Wist je dat nieuwsgierigheid de motor is achter leren? De wereld verandert snel. Zo snel, dat het onderwijs niet altijd even snel mee beweegt. Door kinderen nieuwsgierig te maken en hen te leren om creatief en probleemoplossend te denken, zijn ze beter op de toekomst voorbereid. De makers van Wahoe hebben de Edubox ontwikkeld die kinderen op deze vlakken helpt groeien. Samen met Wisse mochten we de Edubox ‘optische illusies’ uitproberen. Benieuwd wat een Wahoe Edubox precies is en wat we er van vinden?
Wat is een Edubox?
De Edubox is bedacht en ontwikkelt door Nicole en Jenna. Het is een vrolijke doos die je thuisgestuurd krijgt met daarin een aantal activiteiten voor kinderen. In deze kant-en-klare boxen zit een aantal leerzame activiteiten die kinderen thuis kunnen proberen. Elke activiteit ondersteunt en stimuleert kinderen om meer van de wereld te ontdekken en ervaren.
De activiteiten in de Edubox zijn echte doe-activiteiten. Bouwen, tekenen, proberen en ervaren. De boxen zijn er in verschillende onderwerpen en voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Je kunt de opdrachten samen met je kind doen, maar vanaf een jaar of 6-8 kunnen kinderen ook zelf aan de slag. Een Edubox is ideaal voor de (zomer)vakantie of in het weekend.
Wat zit er in een Wahoe Edubox?
In elke Wahoe Edubox zitten 3 of 4 activiteiten en een grote XXL poster. Op deze poster staat per activiteit uitgelegd wat je moet doen en wat je nodig hebt. Alle benodigdheden zitten per activiteit in een zakje die gesloten is met een sluitsticker. Het icoontje van de sluitsticker correspondeert weer met het icoontje op de XXL poster. Zo weet je precies welk zakje bij welke activiteit hoort.
De box en benodigheden worden zo duurzaam mogelijk in Nederland geproduceert. Nicole en Janna bedenken de onderwerpen van de boxen en ontwikkelen de activiteiten zelf. Alle onderwerpen vallen in de thema’s:
- Biologie & milieu
- Computer Science en programmeren
- Science
- Zelfbewustzijn en diversiteit
Aan de slag!
De box die wij hebben geprobeerd is de Wahoe Edubox optische illusie (4-6 jaar). Wisse zit in groep 2 en is nu 5,5 jaar. Een perfecte leeftijd om deze box te proberen. Toen de vrolijke doos werd bezorgd, moest hij uiteraard gelijk open. Het kokertje wat in de doos zit, werd al gelijk als verrekijker gebruikt. De zakjes en de kleurrijke poster maken je gelijk nieuwsgierig naar de rest.
In de box zitten vier activiteiten in het thema ‘optische illusie’. De opdrachten staan in het teken van verwondering en ze proberen de kinderen uit te leggen hoe je ogen en hersenen samenwerken. Eén van de opdrachten is om een kaleidoscoop te maken. Vandaar dat kokertje dus. Met een paar simpele items, kun je vormen en kleuren zien veranderen als je door je eigen gebouwde kaleidoscoop kijkt.
Een ander leuke activeiteit is een echte goocheltruc waar je met behulp van een doosje een chenilledraadje doormidden ‘knipt’. Húh? Bij alle activiteiten in de box, houd je je hersenen voor de gek.
Wat vonden wij er van?
Wisse (en ik ook) is ontzettend enthousiast. De activiteiten in de box zijn uitdagend en vernieuwend. Niet een standaad iets wat je op school ook doet. Daarnaast kun je bepaalde activieiten blijven doen en herhalen waarbij de box je wel een aantal uren speelplezier geeft. Maar je kunt de box er ook prima in een verloren momentje van een paar minuten bijpakken. Je hoeft namelijk niet alles in één keer uit te voeren.
Je ziet dat er veel liefde en aandacht in de box gestopt is. Nu zullen we niet elke opdracht in de box gaan verklappen, maar Wisse’s favoriet is toch wel ‘In de kom?’. De activiteit draait om dingen te zien die er eigenlijk helemaal niet zijn, bijvoorbeeld door heel snel te draaien. Door de bijgeleverde stickers van een vis en een vissenkom op een rietje te plakken heeft hij zelf zijn eigen thaumatroop gebouwd. Door heel snel het rietje tussen zijn handen te laten draaien, krijg je optisch bedrog waardoor het lijkt alsof de vis ín de vissenkom zit. Wat ik zelf leuk vind aan deze opdracht is dat er ook blanco stickers bijgeleverd zijn, zodat hij zelf ook aan de slag kan gaan om een optisch bedrog te bedenken. Zo maakte hij zijn eigen ‘bloemen in de vaas’.
Zelf een Wahoe Edubox proberen
De boxen blijven in ontwikkeling, dus er komen steeds weer nieuwe onderwerpen bij. Ik kan me voorstellen dat je ook nieuwsgierig bent geworden naar een Edubox en wilt weten waar je deze kunt kopen. Op de site van Wahoe kun je de boxen los kopen of je kunt daar een abonnement aanschaffen. Bij een abonnement ontvang je elke twee maanden een nieuwe box.
Sluit je een abonnement af, betaal je slechts €19,95 per box. Wil je liever eerst een losse Wahoe Edubox bestellen? Dan betaal je €26,95.
Dit lijkt me super om met je kids samen te doen.
Ik heb zelf geen kinderen, maar ik vind wel dat educatieve/leerzame spelletjes een grote meerwaarde hebben.
Wat een leuke box is dat zeg! Op die manier leren kinderen spelenderwijs. Dat lijkt me toch altijd de beste manier. Dat leren gewoon leuk is.
Wat een leuke doe box, ideaal voor de zomervakantie of onderweg.
Wat een geweldige box. Dit lijkt me heel fijn om met de kinderen in de vakantie te doen
Oh wat ontzettend leuk zeg! Heb zelf geen kinderen maar werk wel met ze en weet zeker dat dit goed aanslaat!
Wat een geweldig concept is dit zeg. Dit zou ik als klein meisje ook erg leuk gevonden hebben
Ik vind het ook wel een origineel cadeau om weg te geven, omdat het bijdraagt aan het spelenderwijs leren en niet zomaar wat speelgoed is.
Goh wat leuk! Ik kende wel andere boxen, maar deze niet. Ziet er wel leuk uit!