Hoe ouder het kind wordt, hoe meer kinderen zichzelf kunnen vermaken. Ik merk het nu aan Carice, die net drie jaar geworden is. Bij haar gaat het steeds beter, al is het ene kind er beter in dan het andere. Ze speelt ook graag met speelgoed dat het zelf vermaken bevordert, zoals rollenspel speelgoed. Is ze vandaag een “echte” kapster, en kan ze morgen (of zelfs over een paar minuten) een zuster zijn of haalt ze boodschappen bij de winkel.

Wat is rollenspel speelgoed?

Rollenspel speelgoed is enorm populair. Het is speelgoed waarbij het kind doet alsof hij of zij iemand anders is. Ze spelen een rol na die hen bekend voor komt. Dat kan heel simpel zijn door letterlijk een volwassene na te doen -bijvoorbeeld het pakken van een doek en beginnen de tafel te poetsen- tot een rollenspel met een echte verhaallijn die ze ook een langere tijd vol kunnen houden. Helemaal afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Rollenspel speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Het stimuleert kinderen hun fantasie te gebruiken, te ontdekken en te onderzoeken. Kinderen hebben een enorme fantasie. Met dit type speelgoed komt dat goed naar boven. Daarnaast leert een kind zich door een rollenspel ook goed in een ander te verplaatsen.

Welke soorten rollenspel speelgoed is leuk?

Als je op zoek gaat naar rollenspel speelgoed is de kans aanwezig dat je bij By Bineke terecht komt. In haar webshop vind je verschillende soorten rollenspellen én hele toffe (bijbehorende) houten koffertjes. Ze bedrukt ze met naam en het thema die je wilt. Van dierenarts tot kapper en van detective tot klusjesman. Dit houten koffertje is superleuk om mee te spelen en ideaal om de spulletjes in op te bergen.

Kapperset speelgoed

Met deze houten speelset voor de kapper kunnen ze tijden zoet zijn en doen alsof ze een kapper zijn. Haren knippen, even föhnen of stylen met de styletang. Carice vind het ook fantatisch en komt vaak met haar setje aan om even mijn haren ’te knippen’. Ook haar grote broer en zelfs visite moeten in haar kapperstoel zitten voor een nieuwe coupe.

Speelgoed gereedschap

Voor de kleine Bob de Bouwers is natuurlijk speelgoed gereedschap een echte musthave. Tijd om papa en mama te helpen met klusjes in en om het huis. Sla spijkers in een plank met de hamer, of schroef een oud bankje uit elkaar met de schroevendraaier. Met dit speelgoed kunnen ze uren zoet zijn.

Dokter speelgoed

Met een doktersetje kan het kind een “echte” dokter zijn. Rollenspel speelgoed kan helpen bij spelend leren. Doordat kinderen met dit soort rollenspellen bezig zijn, leren ze situaties uit het echte leven ook beter te begrijpen. Dit kan ook zeker een positieve invloed hebben op het moment dat ze zelf eens naar een dokter moeten.

Make up speelgoed

Er komt een moment dat meisjes (en soms ook jongens) zien dat hun mama een make-upje op doet en roepen: ‘Ik wil ook!’ Logisch dat ze graag net als mama willen zijn. Bineke heeft ook hele toffe kindermake-up in de shop. In deze kindermake-upset van het Nederlandse merk Souza zitten drie kleuren oogschaduw met kwastje, twee kleuren nagellak,  twee kleuren lipgloss en blush met blushkwast.  Allemaal op waterbasis en dus makkelijk te verwijderen. Maar als je liever een houten make-up speelset hebt, is deze uiteraard ook heel leuk voor de kleine dametjes.

Nog meer speel inspiratie

Mocht je op zoek zijn naar leuke spelletjes of activiteiten om met de kids te doen, dan moet je zeker ook nog even de rubriek spelen bekijken. En daarnaast vind je op de blog ook nog hele leuke buitenspelletjes voor kinderen.