeler of een beurt overslaan, wat het natuurlijk extra spannend maakt.

Welke kinderspelletjes voor kids van 4 jaar spelen jullie het liefst?