LEGO is nog steeds ongekend populair speelgoed. Het is een ideaal cadeau om te krijgen en te geven als kind. En ik denk dat iedereen het zelfs wel kent van hun eigen kindertijd. Heerlijk creatief bezig zijn en met gekleurde blokjes je eigen fantasie wereld maken. Het enige wat nog wel eens voor een uitdaging zorgt is het opbergen van LEGO. Hoe doe je dat nou handig, hoe sorteer je LEGO het beste en welk LEGO opbergsysteem is top? In deze blog laat ik je veel verschillende manieren zien om LEGO op te bergen. Veel tips en inspiratie!

Hoe sorteer je LEGO?

Op Instagram heb ik een tijdje geleden gevraagd hoe moeders LEGO van de kinderen sorteren en bewaren. Grappig genoeg geeft de grote meerderheid aan dat alles door elkaar bewaard wordt. Soms is het doel wel om het op een andere manier te bergen, maar lukt het simpelweg niet omdat het binnen no time weer door elkaar zit. Andere LEGO opberg manieren zijn op kleur, per set of per type steen.

1. LEGO opbergen op kleur

Voor de opbergmethode per kleur heb je wel een aantal bakken nodig. Afhankelijk van de hoeveelheid LEGO dat je hebt kun je er ook voor kiezen om combinatie bakken te maken. Stop bijvoorbeeld alle geel en oranje achtige kleuren in één bak. Het staat wel ontzettend mooi in je kast, wanneer je een regenboog aan kleuren ziet. Kinderen kunnen daarnaast heel makkelijk helpen bij het opruimen, wanneer ze de steentjes per kleur in een bak kunnen stoppen.

2. LEGO opbergen per set

Wil je alles veilig bij elkaar bewaren,niets kwijt raken en overzichtelijk houden? Dan kun je er voor kiezen om LEGO op te bergen per set. Dit kan in de bijbehorende LEGO doosjes eventueel inclusief instructieboekje. Of in een curver bakje met deksel. Wil je dat het minder ruimte beslaat, dan kun je alle LEGO blokjes uit de set ook in een doorzichtig Ziplock zakje doen.

3. LEGO opbergen per type steen

Deze LEGO opbergmethode werkt het beste wanneer je een grote hoeveelheid steentjes hebt.

4. LEGO door elkaar opbergen

De makkelijkste en meest gekozen LEGO opberg manier. Wanneer kinderen heerlijk met de LEGO hebben gespeeld, gooi je alle stenen bij elkaar in een bak of LEGO doos en opgeruimd is het. Nadeel is dat wanneer je aan de slag gaat met een instructieboekje om een set te maken, je voor het juiste blokje een tijdje moet zoeken en graaien voordat je hem gevonden hebt.

Bekijk ook eens deze stoere LEGO kinderkamer van Finn

Hoe LEGO opbergen?

Het hebben van een handig LEGO opbergsysteem is een must wanneer jij of je kinderen steeds meer LEGO in huis halen. In deze blog laat ik je verschillende opberg methoden, LEGO opbergdozen en opbergplekken zien. Laat je vooral inspireren voor je eigen thuis situatie.

1 IKEA BYGGLEK

Handig LEGO opbergsysteem van Ikea waar je de steentjes in op kunt bergen én mee kunt spelen. Het is een set van drie witte bakken die je ook op elkaar kunt stapelen. De bovenkant heeft de bekende nopjes, waardoor je er ook met steentje op kunt bouwen. Ideaal ook voor onderweg of om mee te nemen.

2 IKEA kast Trofast

Ook een handig opbergsysteem van IKEA met lichtgewicht plastic bakken. Kinderen kunnen de bakken er zelf makkelijk in en uit schuiven. En daarnaast past er heel veel LEGO in. Dit is een perfecte opberg manier om op kleur te sorteren. Eventueel nog met mooie plakstickers er op welke kleur er in de bak zit, en klaar!

3 LEGO brick dozen

Met deze LEGO brick dozen kun je LEGO opruimen in stijl. Je hebt ze in verschillende vormaten, kleuren en varianten.

4 IKEA Kallax vakkenkast

De Kallax vakkenkast van IKEA is ook ongekend populair op de kinderkamer. Je kunt hem op de muur bevestigen of op de grond neerzetten. Daarnaast heb je verschillende inzetten om speelgoed of in dit geval LEGO op te ruimen. Lades, deurtjes, opbergvakken. Er is vanalles mogelijk en je kunt hem zelf samenstellen. Daarnaast is hij ook uitermate geschikt om je mooie bouwwerken tentoon te stellen.

