Buiten spelen is niet alleen leuk het is ook gezond voor kinderen. Je eigen speeltoestellen in de tuin geeft kinderen de mogelijkheid om veilig te kunnen spelen. Maar waar moet je opletten bij het maken van je eigen speeltuin(tje) en welke elementen mogen niet ontbreken? We vertellen je er hieronder graag meer over en waarom dit een goed idee is.

Waarom speeltoestellen in je tuin?

Kinderen zitten doorgaans nogal wat uren binnenin huis al dan niet achter een scherm. Om het buiten spelen te stimuleren zijn speeltoestellen in de achtertuin de ideale oplossing. Het buiten spelen helpt bij de ontwikkeling van je kind. Ze krijgen er bijvoorbeeld een betere motoriek van. Ook zorgt het ervoor dat het kind creatiever wordt en leert het op die manier ook hoe het met te veel aan prikkels om moet gaan. Natuurlijk is het in de buitenlucht spelen ook goed voor het welzijn van het kind.

Welke speeltoestellen kies je?

Voor de keuze van de speeltoestellen is het belangrijk te kijken naar de leeftijd of leeftijden van de kinderen. Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbaar ruimte in de achtertuin en het aantal kinderen dat er mogelijk mee gaat spelen. Wellicht heb je na school vaak de achtertuin vol met klasgenootjes en buurkinderen die komen spelen.

Kinderen tot 4 jaar

Voor kinderen in de leeftijd tot 4 jaar kies je bijvoorbeeld voor een zandbak, een speelhuisje (klein formaat) en een schommel. Bij de schommel kies je voor de veiligheid voor een exemplaar met een extra steun voor de buik en de rug. Ook een kleine glijbaan is een geschikt speeltoestel.

Kinderen van 4 tot 8 jaar

In een leeftijdsklasse ouder kun je goed kiezen voor een groter formaat speelhuis. In sommige gevallen kun je dit speelhuis multifunctioneel inzetten en zit hier bijvoorbeeld gelijk een grote glijbaan en schommels aan vast. (kijk bijvoorbeeld eens op de site van gardenway.nl) Klimmen is op deze leeftijd ook helemaal geweldig. Daarom zouder er ook klimmogelijkheden zoals een touw in een grote boom of een toepassing op het speelhuis kunnen komen. Hier moeten ook de trampoline niet vergeten.

Lees ook: 100 buitenspelletjes en -activiteiten voor kinderen

Kinderen van 8 jaar en ouder

Als de kinderen iets ouder worden, veranderen hun interesses. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helemaal gek zijn van voetballen. Voetbalgoals is dan ook een enorm leuke toevoeging aan je speelplaats. Een ander leuk idee is een PlayBase waar je veel verschillende sporten op en door kun beoefenen. Je kunt er ringen aan hangen of een rekstok voor gymnastische oefeningen. En wat dacht je van een een basketbalring of klimstenen om je eigen klimwand te maken.

Met een aanbod van diverse speeltoestellen in de tuin geeft het meerdere kinderen de gelegenheid en ruimte om te kunnen spelen. Zo kunnen kinderen úren lang lekker buiten spelen en heb je ze stiekem ook nog lekker dichtbij.

Bron foto’s: Gardenway.nl