De jongens van Irma houden niet echt van knutselen. Ze hebben het geduld er niet echt voor en je maakt ze gewoon niet echt blij met alle fijne knutselspullen. Er zijn vast veel meer jongens (en meisjes) die niet van knutselen houden. Hiervoor geeft Irma je tips voor creatieve activiteiten voor jongens, om ze toch af en toe creatief bezig te laten zijn.


1. Knippen en (vooral) plakken

Wil je iets maken voor een jarige opa, neefje, tante of vriendje? Sla deze tip dan over en ga door naar de volgende tip 😉 De ‘werkjes’ die hier uitkomen hebben een zeer hoge afschuwelijkheidsfactor. Maar hey, de kids zijn wél even mooi bezig. Daar gaat het om toch?

Pak een groot vel dik papier. Groot is belangrijk. Zo komt er zo min mogelijk lijm op de tafel en zo veel mogelijk op het papier. Dik is ook handig, zodat de lijm er niet doorheen trekt en straks vast zit aan de tafel of het tafelkleed (ik deel graag mijn ervaringen).

Ik weet niet wat het is, maar lijm is echt tha bomb hier in huis. Ik geef de kids dan gewoon allerlei materialen, zoals lege wc-rolletjes, karton, wat oude kleurplaten die ze gemaakt hebben om te knippen (heus, ik bewaar er wel wat in de knutselmap hoor, maar je kunt niet alles bewaren he 😉 ). Ennnnn wat vooral heel leuk is, zijn wiebeloogjes. Wie kent ze nog?

Lekker blaadjes in stukjes knippen en deze dan op dat grote dikke vel papier plakken met (heel veel) lijm, extra plakband en voor de zekerheid nog washitape. De wiebeloogjes geef ik ze dan als ze het eigenlijk
(na 7 minuten) al een beetje zat zijn. Dan zijn ze nog weer even een paar minuten extra ‘zoet’.

Leuke variatie in plaats van een groot vel dik papier: Een leeg pak melk/vla/yoghurt en daar vanalles opplakken.

knippen en plakken

2. Kleien op z’n jongens

Kleien vond ik als kind super leuk. Lekker vanalles maken, uren was ik er zoet mee. Maar de jongens zijn op ‘gewoon’ een beetje kleien al snel uitgekeken en vliegt de klei letterlijk de hele keuken door.

Tip 1:
Wij kochten de Maddmattr ultimate brick maker van Kauwsieraden & meer. Wát een succes. Zelf blokjes maken en daarmee vervolgens iets bouwen. De ‘klei/magic sand’ is super fijn, voelt zacht aan, is niet plakkerig en helemaal fijn: het droogt niet uit. Dus de bouwwerken kunnen even blijven staan. Maar vaak belanden ze diezelfde avond op ‘mysterieuze wijze’ weer in de doos. Kunnen ze weer opnieuw beginnen.  

Tip 2:
We hebben wat potjes klei waar dus weinig mee gespeeld wordt. Maar toen kwam ik bij de Zeeman de ‘Funny characters’ tegen. Ze zijn er volgens mij nu niet meer, maar je kunt ze ook bij Bol.com bestellen. Een potje met 36 armpjes, beentjes, petten, hoedjes, oogjes, mondjes, die je in een homp klei kunt drukken en er dan grappige figuren van kunt maken. Dikke hit! En best creatief: ze maken zelf de meest gekke poppetjes. Of een slak met een hoed. Of een monster met 6 armen.

Tip 3: Je kunt ook aan de slag met dit zoutdeeg recept of zelf klei maken met deze handige blog van Anja. Je kunt er naast het maken natuurlijk daarna ook mee knutselen.

3. Knutselen met oude (grote) dozen

Dit idee is eigenlijk ontstaan toen jan 2 jaar was. Hij had een brandweerauto van Brandweerman Sam, maar géén brandweerkazerne.
Toevallig had ik net een (te grote) bestelling kleding binnen gekregen, dus een grote doos stond in de keuken + een kind dat graag een brandweerkazerne wou en het over niets anders kon hebben. Ik sneed de doos de kleine ‘flappen’ in punten, vouwde de grote ‘flappen’ er overheen zodat je een puntdak krijgt. Ik sneed in de voorkant een grote deur waar de brandweerauto in paste, de zijkant raampjes en een kleinere deur voor de quad en een deur waar Sam, Jenny en Elvis doorheen konden lopen.

Tip: maak de deuren niet te klein. Frustratie bij kind wanneer hij niet zelf de poppetjes fatsoenlijk naar binnen kan krijgen.

Deze brandweerkazerne schilderde ik samen met Jan helemaal rood. Ook maakten we meteen wat ‘vlammen’ van het overgebleven karton, die hij dan met de brandweer kon blussen.

