Op een gegeven moment zal je kind zich misschien gaan interesseren in letters en woordjes. Gelukkig bestaan er tal van leuke spelletjes en apps om kinderen hierin te ondersteunen. In deze blog vind je 10 leuke en educatieve apps voor kinderen om letters te leren. Zo leren ze spelenderwijs letters, klanken, woordjes en het alfabet.

10 apps voor kinderen om letters te leren

Hieronder vind je alle Nederlandse apps om letters te leren op een rij. Sommige zijn gratis, soms moet je er voor betalen. En bij een aantal heb je een gratis proefversie en kun je later, als de app bevalt, overgaan tot het kopen van zo’n educatieve app. Het staat er per app zoveel mogelijk bij of het gratis is of wanneer je er voor moet betalen (en wat de prijs is).

#1 Juf Jannie – Letters en klanken leren lezen

Juf Jannie is een begrip geworden in de educatieve apps voor kinderen. Letters en klanken leren lezen is daar ééntje van. Hij is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 4 jaar, die interesse krijgen in het leren van letters. Je kind kan aan de slag gaan en leert spelenderwijs letters. De app bestaat uit vijf oefeningen die je kind de letters, klanken, beginletters en articulatie leert. Zoals alle Juf Jannie apps, is dit een betaalde versie (€2,99)

#2 Letterschool – leer schrijven!

Een app die hier favoriet is als het gaat om het leren van lezen en schrijven. Het is een vrolijke app die geliefd is bij kinderen, ouders en leerkrachten. Zo wordt er verschil gemaakt in het schrijven van blokletters en schrijfletters én hoofdletters en kleine letters. In de gratis versie kun je gebruik maken van de eerste vijf letters van het alfabet. Bevalt het goed? Dan kun je heel eenvoudig de betaalde versie nemen, waar je beschikking krijgt over alle letters en woordjes.

educatieve apps 4 jaar leerzaam letters cijfers leren Ipad spelletjes groep 1

#3 Squla

Ook geen onbekende in de educatieve apps. Met de Squla app heb je alle schoolvakken, voor elk niveau in één app. Het is een fijn speel- en leerplatform voor kinderen om datgeen wat ze op school leren spelenderwijs te oefenen. Zo kunnen kinderen door middel van spelletjes letters leren op eigen tempo en niveau. En hebben ze het onder de knie? Dan gaan ze een niveautje hoger. Je betaald de app via een abonnementsvorm. Dit kan per maand of per jaar. Nadeeltje is wel dat het niet goedkoop is.

#4 Lola Alfabet Trein Leren Lezen

Met Lola de panda leer je via deze app letters en woordjes. De app bestaat uit vijf spelletjes en is beschikbaar in tien verschillende talen. Zo kun je een woordje vormen door de letters op de juiste plek te slepen. Of kun je memory spelen met plaatjes van de verschillende letters. In de gratis versie krijg je de beschikking over zes letters (A,B, E,I, O en U). Wanneer je de volledige versie wilt, kost het je €4,99.

#5 Juf Jannie Leestrein

Deze app van Juf Jannie is ontwikkeld voor kinderen die net beginnen met het leren lezen. Het begint met dezelfde woorden die kinderen leren op school en is zo opgezet dat de kinderen de verhalen in de app meteen zelf kunnen lezen. Het bevat veel plaatjes die de tekst ondersteunt. Een overzichtelijke app waarmee kinderen goed zelfstandig aan de slag kunnen gaan. De kosten van deze app zijn €1,99.

Ook handig is deze lijst met educatieve apps voor kinderen van 4 jaar

#6 ABC – Alfabet leren nederlands

Op een leuke interactieve manier kun je met deze app het alfabet leren door middel van dieren. Zo leren kinderen spelenderwijs het alfabet en ontdekken ze meer over dieren. Zo moeten ze bijvoorbeeld de vraag beantwoorden: ‘welk dier begint er met de letter ‘A’?, bij het zien van drie verschillende dierenplaatjes. Je kunt hem gratis proberen met één letter. Voor de volledige versie betaal je €1,99.

#7 Leesstart

Leesstart is gemaakt voor kinderen van groep 2 van het basisonderwijs. De app bevat heel veel oefenmateriaal met oefeningen als: ‘wat begint met de ‘b’ van bal?’ of ‘waar zie je de ‘m’ van muur?’. Alle resultaten worden opgeslagen, zodat je kind verder kan waar hij/zij de vorige keer gebleven is. De app is via de store te downloaden voor €9,99.

#8 Letterfun

Letterfun is een app die speciaal ontwikkeld is voor kinderen vanaf 4 jaar, om te leren lezen en schrijven. Doormiddel van vier niveaus wordt het voor kinderen steeds iets uitdagender. Bij het eerste niveau blijven de juiste letters onder de te maken opdracht staan. En bij niveau vier zie je alleen het juiste aantal letters dat nodig is. Een hele leuke manier van leren voor kinderen. He fijne is, dat deze app gratis te downloaden is.

#9 Leren schrijven met Tracy

Met deze app leer je kinderen spelenderwijs schrijven op de Ipad. Het is bedoeld voor kinderen die willen leren schrijven. Met een kleurrijke app kunnen kinderen zelfstandig aan de slag om met oefeningen de vormen van letters of cijfers te volgen. Bij elk voltooide oefening, wordt het kind beloofd en mag het door naar de volgende opdracht.

#10 Woordwiel: woorden leren lezen

Een gratis app om kinderen leren lezen door te ‘hakken en plakken’. Kinderen kunnen via deze app zelf aangeven welke klanken ze al kennen en/of willen leren. Deze klanken worden op de juiste plek op het wiel geplaatst en door vervolgens aan het wiel te draaien ontstaat er steeds een nieuw woord. Het is een fijne app die helpt bij het leren verklanken van de klanken en letters om zo tot een nieuw woord te komen.

Ik hoop dat ik je weer meer inspiratie heb kunnen geven met dit rijtje leuke én educatieve apps om letters te leren. Mocht je op zoek zijn naar andere apps voor kinderen, kan ik je nog doorverwezen naar dit leuke rijtje:

letters leren apps voor kinderen