Wanneer je pasgeboren baby nog vredig slaapt in zijn wiegje, kun je je nog niet voorstellen dat hij of zij over niet al te lange tijd zijn wiegje uitgegroeid is. Je knippert twee keer met je ogen en de kinderen zijn groot. Zó groot, dat het op een dag klaar is voor een echt kinderbed. Kinderbedden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten,soorten en prijscategoriën. Maar als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig en comfortabel slaapt. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een kinderbed? Om je te helpen bij het kiezen van een geschikt kinderbed, hebben wij een aantal handige tips voor je opgesteld om je op weg te helpen.

7 essentiele tips voor het kopen van een kinderbed

#1 Het juiste formaat

Kinderbedden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het is belangrijk om een bed te kiezen dat past bij de leeftijd en lengte van je kind. Een te groot bed kan onveilig zijn en een te klein bed kan oncomfortabel zijn. Je kunt om te beginnen ook kiezen voor een juniorbed (70 x 150 cm) die en slagje kleiner is dan een ‘normaal’ eenpersoonsbed (90 x 200 cm).

#2 Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het kopen van een kinderbed. Let erop dat het bed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Controleer ook of er geen scherpe randen of uitstekende onderdelen zijn die het kind kunnen bezeren. Maar ook een valbeveiliging is voor de eerste jaren een fijne toevoeging aan een kinderbed. Zo kunnen bewegelijke kinderen niet uit hun bedje vallen.

#3 Duurzaamheid

Een kinderbed is een investering voor de lange termijn. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een duurzaam en stevig bed dat jarenlang meegaat. Themabedden zoals een bed van Cars of een sprookjesachtig princessenbed is natuurlijk fantastisch voor een kind, maar dit is meestal van korte duur. Een meegroeibed is een heel duurzaam alternatief. Het frame van een meegroeibed, ‘groeit’ namelijk mee met je kind. Kinderen kunnen vanaf een paar maanden tot zelfs een jaar of 10 in hetzelfde bed slapen.

Binnenkijken in de sfeervolle meisjeskamer van Mae

#4 Comfort

Naast veiligheid en duurzaamheid is comfort ook een belangrijke factor bij het kopen van een kinderbed. Kies voor een matras van goede kwaliteit dat geschikt is voor de leeftijd van je kind. Kinderen groeien in de eerste levensjaren hard, dus het is belangrijk dat het matras voldoende ondersteuning biedt. Een kindermatras mag niet te warm worden en moet daarnaast goed ventileren. Zweet je kindje veel ’s nachts? Dan is een matras van koudschuim een goede optie, deze heeft een open cel structuur en ventileert daarom goed. Een latex matras is weer goed voor kindjes die veel last hebben van een allergie.

#5 Prijs

Een kinderbed kan behoorlijk in prijs variëren. Je hebt al bedden voor minder dan 50 euro, maar ze bestaan ook van meer dan 500 euro. Het is daarom belangrijk om een budget vast te stellen voordat je gaat winkelen.

#6 De stijl van de kinderkamer

Een kinderbed is een belangrijk onderdeel van de kinderkamer. Kies daarom een stijl die past bij de rest van de kamer. Dit kan hem zitten in de kleur van het bed: ga je voor een stoere houtlook of liever voor een rood/roze bed voor een echte meidenkamer. Maar ook het model, zoals een hoogslaper, een bed met lades of een bedhuisje kan een leuke toevoeging zijn in de stijl van de kinderkamer.

#7 Reviews & advies

Voordat je een kinderbed koopt, is het verstandig om reviews te lezen van andere ouders. Zij hebben vaak ervaring met het bed en kunnen je vertellen over de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Vraag ook advies aan vrienden en familie die al kinderen hebben. Welk bed hebben zij en zijn ze tevreden?

Binnenkijken in de stoere LEGO kinderkamer van Finn

Waar je op moet letten bij het kopen van een kinderbed

Kortom, bij het kopen van een kinderbed is het belangrijk om te letten op veiligheid, duurzaamheid, comfort, prijs en stijl. Neem de tijd om verschillende opties te overwegen en vraag advies aan anderen om een weloverwogen keuze te maken. Met een geschikt kinderbed kan je kind veilig en comfortabel slapen en bijdragen aan zijn of haar ontwikkeling.