5 Speeltafel

Een LEGO speeltafel is een echte twee-in-één. Het tafelblad is één grote bouwplaat waar kinderen op kunnen bouwen en spelen. Daarnaast kunnen de steentjes terug de bakken in die onder de speeltafel hangen of in de opbergruimte onder het tafelblad. Je hebt verschillende soorten. Zoals deze mooie houten speeltafel, die ook niet zou misstaan in de woonkamer. Ze zijn er ook iets vrolijker, zoals deze speeltafel met blauw, grijs en gele kleuren of deze speeltafel van PlayMaxx.

6 Play & Go speelzak

Deze speelzak van het toffe merk Play&Go is ook een aanrader. Want deze zak is een speelmat en opbergzak in één. Hoe handig is dat! Je hebt ze in heel veel verschillende kleurtjes en printjes. Alle Play & Go speelzakken kun je hier bekijken. Leg al je LEGO op de mat en speel maar raak. Uitgespeeld? In een handomdraai is alles opgeruimd. De Play&Go opbergzak heeft een diameter van 140 cm.

7 LEGO opbergdoos met vakjes

Deze opbergdoos is heel geschikt voor kleine stukjes LEGO. Niets is zo vervelend als dat je precies dat ene stukje nodig hebt en je tijden lang in de grote bult LEGO aan het zoeken bent. Hier vind je verschillende soorten kunststof sorteerdozen voor LEGO blokjes.

8 Opberg ladekastje voor LEGO

Een handig ladekastje met verschillende laden is ook een ideale oplossing om LEGO in op te bergen. Je hebt ze in veel verschillende variaten en hoogtes. Zelf zou ik kiezen voor een aantal smallere laden boven elkaar, zoals:

9 LEGO doos

Natuurlijk zijn er ook nog heel veel andere leuke dozen en opbergbakken waar je je LEGO in kunt opbergen. De leukste heb ik voor je verzameld. Zoals dit toffe LEGO hoofd voor meisjes. Ze zijn er in veel verschillende gezichtsuitdrukkingen en formaten. Wat dacht je van dit grappige LEGO hoofdje?

Lees ook hoe je LEGO DUPLO en ander speelgoed het beste kunt schoonmaken

LEGO minifigures opbergen

Ken je die wand uit LEGO Masters? Daar hebben ze in de studio een wand vol met rijen LEGO minifigures. Een prachtige manier om je poppetjes tentoon te stellen. Je kunt daar bijvoorbeeld dunne wandplanken voor gebruiken, die je boven elkaar aan de muur hangt. Ook het gebruik van LEGO tape is een handige manier om je minifigures tentoon te stellen. Want hiermee kun je bijvoorbeeld ook een baan dwars over je slaapkamermuur plakken.

Maar ze passen ook heel mooi op dit LEGO poppetjes rekje: 

Je hebt ook speciale LEGO opbergboxen voor minifigures. Je meest speciale LEGO poppetjes krijgen op deze manier een prachtig plekje op je kamer.

LEGO instructieboekjes opruimen

Naast LEGO opbergen, is het ook handig om de instructieboekjes voor je LEGO sets handig op te bergen. Je kunt alle boekjes in een doos of bak stoppen. Een andere manier is om ze met een perforator gaatje in een ringmap te bundelen. Maar het allerleukste is om ze te bewaren in een speciale LEGO bewaarbundel. Koestert heeft bijvoorbeeld hele toffe bundels in de collectie. Dit is toch fijn bewaren!

LEGO instructieboekjes bewaren opbergen bewaarbundel

Heel veel succes voor het opbergen van je LEGO. Ik hoop dat deze blog je voldoende inspiratie heeft gegeven om het op een handige manier op te bergen. En mocht je nog een andere leuke tip hebben om LEGO handig op te ruimen? Laat me vooral weten!

Meer LEGO inspiratie

Bekijk voor meer LEGO inspiratie verder op de blog. Zoals deze LEGO traktatie voor kinderen. Of bekijk hier wat de meest populaire LEGO sets van dit moment zijn. En had je al een kijkje genomen in de stoere LEGO kinderkamer?