Wie kleine kinderen heeft die thuis geregeld met speelgoed in de weer zijn, herkent deze situatie wel: er gaat drinken over het speelgoed heen of het speelgoed zit onder de vieze vetplekken van etensresten. Het grondig schoonmaken van speelgoed van je kids is dan wel zo fris. Maar hoe kun je dit goed doen, zonder dat het speelgoed beschadigd? In deze blog lees je de beste tips voor het schoonmaken van speelgoed. We gaan in op verschillende soorten speelgoed en hoe je die slim schoon houdt.

Gebruik de tips en trucs voor het schoonmaken van speelgoed en je kinderen kunnen weer met lekker fris ruikend en niet-plakkerig speelgoed plezier maken.

LEGO en DUPLO schoonmaken

Het schoonmaken van speelgoed dat erg klein en veelvormig is, zoals LEGO en DUPLO, vereist een speciale aanpak als je dit goed wilt doen. Maar met welk schoonmaakmiddel en hoe kun je LEGO en DUPLO schoonmaken het beste aanpakken? Belangrijk is, zo adviseert de producent van LEGO en DUPLO zelf, om de blokjes LEGO en DUPLO met de hand te waren en daarbij te zorgen dat het water niet warmer is dan 40 graden Celsius. Komt het water hierboven uit, dan loop je kans dat de blokjes gaan vervormen en het speelgoed waardeloos wordt. LEGO en DUPLO schoonmaken in de wasmachine boven 40 graden is sowieso af te raden. Het kan wel, maar was dan alleen LEGO-blokjes en DUPLO zonder opdruk, doe ze in een kussensloop die je goed dichtmaakt met een elastiek (gebruik voor de zekerheid twee kussenslopen) en was dan op minder dan 40 graden. Gebruik een klein beetje wasmiddel en laat de wasmachine na de wasbeurt niet centrifugeren.

Lees meer over de beste tips om LEGO en DUPLO op te bergen

Knuffels schoonmaken

Het schoonmaken van speelgoed in de categorie knuffels is eenvoudiger. Ook knuffels schoonmaken kun je op twee manieren doen: met de hand of in de wasmachine. Kies je voor knuffels schoonmaken met de hand, maakt dan een lauwwarm sopje met een niet-bijtend schoonmaakmiddel erin. Een beetje babyshampoo of wat afwasmiddel volstaat. Laat het middeltje inweken en poets de knuffel dan goed schoon. Spoel de knuffel(s) goed uit met water en knijp ze daarna zo droog mogelijk. Eventuele kun je de knuffel een dag in de vriezer leggen om eventueel aanwezige bacteriën te doden.
Kies je voor het schoonmaken van speelgoed knuffels in de wasmachine? Kies dan voor de zekerheid voor een wolwas programma en was de knuffel, zonder deze te centrifugeren, op 30 tot maximaal 40 graden. Ook hier geldt dat, als je de bacteriën wilt doden, je de gewassen knuffel na de wasbeurt nog een dag in de vriezer moet leggen. Dan weet je zeker dat alle kleine levende wezentjes die eventueel nog in de knuffel aanwezig waren, dood zijn.

Houten speelgoed schoonmaken

Houten speelgoed schoonmaken vereist weer een andere speciale aanpak. Het schoonmaken van speelgoed van hout doe je heel simpel. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een vochtige doek voorzien van een klein beetje schoonmaakmiddel. Zorg er wel voor dat je een reinigingsmiddel of een zeepsoort gebruikt die biologisch afbreekbaar is en dus niet chemisch. Biologische schoonmaakmiddelen tasten het hout namelijk niet aan en zorgen ervoor dat het houten speelgoed er mooi uit blijft zien. Maak het hout na het schoonmaken direct goed droog. Zo voorkom je dat er vocht het hout intrekt en dat het hout hierdoor kan vervormen. Houten speelgoed schoonmaken door deze in de wasmachine te doen, is iets wat we je echt afraden. Er komt dan té lang en té veel vocht in het hout, waardoor de kans op vervorming erg groot is.

Bekijk hier het leukste rollenspel speelgoed voor kinderen

Plastic speelgoed schoonmaken

Ten slotte nog ons advies voor plastic speelgoed schoonmaken. Dit speelgoed kun je het beste handmatig wassen in een teil, waarbij je water (met een temperatuur van maximaal 40 graden) en een niet-bijtend schoonmaakmiddel gebruikt om het speelgoed schoon te maken. Je kunt plastic speelgoed ook prima in de bovenste la van de vaatwasmachine schoonmaken, waarbij je voor een programma met een lage temperatuur kiest. Zitten er lastige hoekjes en gaatjes in het speelgoed? Dan kun je die met een oude tandenborstel schoonmaken.

speelgoed schoonmaken wasmachine lego duplo knuffel