Wanneer de jongens nu ‘zeuren’ om iets wat ze willen hebben denk ik altijd ‘heb ik nog een grote doos’? Dan maken we het vaak zelf. Een piratenboot, een hondenhok, een ‘transformers bumblebee en optimus prime’ pak,
een boerderij… Als je zelf een beetje een creatieve geest hebt dan is het met een beetje karton, wat schilderstape of plakband zo gemaakt. Schilderen doe ik het tegenwoordig niet meer, het gaat hun meer om de functie dan
om of het er mooi uit ziet 😉 en het is natuurlijk véél sneller klaar als het niet hoeft te drogen.

4. Verven

Ja, soms moeten we er aan geloven: de kids willen verven. Net als bij de tip over het knippen en plakken zou ik nu ook weer gaan voor een heel groot vel dik papier. En verf van de Action. Dit gaat nog aardig makkelijk van de armen, benen en het gezicht af. En ook van de tafel veeg je het (hier in ieder geval) zo weer af, ook als het is opgedroogd. Uit kleding gaat het wat lastiger, dus ze verven hier altijd óf in een oude pyjama óf alleen in ondergoed. En ze zijn niet zo netjes dat een kliederschort genoeg
bescherming biedt.

Tip: Bij de action, xenos etc. verkopen ze regelmatig figuren van papiermaché. Zoals honden, giraffes, dino’s en unicorns (die heb ik nog nooit gekocht :p maar zijn er wel). En deze kun je laten schilderen door de kids. Hier vinden ze dat heel leuk om te doen. De verf doe ik altijd in een leeg eierdoosje. (Lees: willen ze zelf doen. Groot geschreeuw. Schudden met de verf omdat het er niet uit wil. Verf aan de muur. Verf door elkaar in de eierdoosjes… Wees slim en doe de verf alvast in de eierdoosjes – één apart doosje per kind, wél allemaal dezelfde kleuren en even vol) vóórdat de kids aan tafel gaan om te verven. En bij 2 of meer kids: zorg dat je allemaal dezelfde dikte kwast hebt. Dat wil namelijk ook nog wel eens een ‘ding’ zijn.

Snel laten drogen? Gebruik de föhn of zet het even in de zon. Is de verflaag heel dik, dan kun je het ook even (als ze niet kijken) wat ‘droger’ deppen met wat keukenrol. Laatste tip: vergeet niet om zelf ook oude kleren aan te doen.

5. Inpakken

Met name Jan heeft nogal een grote fantasie. Hij vindt het leuk om zijn eigen speelgoed in te pakken en dan moet ik doen alsof ik op zijn verjaardag kom (inclusief aanbellen en een liedje zingen) en hem het ingepakte cadeautje geven. Nu Ties wat ouder is, kan ik die belangrijke taak wel eens aan hem overdragen. Maar inpakken dus. Inpakken is plakband. Heel veel plakband. Ik heb er rollen van op voorraad. Ooit had ik een beetje een inpakpapier verslaving, dus inpakpapier heb ik hier ook voldoende. Maar soms gebruiken we ook krantenpapier om in te pakken. Het plezier is er niet minder om 😉

Plakband van het plakbandapparaat afscheuren is nog een beetje lastig. Jan gaat het al wel steeds beter af. Maar vaak plak ik een heel aantal plakbandjes aan de rand van de tafel en op hun handen/armen. Daar kunnen ze dan even meer vooruit. Of ik doe washitape in het plakbandapparaat. Dat scheurt makkelijker af.

Ook leuk natuurlijk om ze het zelfgeschilderde kartonnen figuur van de tip hierboven, of uberhaupt knutsels die ze gemaakt hebben, zelf in te laten pakken. Daarna natuurlijk het ingepakte cadeautje versieren met stickers. Voor jonge kinderen zijn foamstickers af te raden; het velletje wat je los moet trekken is er bijna niet af te krijgen met die kleine vingertjes. En ook vellen waarbij de stickers tegen elkaar aan zitten zijn niet heel handig. Dus het liefst een los vel waar de stickers los van elkaar op zitten. Waar je al wel niet allemaal achter komt na wat frustrerende knutseluurtjes he.

Zie ook knutselen met wc rolletjes

6. Stoepkrijt

Hier zien ze de lol niet echt in van een pakje stoepkrijt. Dus het lag te verstoffen in de kast. Tot het lekker weer was, de kids met waterpistolen op elkaar schoten en er steeds een (lees: om de beurt) moest huilen omdat hij niet natgespoten wou worden.

Ik bedacht een nieuw ‘doelwit’: ik tekende ‘opa baard’ op de muur, en die moesten ze helemaal ‘weg schieten’. Daarna mochten ze zelf dingen op de muur tekenen en ze daarna weer wegschieten. Een leuke bezigheid  op een warme dag.

Okee, niet héél erg creatief, maar toch wel leuk dat ze zelf iets mogen tekenen op de muur. Liever buiten dan op de keukenkastjes ;).

Waarschijnlijk gaat mijn volgende blog over schoonmaaktips en vlekken verwijderen uit kleding 😉 Hebben jullie nog tips voor creatieve activiteiten voor jongens?